1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeoti 3008 i 5008 dobijaju nove pogonske sklopove
Peugeoti 3008 i 5008 dobijaju nove pogonske sklopove
15

Peugeoti 3008 i 5008 dobijaju nove pogonske sklopove

851
15
Podelite sa prijateljima:

Najavljeno je da će bratski modeli iz palete francuskog lavića, krosoveri Peugeot 3008 i 5008 biti podvrgnuti smeni generacija za nekih godinu dana, ali će modeli aktuelnog pokoljenja biti promoteri još jednog, verovatno poslednjeg važnog događaja u njihovim životima. Naime, oni bi trebalo da budu prvi modeli galske marke koji će biti pogonjeni novih hibridnim pogonskim sklopom.

Nakon dueta pomenutih SUV-ova, pravo na ovakvo pogonsko rešenje će steći i ostali modeli iz kuhinje koncerna Stellantis.

Ovaj izbor je uslovljen dvojakim razlozima. Prvo, debi nove pogonske jedinice na dokazanim modelima će smanjiti rizik od ispoljavanja dečijih bolesti. Drugo, ove jeseni će najveći model iz game Peugeot 5008 ostati bez najmoćnije verzije, one koja nudi 180 konjskih snaga, na koji način će ostati samo s agregatima ne jačim od 130 „konja“. Stoga verujemo da nije nužno dalje pojašnjavati koliko će to biti korisno za njih.

Srce novog hibridnog sklopa će činiti temeljno revidiran turbo motor koji sagoreva benzin, poseduje tri cilindra od po 400 kubika svaki. Konstruktor tvrdi da će treća generacija turbobenzinskog agregata iz porodice PureTech, biti takav da zadovoljava  ekološki normativ Euro-7.

Među novim detaljima koji krase pomenuti motor se ističe turbo punjač s promenljivom geometrijom vodeće lopatice, lancem umesto kaiša, kao i s mogućnošću rada u ekonomičnom Milerovom režimu funkcionisanja. Umesto nekadašnjih 130 „grla“ sada će nuditi 136 konjskih snaga, ali zato najviši obrtni moment ostaje identičnih 230 njutn metara.

Što se tiče transmisije, nove modifikacije pomenutih krosovera će se, umesto osmostepene Aisinove automatske, oslanjati na robotizovan menjač s dvostrukom spojnicom, onaj koji je razvila firma Punch Powertrain. Hibrid računa i na trakcioni električni motor koji radi na naponu od 48 volti. On dodaje 29 konjskih snaga i sastavni je deo menjačke kutije.

Pomagaće motoru s unutrašnjim sagorevanjem tokom kretanja pri malim brzinama i prilikom samog pokretanja vozila. Kao rezultat njegovog delovanja, proizvođač se nada i obećava za 15% skromniju potrošnju goriva. Kapacitet trakcione baterije je samo 0,9 kWh, pa zbog toga u čisto električnom režimu, hibridni krosoveri ne mogu putovati duže od jednog kilometra, čak i kada mile po putu.

Hibridni Peugeoti 3008 i 5008 će pred evropske kupce tek početkom 2023. godine.

AutoRepublika

(851)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Ako ovako nastave izgleda da će proizvođači dvotaktola profitirati.

TheStig

136 ks u skuli kao sto je 5008 😂🤣 Prestizanje je misaona imenica u ovom slucaju. Lakse sletiti na Mjesec.

BB

Nemoj tako, bar će biti skuplji… 😂🤣

TheStig

E sad mi je lakše. 🤣

moron

Ovaj „hibrid“ 1.2T 136 ks „plus“ EM 29 ks sa „DSG-8“ će da bude neki pandan onom iz FCA 1,5 MHEV 130+20 ks DCT-7 ?

Iznogud Časni

Taj Aisin..koji to kurac uopće i postoji? Imaš ovih koji krenu s njime, pa nakon 4 godine odustanu zbog problema. Još je bmw 2 imao s tim problema…to neko jeftino smeće izgleda, sad i ovi odustaju i idu na još jeftiniju soluciju (jeftiniju za njih). Pa ja ne znam…nisu li se oni još unifomirali? Jel svi preuzimaju pezo motore i mjenjače ( ako se to može nazvat motorima i mjenjačima), to vam je ono što traje 100k km i poslije se baca, ili talijani ostaju sa svojim pogonima (što puno više ima smisla do recimo 2030)?

igi

Ovaj motor je idealan za 208 i 2008, preko toga treba nešto jače.

BB

Ma nemam ja problem sa njegovom snagom ali imam problem sa cijenom 😜. Ako nešto ima tri cilindra i košta kao da ima šest, onda to kreira poteškoće u planiranju budžeta 😉

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
moron

Ja i dalje ne razumem, da li će ovo da bude MHEV ili HEV ?

moron

Kapacitet baterije kaže da bi ovo mogao da bude HEV. Ima ih i sa manjim kapacitetom.

BB

Hvala na pitanju ali i na odgovoru 😉

moron

Dok sam tražio taj odgovor, poredeći brošure za Corollu sedan hibrid, kao i za Corollu HB i TS hibrid, pomislih da je negde greška, jer su u ta dva kataloga pisale različite sepcifikacije za bateriju za 1,8 hibrid, kao da uopšte ne koristi istu bateriju u sedanu i HB-u. Onda sam našao neki poseban katalog samo za baterije kod aktuelne corolle 1,8 hibrid, gde je ispalo da taj hibrid zapravo može da ima 3 vrste baterije ( dve vrste NiMh i jednu vrstu Li-Ion ), svaka sa svojoj šifrom ( i specifikacijama). No, kada sam se vratio na ona dva… Pročitaj više »

Garbage

Mislim da Corolla (HB) 1,8 ima bateriju 0.6 kWh, a 2.0 da ima cca 1.2 kWh.

moron

Pa, na sajtu Toyota Slovenija u brušuri za sedan 1,8 hibrid piše baterija od 202 V, kapaciteta 6,5 Ah, što ( valjda) „daje“ rezultat od 1,313 kWh ?

A za HB za 1,8 piše 207 V i 3,6 Ah, što „daje“ cifru 0,745 kWh ( a gore imamo zaisti motor 1,313 kWh ), a za 2,0 hibrid piše 216V i 6,5 Ah, što „daje“ 1,404 kWh.

*ebe lud zbunjenog 😊

moron

Opet, „ko zna“ 😊 Možda je ovaj TSA zapravo samo MHEV,
Vidim, naime, da Alfa Romeo Tonale kao 1,5 MHEV koristi bateriju od 0,8 kWh, a ova za PSA je 0,9 kWh, pri čemu oba koriste „DSG“ menjače.