1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota priprema Corollu Cross na vodonik
Toyota priprema Corollu Cross na vodonik
6

Toyota priprema Corollu Cross na vodonik

159
6
Podelite sa prijateljima:

Toyota je jedan od velikih giganata automobilske industrije koji polaže karte na vodonik kao alternativu tradicionalnom elektrifikovanom automobilu. I ne samo da se razvijaju vozila sa sistemom gorivih ćelija, već se radi i na opsežnom testiranju i napretku u nastajućem polju sagorevanja vodonika u SUS motoru, to jest H2-ICE. Dokaz za to su nedavno razvijeni konceptualni modeli. Toyota GR Yaris H2 Concept je jasan primer.

Uloga koju će „vrući“ vodonik igrati u kratkom roku nije sasvim jasna, ali ono što se može uzeti zdravo za gotovo jeste da je integrisan u ambicioznu multienergetsku strategiju koju će japanska kompanija slediti najmanje deceniju. I da bi se ratifikovala ova obaveza, predstavljen je novi koncept Toyota Corolla Cross H2. Toyotin novi kompaktni SUV je na odgovarajući način prilagođen da može da koristi vodonik kao gorivo.

Svet konkurencije je ključan u procesu razvoja Toyotine tehnologije sagorevanja vodonika. Ove godine, preko tima Rookie Racing, brend je učestvovao na svim trkama izdržljivosti Super Taikyu u Japanu sa Toyotom GR Corolla H2 Conceptom opremljenim benzinskim motorom modifikovanim da koristi vodonik.

Prošlog leta, Toyota je debitovala sa pomenutim GR Yarisom H2 na WRC demo trci održanoj u Iperu u Belgiji. Ova redovna i intenzivna aktivnost u oblasti konkurencije doprinosi ubrzavanju razvojne aktivnosti i tehničkog procesa. Samo tokom jedne sezone Super Taikyu, snaga sagorevanja vodonika je povećana za 24%, a maksimalni obrtni moment za 33%.

U ovom periodu autonomija je takođe poboljšana za oko 30%. Vreme punjenja vodonikom smanjeno je na samo 5 minuta i 30 sekundi.

Sakupivši obilje dragocenih informacija i iskustva sa gore pomenutim konceptnim modelima, Toyota je otišla korak dalje kreiranjem prototipa drumskog automobila na H2-ICE. Novi Toyota Corolla Cross H2 Concept.

Toyotin dugo očekivani kompaktni SUV, koji će uskoro krenuti u prodaju u Španiji, opremljen je 1,6-litarskim trocilindričnim turbo motorom. Isti motor koji koristi GR Corolla. Ima tehnologiju direktnog ubrizgavanja vodonika pod visokim pritiskom.

Ovaj prototip, uprkos svim modifikacijama koje je dobio, održava veoma visok nivo praktičnosti. A to je da i dalje ima pet sedišta unutra.

Toyota je nagovestila da će testovi uskoro biti sprovedeni na putevima severnog Japana. Trenutno nije doneta odluka u vezi sa prodajom buduće serijske verzije Corolle Cross H2. Kompanija naglašava da je projekat trenutno završen 40% i da će njegova evolucija odrediti hipotetički dolazak na tržište.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, ovaj „hidrogenac“ nema nikakve veze sa modelom Toyota Mirai ?

moron

Zna li se, kakva je razlika u energetskoj efikasnosti izmedju FCEV i H2 tehnologije ?

Šta je komparativna prednost ili mana jednog ili drugog rešenja ?

moron

Verovatno je FCEV tehnologija daleko skuplja od „konverzije“ SUS-a na H2.