1. Home
  2. Vesti
  3. Lobi uvoznika automobila Švajcarske svim silama protiv ograničenja u vezi napajanja EV
Lobi uvoznika automobila Švajcarske svim silama protiv ograničenja u vezi napajanja EV
8

Lobi uvoznika automobila Švajcarske svim silama protiv ograničenja u vezi napajanja EV

245
8
Podelite sa prijateljima:

Moćni lobi uvoznika automobila u Švajcarsku je uzvratio udarac lokalnim vlastima, odnosno jutros je odgovorio na predlog tamošnje vlade da se električnim vozilima ograniči pristup izvorima energije, navodeći da bi ovakva odluka misli potrošača vratila ponovo na konvencionalna vozila.

„Naši članovi i njihovi zvanični distributeri promovišu električne automobile s velikom strašću i trudom, trudeći se počev od reklamiranja i promocije pa do ličnih kontakata. Sada savezna vlada želi da nametne posebno pravilo koje bi sputalo razvoj elektromobilnosti,“ kaže Andreas Burgener, direktor uvozničke grupe Auto-Schweiz. „Kupci koji sada kupe ili poruče vozilo će doći u situaciju da dva puta promisle da li bi trebalo da se vrate na benzinski ili dizel pogon.“

Vlada je predložila seriju teških mera kako bi se predupredili manjkovi energije, koji su sve izraženiji u atmosferi rastećih potreba, a koje bi mogle dovesti do veoma neželjenih scenarija. Tako je i donet jedan predlog, nacrt uredbe kojim bi bilo regulisano to kako i koliko često bi mogla biti korišćena električna vozila. Ako se usvoji, regulativa preptostavlja da je vožnja EV od strane individua, legitimna samo u slučaju osnovane potrebe (odlazak na posao, u nabavku ili poseta doktoru i verskim ustanovama).

Logično, i sama polemika na ovu temu utiče na tražnju za elektromobilima i ugrožava perspektive tog tržišta, a one su postavljene u smislu promocije dekarbonizacije, navodi se u saopštenju pomenute grupe Auto-Schweiz.

Istraživanje koje je sprovedeno među članovima asocijacije je ukazalo na to da bi tržišno učešće čisto električnih automobila i onih iz segmenta PHEV, moglo da prebaci polovinu, već 2025. godine. Inače, Vlada Švajcarske je saopštila da bi mogla da ograniči upotrebu električne energije koja nije iskorišćena za neophodnosti, što se odnosi na primer na osvetljavanje izloga, korišćenje mobilnih grejača ili osvetljenje noću. To bi moglo da bude naredba za oko 30 hiljada kompanija, a koja bi dovela do uštede do 30% potrošnje energije u ekstremnom scenariju. Kao poslednja mera, pominje se i mogućnost restrikcija struje.

AutoRepublika

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ebe ud bunjenog
😳

moron

„EV je budućnost“.
U svakom pogledu …
I to veoma crna budućnost 😊
Ali je barem „ekološki“.

Balkanboj

Kako beše ona narodna?
Posle jebanje nema kajanje.
Tražili ste, pušite.

Matija

Bez brige, nisu samo Svajcarci ludi! U Nemackoj je takodje bilo inicijativa da se u kriticnim momentima iskljucuje struja pujacima baterija. Cak i pre rata u Ukrajini bilo je ovde ostrih diskusija na temu koliko struje moze da se odvoji za saobracaj! Nemacka demokratija nije u stanju da definise prioritete pa se dogadjaju neobicne stvari: Zeleni ne dozvoljavaju gradnju vetrenjaca (!), Zeleni ne dozvoljavaju gradnju brana na rekama i njihovu regulaciju (!) pa je pre skoro dve godine doslo do velike poplave u kojoj se za jednu noc udavilo 145 ljudi!!! Sve to u zemlji koja se ponosi svojim redom… Pročitaj više »

Laki

Tako je junače.

Matija

🙂 !

xtrimi

Za vetrenjače razumem. Koštaju boga oca a kada će se isplatiti to je tek pitanje. Za brane to već ne razumem, mada ima i hidroelektrana i bez brane. E sada i to su u pravu koliko realno možeš ti struje da odvojiš za saobraćaj.
Sve ovo sa elektromobilnsti je „super“ ali …

YugoFlorida

Pravi potez švajcarske vlade, na koji bi trebalo i druge države da se ugledaju.