1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat Doblo se povlači sa američkog tržišta
Fiat Doblo se povlači sa američkog tržišta
2

Fiat Doblo se povlači sa američkog tržišta

674
2
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta smo pisali o tome kako je ona recesija od pre petnaestak godina na momente u potpunosti promenila automobilsku industriju na američkom tržištu. Odjednom je eksplodirala ponuda svega što je malo, jeftino i ekonomično, a među njima su bili i kombiji. Ford, Fiat-Chrysler i Mercedes su ponudili kompaktne kombije na sve one koji poseduju male biznise, i koji ne žele da potroše novac na veća komercijalna vozila. Ali kao i za sve drugo u životu, Amerikanci su još jednom opravdali onaj imidž koji imaju u svetu, a koji govori o tome da se rasipaju i kupuju nepotrebne stvari u životu.

Primera radi, čak i Ford Transit Connect, koji se pokazao najpopularnijim malim kombijem, nikada nije privukao više od 52 hiljade kupaca u jednoj godini, što je za tri puta manja brojka od većeg brata Transita.

Tadašnji Fiat-Chrysler, a danas Stellantis, je predstavljao model Ram ProMaster City. Evropa ga poznaje pod imenom Fiat Doblo, a kako ovaj italijanski brend i američka divizija Ram pripadaju istoj korporaciji Stellantisu, tako je zaključeno da bi ipak privukao više kupaca kao Ram. Debitovao je 2015. godine i najbolja prodajna godina mu je bila ona naredna kada je isporučeno 15.617 jedinica.


Tokom prethodne dve sedmice smo vam preneli vesti da Mercedes gasi model Metris (na Starom kontinentu je poznatiji kao V Klasa, Vito i Viano) dok će Ford eliminisati spomenuti Trans Connect. Nadali smo se da bi ProMaster City mogao da ostane „Poslednji Mohikanac“, ali to se nažalost neće desiti i on će u penziju na kraju 2022. godine.

Ram je isporučio samo 5.753 primerka u prvih šest meseci ove godine i na taj način možemo da zaključimo da sigurno nikome neće faliti.

Prvi čovek brenda Dejv Sovers je izjavio za Automotive News da je ova klasa jednostavno nepostojeća i da se ne isplati investirati u nju, pošto iz godine u godinu beleži pad prodaje. Zanimljivo je da je Ram „preko bare“ nudio samo 2,4-litarski benzinac dok je u Evropi debitovalo i s električnim izdanjem koje se prodaje kao Fiat Doblo, Citroen Berlingo, Vauxhall Rifter, Toyota ProAce City i Opel Combro. U stanju je da pređe 277 kilometara sa jednim punjenjem baterije, ali Stellantis nikada nije imao u planu da ga prodaje i u Americi.


Sve to ne znači da će Ram ostati bez kombija pošto i dalje nudi model ProCity ili kako je u Evropi poznat kao Fiat Ducato.

AutoRepublika

(674)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Tamo 2.4 l benzinac pa ga neće. Ovdje u Berlingo ne može ni 1.2 benzinac ni dizel, iako ga hoće…

Matija

Upadljivo nesimpatican auto, lose dizajniran! FIATov dizajn ima velike oscilacije – imaju genijalne kreacije kao 500 na primer a izmedju je neko mrtvo more potpuno neinteresantnih modela.