1. Home
  2. Vesti
  3. Tužna sudbina za poslednji ikada proizvedeni Pontiac
Tužna sudbina za poslednji ikada proizvedeni Pontiac
0

Tužna sudbina za poslednji ikada proizvedeni Pontiac

1.05K
0
Podelite sa prijateljima:

Američka automobilska industrija je izgubila jako veliki broj članova (brendova) tokom prethodne dve decenije. Pričamo o legendarnim imenima kao što su Plymouth, Mercury, Oldsmobile, Pontiac, Saturn, Hummer i mnogi drugi, a u većini slučajeva, ova imena su samo spojena s drugim divizijama unutar iste korporacije.

Autoru ove priče najviše fali Oldsmobile, koji je tokom jednog perioda bio najinovativniji brend „preko bare“, ali će se većina složiti da najviše žali za Pontiacom.

Ova divizija General Motorsa je dugo godina proizvodila neke od najmoćnijih američkih automobila, posebno u periodu šezdesetih godina prošlog veka, kada je predvodio legendarni Džon Dilorijan. Pričamo o četvorotočkašima pod imenima kao što su Grand Prix, Catalina, GTO, Firebird, Can Am i mnogim drugima.

Ipak, ulaskom u 21. vek, Pontiac je spao na ulogu prepakovanog Chevroleta i odluka da nestane sa tržišta zapravo nije bila teška. Voleli bismo da vam možemo reći da je poslednji model brenda koji je sišao sa proizvodne trake zaista specijalan, poseban i poželjan među kolekcionarima, ali bi takva tvrdnja bila laž.

Štaviše, poslednji Pontiac je bio limuzina G6 sa 2,4-litarskim motorom i 169 konjskih snaga kao i četvorostepenim automatskim menjačem. Možda bismo očekivali da je završio kod nekog kolekcionara ili u muzeju, ali ni to nije istina. Neko se nedavno dosetio da proveri šta se desilo sa njim i nažalost, nemamo dobre vesti.

Fabriku u američkoj saveznoj državi Mičigen je napustilo samo 479 primeraka modela G6 tokom poslednje 2010. godine proizvodnje. Svi automobili su bili namenjeni flotnoj isporuci, a onaj poslednji u beloj boji je završio na Havajima u agenciji za iznajmljivanje automobila.

Tu će provesti manje od godinu dana pre nego što ga kupi izložbeno-prodajni salon u Kaliforniji sa manje od 40 hiljada kilometara na satu. Tada je došao u ruke poslednjeg vlasnika, a ovaj će sa njim preći još 160 hiljada kilometara pre nego što je G6 završio u sudaru, u februaru 2015. godine.

Osiguravajuća kompanija ga je otpisala pošto je šteta bila veća, to jest skuplja nego što je koštao automobil, a G6 biva prodat otpadu u Meksiku za samo 450 dolara. Pretpostavićemo da je tamo bio „očerupan“ od delova u dobrom stanju, a zatim poslat pod presu.


Ista osoba sa društvene mreže Reddit je uspela da pronađe i onaj Pontiac koji je preuzeo ulogu poslednjeg modela nakon što je primerak iz naše priče uništen. Takođe je reč o modelu G6 i taj je učestvovao u sudaru pre dve godine, ali je zatim restauriran i trenutno se nalazi u privatnim rukama negde u američkoj saveznoj državi Indijani.

Sumnjamo da će neko pustiti suzu za ovakvom vešću, ali Pontiac zaista nije imao ništa drugo da ponudi nakon što je odluka pala da bude ugašen. Voleli bismo da je poslednji model neki sa kamionskim V8 motorom i brdom snage, ali eto u pitanju je G6 koji možda najbolje demonstrira zašto Pontiac više nije sa nama…

AutoRepublika

(1052)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments