1. Home
  2. Vesti
  3. Evropsko tržište nije bilo ovako mučno još od 1996. godine
Evropsko tržište nije bilo ovako mučno još od 1996. godine
6

Evropsko tržište nije bilo ovako mučno još od 1996. godine

1.51K
6
Podelite sa prijateljima:

Na teritoriji Evrope je registrovan najmanji broj prodatih novih putničkih automobila još od 1996. godine, što je postalo jasno nakon objave da je tokom juna isporučeno tek nešto preko 1,06 miliona automobila, uz opasku da su neki proizvođači bili prinuđeni da se suoče i s padom prodaje koji se približio koti od 50%. Ovo su podaci koji proizilaze iz objave evropske automobilske asocijacije, a koja je postala javna stvar još u petak.

Status najviše postradalog entiteta ima grupacija Volkswagen, kao jedna od najvećih svetskih kompanija u ovom sektoru privrede. Prodajna postignuća nemačkog koncerna su skoro za četvrtinu bleđa no lanjskoj juna, dok je na kraju prvog polugodišta, analizirajući baš polugodišnje rezultate, najveće posrnuće zadesilo rivalski Stellantis s padom obima prodaje koji je bio na nivou od 21,1%.

Među manjim markama, crni šampion je Volvo koji je indeksirao mamutski minus od 47,9% u junu, uz polugodišnji negativan trend koji reflektuje stopa od 28,5%. Zanimljivo je da je manje loše prošla grupa okupljena oko imena Jaguar Land Rover. U junu su prodali za 13,2% manje vozila no lani, dok je na nivou od pola godine, njihov „blam“ najveći (-34,7%) među svim proizvođačima.

Proizvođači automobila svoje rezultate obrazlažu time što je analizirani period obeležen inflacijom, uskim grlima u ciklusu nabavke sirovina i komponenti, povampirenjem korona virusa i slično. Sve to pogađa industriju proizvodnje automobila u proteklih dvanaest, pa i više meseci, a poslednji od njih je dvanaesti u nizu s neprekidnim negativnim trendom.

Vodeći svetski proizvođači, počev od BMW-a pa do Stellantisa, listom prijavljuju pad obima prodaje tokom prethodnih nedelja. Uskoro se očekuju da se objave i poslovni rezultati koji bi opisali situaciju u drugom tromesečju 2022. godine. Ovde treba imati na umu da su na četiri najveća i najznačajnija tržišta novih automobila u Evropskoj uniji, zabeleženi lošiji prodajni rezultati u ovom periodu spram komparativnog. Govorimo o tražnji u Španiji, Italiji, Nemačkoj i Francuskoj.

AutoRepublika

(1512)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Poredjenje sa 1996 godinom je cak optimisticki. Neki nemacki komentatori porede ovu godinu sa 1975! 🙂

moron

A zar dačija za prvih 6 meseci ove godine nije ostvarila rast ?

Srdjan

Po meni zasluženo, pošto su digli cene u nebesa. Jaris košta 17k eura. Focus 21800e….sve suludo

Matija

Cak i da imas novac nema automobila! Nema sirovina i komponenti!

Srdjan

To je samo šuplja priča. Kako ima ostalih elektro i plastičnih delova Auta, čim ga uplatiš po prepumpanoj ceni, ima.

Matori

Baš me zanima koliko im je u istom periodu porastao profit.