1. Home
  2. Industrija
  3. Toyota: Klasični performantni modeli neće biti elektrifikovani pre kraja decenije
Toyota: Klasični performantni modeli neće biti elektrifikovani pre kraja decenije
0

Toyota: Klasični performantni modeli neće biti elektrifikovani pre kraja decenije

102
0
Podelite sa prijateljima:

Toyotina performantna vozila sa značkom GR i dalje će biti pokretana motorima sa unutrašnjim sagorevanjem 2030. godine, rekao je jedan od viših australijskih rukovodilaca kompanije.

Kako prenosi Drive.com.au, vest dolazi iz komentara Šona Henlija, šefa prodaje i marketinga Toyote u Australiji. Odgovarajući na pitanja medija na događaju lansiranja modela Corolla Cross Hybrid, Henli je odgovarao na pitanje publike o stavu proizvođača automobila o električnim automobilima.

Henli je naveo da se Toyota „ne protivi“ električnim vozilima, ali je ponovio da kompanija namerava da ponudi širok spektar proizvoda kako bi zadovoljila potrebe kupaca, uključujući hibride i vozila sa gorivnim ćelijama. „Do 2030. svaka Toyota u našem asortimanu, osim automobila sa znakom GR, imaće neki oblik elektrifikacije“, rekao je Henli.

Izjava nagoveštava činjenicu da bi Toyota mogla da zadrži proizvodnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem još neko vreme za performantne modele. Iako već postoje performantni EV i hibridi na tržištu, Henlijevi komentari sugerišu da proizvođač automobila neće istraživati tu oblast, barem do 2030. godine.

To je smela izjava i ona koja daje iznenađujuće mnogo u smislu Toyotinog dugoročnog planiranja proizvoda. Osam godina je dug period, ali moguće je da će trenutni model Supra i GR 86 još uvek biti u proizvodnji u tom trenutku.

Alternativno, to bi moglo nagovestiti da Toyota ima još jednu generaciju sportskih automobila sa pogonom SUS planiranu za budućnost. Međutim, pošto velika tržišta poput EU planiraju zabranu motora sa unutrašnjim sagorevanjem već 2035. godine, postavlja se pitanje da li je takva investicija isplativa.

Tamo gde neki proizvođači automobila žure da u potpunosti napuste motore sa unutrašnjim sagorevanjem, Toyota uzima odmereniji pristup. Uprkos tome što je tako rani pokretač hibridne tehnologije, kompanija nije napravila isti veliki skok u EV. Za sada, kompanija zacrtava stabilan kurs, posebno kada su u pitanju njeni performantni modeli.

AutoRepublika

(102)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments