1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Poslednja Lancia sa dušom
Zanimljivost dana: Poslednja Lancia sa dušom

Zanimljivost dana: Poslednja Lancia sa dušom

3.04K
24
Podelite sa prijateljima:

Ako pogledamo današnju automobilsku industriju, teško je zamisliti da su mnogobrojni brendovi koje uzimamo „zdravo za gotovo“ nekada donosili jako veliku dozu prestiža. Primera radi, u periodu pre Drugog svetskog rata, Maserati je imao imidž kao Ferrari, dok je Buick važio za jedan od najluksuznijih četvorotočkaša na svetu. Sličan zaključak možemo da donesemo i na račun Lancije.

Brend je osnovao industrijalac po imenu Vinčenco Lanča 1906. godine u Torinu sa ciljem proizvodnje luksuznih automobila.

Firmu je kupio Fiat 1969. godine, a narednih nekoliko decenija, Lancia je morala da se spusti na niži standard i deli mnogo toga sa Fiatom i Saabom, ali je ipak stekla slavu s modelom Delta u Svetskom reli šampionatu (WRC). Kada se čuveni trkački tim Lancia Martini povukao sa svetske scene 1992. godine, postalo je jasno da Fiat nikada više neće dozvoliti brendu sopstveni identitet.

Ali u takvoj situaciji se rodio i jedan veoma zanimljiv model, onaj koji mnogi danas smatraju možda poslednjom pravom Lancijom.

Zvao se Hyena i nastao je baš u vreme kada se kraj Delte naslućivao. Samostalna dizajnerska kuća Zagato, za koju smo svi sigurno čuli, je napravila prototip kupea na bazi Delte. Dizajnirao ga je Marko Pedrakini i kompletiran je 1990. godine, a zatim predstavljen čelnicima italijanskog proizvođača vozila.

Međutim, dobio je negativan odgovor pošto Fiat nije imao želju da odobri serijsku proizvodnju, ali to ne znači da se njegov posao nije isplatio. Prototip je primetio čovek po imenu Pol Kut iz Holandije, koji je bio distributor vozila Lancije za ovo tržište.

O sopstvenom trošku je odobrio prvi serijski model i nazvao ga je Hyena. Debitovao je na Salonu automobila u Briselu 1992. godine i bio zasnovan na modelu Delta Integrale Evoluzione. Posle odlične reakcije publike je planirana serijska proizvodnja od 500 jedinica. Međutim, brojka je kasnije snižena na 75 primeraka nakon što Kut nije dobio dovoljno narudžbina, a i takva cifra će se pokazati previše optimističnom.

Kasnija istraživanja će pokazati da je izrada svakog vozila bila neverovatno skupa. Kut je kupovao nove primerke donorskog modela Delta Integrale Evoluziones, zatim bi sa njih skidao školjku i slao šasiju Zagatu u Milanu. Ova dizajnerska kuća bi zatim ugradila nove aluminijske školjke i onda poslala automobile nazad u Holandiju gde bi bili obezbeđeni ekskluzivniji enterijer.

U današnjoj vrednosti novca svaka Hyena je koštala čak 150 hiljada američkih dolara. Za navedenu sumu kupac je dobijao relativno privlačan kupe sa masom od 1.148 kilograma, što je bilo za 15% manje u poređenju sa Deltom. Kupe je takođe pružao aerodinamični stil, i iako možda nije bio remek delo koje bismo očekivali od Zagata, svakako je bio dovoljno poseban da ga svako primeti na ulicama.

Zanimljiv je podatak da automobil zapravo nije imao prtljažnik i da je lista opcione opreme bila gotovo nepostojeća sa izuzetkom rezervoara zapremine 90 litara i skupljeg audio sistema.

Pokretao ga je 2,0-litarski turbobenzinac sa 250 konjskih snaga (40 „grla“ više od Delte) i maksimalnih 298 Nm obrtnog momenta. Menjač je bio petostepeni manuelni, a pogon na sva četiri točka. Hyena je mogla da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,4 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 230 km/h.

Hyena je dobila relativno dobre ocene medija, ali visoka cena i teška ekonomska kriza koja je pogodila svet početkom devedesetih godina je rezultirala time da automobil ne zabeleži komercijalni uspeh. U periodu od 1992. do 1995. godine je prodato svega 24 primerka.

Lancia danas posluje samo u Italiji i pruža svega jedan model u svojoj ponudi, a nadamo se boljim danima. Razvojni tim Hyena nije uspeo u svojoj nameri, ali je ova Lancia otišla u istoriju kao poslednji model brenda za kojim se javnost zaista okretala iz opravdanih razloga.

Zoran Tomasović

(3038)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

„Kut je kupovao nove primerke donorskog modela Delta Integrale Evoluziones, zatim bi sa njih skidao školjku i slao šasiju Zagatu u Milanu“
Dobro Fiat i postoji sa obzirom kakvi ludaci su sjedeli tamo. Zamisli ideje kupiti tako zanimljivu automobilsku kompaniju kao Lancia koja usput nije konkurent tvome brendu i ne prepoznati potencijal nego je pokusati ugusiti, uništiti..

Milan Grozdanović

Yankee, stavio si Saab i Fiat u isti koš, this is unforgiveable xD

BB

Pa kad su imali zakednički model…

Bungi

Već sam pisao ranije komentar u rubrici „Istorija“ kako je tekao razvoj zajedničke GM(Saab) – Fiat platforme.Kada su Šveđani vidjeli kreš test Krome u Torinu, bili su jako nezadovoljni mekoćom karoserije.Odletjeli su kao metak za Švedsku, podebljali svakim lim duplo i uz silna ojačanja Saab 9000 je bio skoro 300 kg teži od Krome.Imao je orginalan, motor, mjenjač i unutrašnjost.Sa boka je bio vizuelno sličan Italijanima ali je bio daleko kvalitetetniji.

BB

A ne znam taj dio, Cromu sam jako dugo vozio i do sada mislim da je to najbolji auto koji sam imao. Crash test nisam radio 😜

Matija

Tim „Topgear“ sa Dzeremijem Klarksonom napravio je uporedni test: Saab vs. ostale limuzine iste klase. Test se sastojao u sledecem: okrenuli su Saaba na krov, podigli ga 2 metra uvis i pustili da padne. Rezultat: nista, ni stakla se nisu razbila. Zatim su uzeli FIAT Cromu i ponovili isti test. Rezultat: krov je bio presovan do karoserije. Slicno je bilo sa ostalima. 🙂 . Dzeremijev komentar je bio: „Saab je morao da propadne jer su njegovi automobili kostali u proizvodnji vise nego ostali!“ To se, naravno, nije svidelo GMu.

Milan Grozdanović

ja znam za onaj video kad clarkson i ekipa uporede saab 900 i bmw e30, bmw unisten, saab citav

Matija

„Tako je junace!“ – dopada mi se ova izreka! 🙂

Yankee

Jeremy Clarkson je takodje imao onu analizu zasto je Saab propao i kao kljucni razlog naveo da su njegovi troskovi razvoja i proizvodnje bili astronomski, a prodaja jako slaba da opravda takve troskove. Iznenadilo me je da je stao na stranu GM-a, jer je bas iskoristio primer jednog od Saabova (ne mogu da se setim kojeg) gde je GM odredio budzet za razvoj tog modela, a Saab potrosio ceo budzet samo na razvoj ogibljenja. I dosao Saab posle sa pricom „treba nam jos mnogo novca da razvijemo auto do kraja“. Posle toga je GM stavio svoje ljude da drze bolju… Pročitaj više »

Matija

Secam se i tog filma. Dzeremi je stvarno kritikovao Saab zbog prekoracenja troskova i licno moram da se saglasim sa time. 2002 godine kupio sam Saab 93 sa dizelmotorom 2,2 litra, tako da dobro poznajem taj auto, bio je dugo kod mene. Znam kako izgleda njegova prednja osovina – sasvim obicni McPherson. Pitam se, sta su to Saabovi inzinjeri toliko dugo radili na toj osovini?

Milan Grozdanović

ma znam ja to, nego zezam jenkija, pisao sam ja par prica o Saabu

Matija

„Poslednja Lancia sa dušom“ – ja ovde vidim nesto sto podseca na sportski auto ali koji nema sportsku dusu! Mali tockici, gladka i zaobljena forma „sapuna“ – nista ne ukazuje da je ispod haube zaista snazan motor?! Instrument tabla sa puno satova i satica vec lici na sportsku klasiku ali zasto je ta tabla tako cudno zakrivljena i ni malo privlacna? Cena od 150 hiljada dolara??? Ko je, bre, ovde lud? Ona 24 kupca! Ime „Hijena“ takodje izaziva odbojnost. To je lukava i brutalna zivotinja koja napada u coporima i zdere zrtvu dok je jos ziva! Sve velike macke prvo… Pročitaj više »

BB

Cijena bi mogla da bude ok (uslovno) prema performansama, ali sportska auta treba da imaju performanse da bi neko poželio da ga ima, ali sportski auti eksploatišu dizajn a ne mehnaičke komponente (obično to skuplja prašinu po garaži), a ovaj auto nema dizajn…
Mislim da je Y daleko bolji automobil, na kraju krajeva sa jednim modelom na jednom tržištu, drži firmu u životu…

Matori

Potpuno se slažem, ne da nije sa dušom, nego nije ni prav Lanča.
Ime joj je u skladu sa izgledom.
Žao mi je tih donorskih automobila.

Raka

A ipak je dizajn usao u serijsku proizvodnju, samo kao alfa romeo brera, sad strane isti auto.

Matija

Crni covece, kakva Brera?! Pogledaj ovu lepotu, jos danas je inspiracija za nove Alfe! Trebalo je da Djuliu naprave ovako!

comment image

s mile

Ova fotka kada je izašla, bukvalno smo balavili za njom

s mile

odma na Desktop

Matija

Da je ova Alfa dobila zadnji pogon i odgovarajuce proporcije, Alfi ne bi vise bila potrebna pomoc! Za njom bi dosla Alfa 159 sa istim dizajnom i Alfa bi pronasla svoj put u buducnost! Steta sto je ovaj momenat propusten!

'79 DeVille

Meni lično mnogo vizuelno smetaju dugi prepusti napred, a još kada su duži od zadnjih muka mi je.

Matija

Posledica prednjeg pogona na koji se dodaje deformaciona zona.

'79 DeVille

Šta god da je razlog, ružno je.

Zanima me kakve veze ima defornaciona zona sa veštom pogona? Objašnjenje bi bilo poželjno.

Ja nisam našao nikakvu dokumentaciju koja ukazuje da pogon ima ikakve veze sa strukturom crumple zona.

Sa druge strane fwd mini cooper, naročito gen 1 and 2, imaju vrlo mali prepust napred.

AWD bmw i Mercedes isto tako.

Izmenjeno 1 godina pre od strane '79 DeVille
Matija

Duzina deformacione zone mora da obezbedi dovoljno dugacak put kocenja, tako da se usporenje dovede u za covecije telo podnosljive granice. Ukupna duzina prednjeg dela automobila racuna se od prednjeg zida kabine do prednje tacke metalnog odbojnika. Ovaj odbojnik je pokriven ukrasnom plastikom i ne vidi se spolja. Od ove duzine treba oduzeti duzinu motora jer je on kompaktan metalni sklop koji se ne deformise. Ostatak je deformaciona zona. Principijelno, poprecni motor oduzima malo mesta jer je njegova bocna dimenzija oko 25-30 cm. Uzduzni motor, na primer BMW 6-cilindras, zauzima mesto jednako njegovoj duzini. Zato se kaze da poprecni motor… Pročitaj više »

Asena auto

Budimo realni 150.000 dolara za ovo je apsurdno ali mislim da bi cena kud i kamo bila jeftinija da je fiat dao zeleno svetlo. Sreca pa je proizvedeno samo 75 primeraka sto automatski utice na danasnju cenu koja verovatno iznosi nekih 400.000e sve u svemu jos jedna zaboravljena legenda
Ps ako neko ima lancu deltu integrale nek me kontaltira
http://www.otkupautomobilaasena.rs