1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Honda Motocompo ponovo u proizvodnji?
Honda Motocompo ponovo u proizvodnji?
0

Honda Motocompo ponovo u proizvodnji?

1.06K
0
Podelite sa prijateljima:

Honda je jedan od proizvođača koja nikako ne želi da stavi „sva jaja u jednu korpu“. Prevedeno na poslovni jezik, japanski proizvođač vozila ne želi da se koncentriše samo na automobile već u svojoj bogatoj ponudi ima i motocikle, avione, agregate za brodove, kosilice i još mnogo toga. Jedan od najunosnijih biznisa su svakako motocikli, a Honda je isporučila čak 19,3 miliona jedinica prošle godine. Možda je još impresivniji podatak da je u poslednjih 70 godina prodato preko 400 miliona primeraka širom sveta pa Honda očigledno dominira u ovoj kategoriji.


Kako stvari stoje, u ponudu bi se uskoro mogao vratiti jedan od najzanimljivijih motocikala ikada proizvedenih. Reč je o malenom skuteru Motocompo koji se originalno proizvodio svega tri godine (od 1981. do 1983.). Šta je tačno učinilo ovaj model specifičnim? Pa za početak, razvijen je sa ciljem da vlasnik može da ga smesti u prtljažnik malih gradskih automobila kao što su Honda Today i City.

Motocompo je imao opciju da se volan i sedišta kompletno spuste pa je praktično dobijena kutija dužine tek nešto više od jednog metra. Želja konstruktora se ogledala u tome da otvori vlasniku mogućnost da se automobilom doveze do grada, a da onda koristi skuter za vožnju po gužvama.

Pokretao ga je dvotaktni motor sa vazdušnim hlađenjem, zapremine 49 kubnih centimetara koji je razvijao svega 2,5 konjskih snaga. To je bilo sasvim dovoljno za maksimalnu brzinu od 70 km/h.

Honda se nadala mesečnoj proizvodnji od 10.000 jedinica, ali je ona kroz celu kratku karijeru bila izuzetno niska pa će u tri godine biti prodato svega 53.369 primeraka. Niski brojevi u pogledu obima proizvodnje su označili kultni status i relativno visoke cene za one primerke koji su dočekali da pripadnu kategoriji klasika.

U svakom slučaju, sajt Motorcycle.com kaže da je Honda nedavno zaštitila naziv „Motocompact“ u Americi, pa su mnogi zaključili da će legendarni skuter ponovo ući u serijsku proizvodnju. Posebno je zanimljiv podatak da je japanski gigant u dokumentaciji naveo podatak da je reč o električnom skuteru, a takav proizvod bi sigurno imao smisla u današnja vremena gde su gužve u velikim gradovima ogromne.

Naravno, cela priča i ne mora imati smisla, pa proizvođači često zaštićuju imena svojih legendarnih modela da bi sprečili konkurenciju da ih kopira, ali onda opet pomislimo da „gde ima dima ima i vatre“. Ovo nije prvi put da Honda nagoveštava tako nešto, pa je tako i pre desetak godina postojao sličan model. Ipak, u današnja vreme je tržište za električne proizvode svakako značajno veće, pa se nadamo videti Motocompo ponovo na ulicama.

AutoRepublika

(1058)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments