1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia se priprema za narednu godinu
Dacia se priprema za narednu godinu
7

Dacia se priprema za narednu godinu

845
7
Podelite sa prijateljima:

Naredna godina biće prekretnica za Daciju. Popularni „jeftini“ automobilski brend iz prijateljske nam Rumunije ima brojne novine na dnevnom redu za sledeću godinu, koje su, u velikoj meri, obeležene procesom tranzicije ka „održivoj“ mobilnosti u koji je krenula automobilska industrija u Evropi. U pitanju su hibridni, električni automobili i nove ograničene serije postojećih modela.

Dacia finalizuje detalje o ovim novitetima koji će stići u salone u narednim mesecima. U centru pažnje su Dacia Duster, Dacia Jogger i, naravno, Dacia Spring.

Ograničene serije igraju važnu ulogu u asortimanu Dacije. Iako su ovo najopremljenije verzije, a samim tim i skuplje, one čine značajan deo prodaje. Duster će u 2023. debitovati sa novom serijom Mat Edition, koja je nedavno predstavljena na Salonu automobila u Parizu 2022. i koja će uskoro biti u prodaji.

Ne samo da se ističe diferenciranim spoljašnjim imidžom, već se može pohvaliti i veoma opsežnom opremljenošću. Za kreiranje ove nove verzije, nivo opreme Journey je uzet kao polazna tačka. Ispod haube je 1,3-litarski benzinski motor TCe od 150 konjskih snaga povezan sa automatskim menjačem sa dvostrukom spojnicom EDC sa šest brzina. Snaga se šalje na prednju osovinu. U ovom trenutku njegova cena je nepoznata.

Iako to čini sporijim tempom, Dacia takođe sprovodi proces prelaska na električnu mobilnost. U planu je lansiranje prvog hibridnog automobila. Tačnije, to će biti automobil sa tehnologijom HEV. Pionir u ovom polju je nova Dacia Jogger Hybrid.

Dacia je još ranije obznanila da će Jogger biti najjeftiniji hibridni automobil sa sedam sedišta na tržištu. Jogger Hybrid je takođe debitovao na pomenutom Sajmu automobila u Parizu 2022. i koristiće hibridnu tehnologiju Grupe Renault. Imaće pogon na prednje točkove, ukupne snage 140 „konja“ i, zahvaljujući litijum-jonskoj bateriji od 1,2 kWh, moći će da vozi u čisto električnom režimu (pitanje je samo koliko, kao referenca se može uzeti testirani Captur Hybrid). Lansiranje Joggera Hybrida je zakazano za prvu polovinu sledeće godine.

Na kraju teksta, red je da se spomene i električna Dacia. Model Spring je napravio revoluciju na tržištu pristupačnih električnih vozila i naravno, odlično se prodaje. Zbog toga će Dacia uvesti poboljšanja u prolećnu gamu koja se odnose na performanse i autonomiju.

Nova Dacia Spring 2023 biće opremljena baterijom većeg kapaciteta koja će dostići 30 kWh. Pored toga, pokretaće ga snažniji motor koji će razvijati oko 44 kW (60 KS).

AutoRepublika

(845)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Bigster ništa?

Zoca

Renaulution predvidja do 2025..

BB

Znači nikad…

Zoca

Insajderi tvrde je 95% projekta Bigster-a vec zavrseno…Otislo je dva dizajnera iz Dacie za kratko vreme.Mesonero u Alfu,a ovaj drugi se vratio u Aston Martin .Ranije im je Reno odradjivao dizajn,sada im odradjuju njihovi dizajneri.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zoca
BB

Pa št aće da rade do 2025, ako je skoro gotov?

moron

Spring ima bateriju većeg kapaciteta od one sa kojom se nekada nudio BMW i3.

Renault Terminator

Neuništivi Renaultov 1.5 dCi motor.
https://youtu.be/viBXe_z0TeI