1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najstarije aktivno ime – kako je sve započelo
Zanimljivost dana: Najstarije aktivno ime – kako je sve započelo

Zanimljivost dana: Najstarije aktivno ime – kako je sve započelo

1.09K
4
Podelite sa prijateljima:

Napraviti ime i imidž u automobilskom svetu, a zatim ga zadržati, unapređivati i generalno održavati u životu približno devet decenija, e to je nešto što malo kom proizvođaču može krenuti za rukom. Japanski proizvođači, kao i Volkswagen, su poznati u takvoj kategoriji, pa tako modeli kao što su Toyota Land Cruiser ili Volkswagen „Buba“ imaju istoriju kojoj bi svako pozavideo, ali zapravo nisu rekorderi.

Ta čast pripada velikanu iz General Motorsa po imenu Chevrolet Suburban. U proizvodnji je još od 1935. godine i jedno vreme se prodavao i pod značkom bratske divizije GMC, a njegova originalna formula se nikada nije menjala.

To se odnosi na šasiju sa komercijalnih vozila, dovoljno veliku školjku da smesti sedam ili osam odraslih osoba i najveći dostupan motor. O Suburbanu smo na kratko pisali pre četiri godine u sekciji zanimljivosti dana, a tu priču možete da pročitate ovde.

Sama oznaka nije bila ekskluzivna i svojstvena za General Motors već su je koristili i Willys i Plymouth i to pretežno za velike karavane. Dok je Chevrolet razvijao svoj model, želeo je da ga razlikuje od konkurencije, pa mu je dao ime Suburban Carryall.

Ova zadnja reč je bila kombinacija dve reči koje u bukvalnom prevozu znače „prevoze sve“. Ideja o njemu se rodila tokom ranih tridesetih godina prošlog veka, dok su se Sjedinjene Američke Države još oporavljale od Velike depresije, a kupci po prvi put počeli prelaziti dugačke distance.

Plan je zahtevao da se ponudi šasija s komercijalnog pikap kamioneta ili kombija, a onda da se ugradi veća školjka koja bi ličila na one s putničkih vozila. Prva generacija zapravo nije bila toliko velika kao što bi moderni model možda nagovestio i međuosovinsko rastojanje je iznosilo svega 2.883 milimetra uz ukupnu dužinu od 4,6 metara. Takođe je bio dostupan samo sa dvoje vrata i tri različite konfiguracije, zavisno da li je svrha radnička ili putnička.

Chevrolet je reklamirao svog velikana uz priču „idealan je za turiste za kampovanje ili vlasnike malih preduzeća koji nisu u stanju da priušte dva vozila“. Zatim je nastalo i ono čuveno „sport“ i „utility“, što je prethodnik današnjih SUV (Sport Utility Vehicle) vozila.

Enterijer je uglavnom pozajmljen sa putničkih vozila i tradicionalan je za taj period, sa samo nekoliko kazaljki i bez ikakve elektronike. Mogao je komotno da smesti osam odraslih osoba, a druga dva reda sedišta bi se sa lakoćom mogla izvaditi u onim situacijama kada je bio potreban dodatni prostor.

Ispod haube se krio najveći mogući motor koji je Chevrolet imao u svojoj ponudi. Razvijao je 72 konjske snage iz radne zapremine 207 kubnih inča (3,4 litre). Potrebno je reći da se radi o motoru sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji pošto Chevrolet nije proizvodio one sa osam cilindara sve do 1955. godine sa izuzetkom kratkog perioda 1923. godine.

Menjač je bio trostepeni manuelni, a pogon na zadnjoj osovini pošto onaj na sva četiri točka nije dobio na popularnosti sve do tridesetak godina kasnije. Masa Suburbana je iznosila 1.523 kilograma. Za ovakvo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti 685 dolara ili 14.400 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. U prodaji se pojavio krajem 1935. godine kao model za 1936. godinu.

Prva generacija će silaziti sa proizvodnih traka četiri godine. Naslednik je postao jako popularan kao vojno vozilo tokom Drugog svetskog rata, da bi se Chevrolet vratio civilnoj proizvodnji 1946. godine. Do tada je eliminisano ono „Carryall“ iz imena, onda kada su Willys i Plymouth prestali da nude svoje modele, i terenac iz Chevroleta je ostao kao jedini sa takvim imenom.

Suburban je uglavnom korišćen kao lagano dostavno vozilo sve do devedesetih godina prošlog veka, nakon čega je popularnost SUV-a naglo eksplodirala.

Iako najveći američki proizvođač priča kako njegova budućnost leži u vozilima na struju, za sada ne postoje planovi da se Suburban eliminiše iz ponude, i verovatno ćemo ga viđati još dugo godina. A sve je započelo sa vozilom koji vidite na priloženim fotografijama…

Zoran Tomasović

(1092)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, poznato je ime, pa čak i na ovim prostorima,mada je ovde „jako retka biljka“

Branko

Zapravo je naziv “Buba” veći dio povijesti bio samo “nadimak”, a ne službeno ime…

Yankee

Da, zvanicno ime je bilo Type 1. Posle su presli da zvanicno ime bude po zapremini motora (tipa Volkswagen 1600).

s mile

GMC Suburban, black, FBI, DEA itd u američkim filmovima…