1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Po prvi put nakon osam godina pao stepen zadovoljstva kupovinom novog vozila
Istraživanje: Po prvi put nakon osam godina pao stepen zadovoljstva kupovinom novog vozila

Istraživanje: Po prvi put nakon osam godina pao stepen zadovoljstva kupovinom novog vozila

437
1
Podelite sa prijateljima:

Studija koju je potpisala kuća J.D. Power sadrži podatke koji otkrivaju uticaj cene naftnih derivata na nivo zadovljstva kupaca novim automobilima. Naime, s rasto cena goriva došlo je do pada stepena zadovoljstva kupaca vozilima, u odnosu na nivoe ovog parametra koji su obeležili 2021. godinu. Pride, ovo je prvi pad indkesa stepena zadovoljstva kupaca u poslednjih osam godina, i tek peti put za 27 godina, koliko traje tradicija ovog tipa istraživanja. 

Međutim, zanimljivo je videti i da li je ovakav razvoj događaja uticao na raspoloženje vlasnika vozila iz segmenta BEV i onih s hibridnim pogonskim sklopom.

Studija koja nosi naziv J.D. Power APPEAL je fokusiran na vozačku emocionalnu notu u odnosu na novo vozilo. Oni četvorotočkaši koji ponude uzbudljivo vozačko iskustvo ili oni koji predstavljaju tihu želju, obično se dobro pokažu na skali koja meri ovaj parametar. Ono do čega dolazi ovaj istraživač kroz studiju “APEAL Study se temelji na pitanjima upućenim vlasnicima, a koji bi trebalo da ocene 37 atributa vozila, počev od osećaja vezanog za komfor koji osećaju, pa sve do uzbuđenja koje donosi smeštaj u vozačko sedište ili pritisak na papučicu gasa.”

U studiji koja se bavila 2022. godinom smo mogli da vidimo kako ljudi, to jest vozačka populacija reaguje na rast cena goriva. Prema onome što iznosi strastveni direktor za globalnu automobilsku industriju u J.D. Poweru, Amodeo „najvažniji faktor koji je doveo do pada industrije ove godine je percepcija vlasnika o ekonomičnoj potrošnji goriva njihovog vozila“. Važno je napomenuti da je ukupno zadovoljstvo novim konvencionalnim vozilom palo za samo 1 poen na skali od 1.000 poena.

Jaz između stepena zadovoljstva kupaca luksuznih i velikoserijskih modela je sve veći iz godine u godinu. Ako je ta razdelnica u 2021. godini bila na nivou od 19 poena, ona je u ovoj godini narasla na ogromnih 31 bodova.

Iako je ekonomičnost, to jest potrošnja goriva igrala faktor u zadovoljstvu kupaca kada govorimo o segmentu vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, četvorotočkaši iz klasa BEV i hibrida su bili manje pogođeni. U stvari, baterijski automobili i dalje ostvaruju lošiji skor u poređenju sa tradicionalnim vozilima pokretanim sagorevanjem benzina ili nafte, i to s prosečnim rezultatom od 838 poena u poređenju sa 846. Dopunjivi hibridi su postigli 835, dok su „obični“ hibridi dali rezultat od 832 bodova.

Američka kuća J.D. PoWer analizira Teslu na osnovu sopstvene metrike, jer bi njen veliki tržišni udeo iskrivio rezultate, a strastveni vlasnici Tesle pobedili su one kolege koji poseduju vozila s tradicionalnim pogonom, i to s impresivnim rezultatom od 887 poena.

Zanimljivo bi bilo čuti i to kako ste vi zadovoljni, oni koji su nedavno pazarili novo vozilo.

AutoRepublika

(437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Vladan

Škoda Scala 1.0 tsi 81kw, 6 brzina manual. 7 meseci u taxiju, 46.000 km. Ogibljenje: Dobar kompromis između udobnosti i dinamike. Motor: upotrebljivih 200 Nm, osim turbo rupe ispod 1800 rpm. Odlična sedišta i za mene savršen menjač. Zamerke: bagovi u infotejmentu, stock gume Good Year efficient grip loše u kritičnim situacijama. Nisam zahtevan, pa je ocena 5-.