1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ko hoće da izlaže na predstojećem Salonu automobila u Parizu, a ko neće?
Ko hoće da izlaže na predstojećem Salonu automobila u Parizu, a ko neće?
1

Ko hoće da izlaže na predstojećem Salonu automobila u Parizu, a ko neće?

244
1
Podelite sa prijateljima:

Što vreme više prolazi, to se sve više komplikuje situacija za velike evropske salone automobila koji „pate“ zbog odsustva proizvođača, a danas od nestašice komponenti koje podstiču kompanije da ne predstavljaju nove proizvode. Bilo da je u pitanju Ženeva (iz finansijskih razloga), Minhen ili čak Pariz, svi su u problemu. A to takođe otvara vrata za više „nacionalnih“ sajmova poput onog u Lionu.

Ali organizatori Sajma u Parizu, kao i drugi, ne odustaju. 2022. godina je godina velikog povratka Sajma u Parizu (Mondial de l’Auto) koji je poslednji put održan 2018. godine, dve godine pre pandemije. Timovi koji stoje iza Sajma su isplanirali panel izložbi koje bi trebalo da zadovolje brojnu publiku, ali, kao što ćete moći da vidite, oni koji dođu da vide „automobil” u velikim količinama verovatno će biti malo razočarani. Osim ako ne volite Kinu.

Među Francuzima će biti i odsutnih. Peugeot će zaista biti prisutan sa svojim potpuno novim 408 pored Renaulta, koji bi trebalo da nas iznenadi sa električnim konceptom 4L. Cela grupa Renault će biti tamo sa Alpineom i Daciom, ali ne i kompletna bivša PSA grupa, jer Citroen neće biti tamo.

Takođe u Francuskoj, treba obratiti pažnju na prisustvo malog brenda NamX, koji je nedavno predstavio koncept vozila na vodonik. A onda, u inostranstvu, kako i ne pominjati uspon Kine, a posebno BYD-a, koji želi da „osvoji“ Evropu. Još jedan veliki azijski igrač će takođe biti tamo: Great Wall Motors.

Pored gorepomenutih brendova, za sad su potvrdili prisutvo i DS, Fisker, Hopium i Jeep.

Koliko dugo će glavne izložbe moći da se održe sa tako malo proizvođača? Čak i ako kontekst nije povoljan (nedostatak, smanjenje budžeta za velike događaje), može se zapitati kakva je njihova budućnost, posebno Pariza i Minhena koji igraju na kartu gigantizma pred suzdržanom Ženevom u pogledu „prostora“.

Mnogi proizvođači najavljuju da ubuduće neće izlagati automobile na velikim sajmovima. Ipak, ovo ne znači nužno da nećete videti njihove automobile, jer je moguće da neki pozivaju „lokalne dilere“ (kao što se to dešava u Srbiji u godini kada Sajam u Beogradu nije međunarodni) da izlože svoje nove proizvode potencijalnim kupcima po nižoj ceni. Sada se čekaju potvrde brendova kao što su Volvo ili Mercedes, koji još ništa nisu objavili. A može se dogoditi da i oni preskoče Sajam automobila u Parizu ove godine.

Spisak odsutnih je malo duži… Među brendovima koji neće biti u Parizu su proizvođači iz italijanskog dela grupe Stellantis, to jest Abarth, Alfa Romeo, Fiat i Maserati, uz pomenuti Citroen kao deo Stellantisa s druge strane Alpa.

Čini se da ni VW grupa nije zainteresovana za ovaj sajam, tako da ni Audi, Lamborghini, Porsche, Seat, Škoda i matični Volkswagen neće biti u gradu svetlosti. Nemce prate pojedini Japanci i Korejci, tako da Toyota, njena luksuzna divizija Lexus i Hyundai ove godine preskaču boravak u nekadašnjoj Luteciji.

Mondial de l’Auto će se održati između 17. i 23. oktobra.

AutoRepublika

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neće biti VW grupa? „Jaka stvar“, biće Dacia 😊