1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Kupe varijacija krosovera s oznakom Renault Captur na renderu
Kupe varijacija krosovera s oznakom Renault Captur na renderu
3

Kupe varijacija krosovera s oznakom Renault Captur na renderu

951
3
Podelite sa prijateljima:

U krugovima unutar automobilske industrije se ubrzanim tempom pronosi glas, nagađanje da će kupeoliki krosover francuskog giganta, a koji bi bio utemeljen na donorskom subkompaktu s oznakom Captur, penetrirati evropsko tržište negde tokom 2024. godine.

Renault je inače Evropljanima predstavio Captur još 2013. godine, dok je sam proces proizvodnje bio organizovan u fabrici u Španiji. Model je trenutno u prodaji u novoj generaciji koja je debitovala tokom 2019. godine i kao takav leži na arhitekturi CMF-B. Zanimljivo je napomenuti, a poznavaoce podsetiti da evropska verzija Captura nije različita u odnosu na rusku, samo po tome što se poslednja zove Kaptur, već i po tome što je savrmenija, jer modifikacija namenjena braći Rusima, leži na unapređenjoj i redizajniranoj platformi B0, onoj koja je ipak prevaziđena u ondnosu na pomenutu CMF-B. Pasus zaokružujemo navodom da je ruski Francuz poslednji put restilizovan u 2020. godini.

Renault Captur je na kraju 2020. godine zabeležio plasman od 178.724 primeraka na evropskom tržištu, što je za 19,7% manje u odnosu na godinu koja je prethodila koroni. Pad se nastavio i prošle godine, pa prema podacima koje je objavio relevantni sajt Carsalesbase, u periodu od januara do novembra (što navodimo u nedostatku informacija za celokupnu prošlu godinu), Evropljani su pazarili svega 149.664 komada ovog SUV-a, što je za dodatnih 6,4% lošije postignuće u odnosu na komparativni period iz „korona godine“.

Očekuje se, kako rekosmo, da francuska kompanija predstavi kupe krosover utemeljen na Capturu. Taj adut bi se pridružio sve široj ponudi u B segmentu vozila s povišenim odstojanjem od tla, a koja je izuzetno popularna u Evropi. Međutim, kako prenosi španski portal Motor.es, gde smo originalno i videli render s naslovne fotografije, Renault namerava da tada povuče iz proizvodnje „obični“ Captur. Odluka bi trebalo da je deo ranije usvojene strategije o kojoj je svojevremeno priča, relativno taze šef grupacije, a koji se zove Luka de Meo.

Očekuje se da Renault Captur Coupe dobije stil koji će više koketirati sa sportskim atributima, naravno, u poređenju s aktuelnom pojavom. Nema zvaničnih informacija o tome kako će francuski novitet izgledati, ali je ipak dizajner pirinejskog sajta dao svoje viđenje, a prenela ga je i redakcija ruskih Kolesa, takođe poznata po odličnim kompjuterskim animacijama četvorotočkaša u pripremi.

Sudeći po onom što vidimo na renderu, novajlija će dalje promovisati korporativni stil koji je viđen na modelu Megane E-Tech, a koji je naznačen kao usvojen i na novom Australu. Farovi bi trebalo da budu neobičnog oblika s tankim očnjacima u LED tehnologiji, koji bi bili naslonjeni na masku hladnjaka, a koja bi opet bila pored velikog usisnika vazduha integrisanog u donji deo branika. Na naslovnoj slici budućeg SUV-a, to jest na renderu su vidljive implementirane kvake na vratima, one koje su u nivou panela karoserije, to jest sklopive su.

Ako je za verovati preliminarnim informacijama, Renault Captur Coupe će biti utemeljen na platformi CMF B / C (a ne na A/B, kao što je slučaj s aktuelnom verzijom). Dizela neće biti u paleti, i očekuje se da se Renault usredsredi na elektrifikaciju game. Tu mislimo na promociju lakih (lažnih) hibrida, verzija E-Tech, kao i plug-in hibrida. Očekuje se da svi oni budu razvijeni oko bazičnog motora s unutrašnjim sagorevanjem od 1,2 litre. Sve varijante bi se oslanjale na menjačku kutiju znanu pod skraćenicom CVT.

Španci veruju da će se maleni francuski četvorotočkaš na tržištu „tući“ s Volkswagenovim T-Rocom. Prisetićete se da je ovaj model nedavno prošao kroz proces ažuriranja, a zanimljivo je da se u Evropi nemački SUV nudi samo u verziji sa SUS motorom. Tokom “kovid godine” (2020), adut Volkswagena je isporučen na adrese 158.638 kupaca, što je za 23,7% manje nego godinu dana ranije. Dodatno, u prvih jedanaest meseci 2021. godine, Nemci su zabeležili progres s ovim modelom jer su ga prodali u tiražu od 170.578 jedinica, što je za 19,8% više spram uporednog jedanaestomesečnog perioda iz 2020. godine.

AutoRepublika

(951)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
peki

150.000 primeraka za godinu dana, uprkos padu prodaje i kovid sranjima, odlicna je cifra, mnogi konkurenti mogu samo da sanjaju takvu prodaju…

da11

Iskreno svi francuski proizvodjaci su postali lose motorizovani kod benzinaca. Sve su to nekakvi mali motori. Kod psa 1.2, renaulta 1.33.
Ako kupujem benzinca od 150 ks mora imati minimalno 1500ccm.
Pogledajte samo ubrzanja npr 1.5 tsi sa 150ks i bilo koja ova dva prethodna motora.

moron

Mnogo lep, spolja i unutra, u RS Line opremi, koja kod nas može da se dobije za „samo“ 23 hiljade bez opcija ( a za „samo“ oko 2.500 možete dobiti i boju i još neke „sitnice“, koje se kod „nekih“ podrazumevaju kao standardna oprema ).
Ali, „brate“, na zadnjoj klupi, Sandero Stepway je unutra mnogo komfornije vozilo od njega. Kao da je pozadi za dva broja veći automobil.