1. Home
  2. Vesti
  3. Tržište „mišićavih“ automobila u Americi nikada manje
Tržište „mišićavih“ automobila u Americi nikada manje
5

Tržište „mišićavih“ automobila u Americi nikada manje

328
5
Podelite sa prijateljima:

Nakon života u Sjedinjenim Američkim Državama evo već 23 i kusur godina, uvek sam smatrao da je jedna od najvećih pozitiva uvek bila na račun voznog parka. Daleko od toga da i ostale države, pa i kontinenti, nemaju solidan izbor moćnih i brzih četvorotočkaša, ali su Jenkiji uvek bili ponosni što njihovi automobili nisu koštali kao „kajgana Svetog Petra“. Tokom poslednjih šest ili sedam decenija uvek je postojao dobar izbor mišićavih automobila koje je bilo moguće priuštiti čak i onima bez fakultetskog obrazovanja.

Ali naravno živimo u 21. veku gde se sve otima kontroli, pa je tako ova nekadašnja kategorija praktično izumrla. Štaviše, ostala su ih samo tri, i kao što ćemo videtu u nastavku ove priče, prodaja im je pala na najniže grane u celoj istoriji.


Koliko je situacija loša najbolje potvrđuje podatak da je prvoplasirani Ford Mustang privukao svega 26.244 kupaca tokom prvih šest meseci ove godine. Navedena brojka je manja za 18% od one koja je indeksirana u istom periodu prošle godine, a može se desiti da ga uskoro prestigne njegov električni rođak pod imenom Mach E. Ford je isporučio 17.675 primeraka, i pored toga što je imao dosta problema sa proizvodnjom zbog nestašice kompjuterskih čipova.

Prati ga Dodge Challenger sa 25.682 otprema, rekli bismo uglavnom zadovoljna kupca, a brojka je manje-više ista kao i tokom 2021. godine. Bronzana medalja je pripala Chevroletu Camaru sa 11.255 jedinica, što je zapravo rast od 14%, ali je već sada sasvim jasno da će završiti na ubedljivom poslednjem mestu.

I šta onda možemo očekivati u budućnosti? Pa Ford nam kaže da će sedma generacija njegovog modela debitovati naredne godine pod kodnom oznakom S650. Mnogi mediji spekulišu da će premijera stići 17. aprila na šezdesetu godišnjicu prethodnika, a ranije nam je bilo poznato da se mehanički neće izmeniti. To znači da će opet u izboru biti moćni benzinac sa osam cilindara, a kasnije možemo da očekujemo i hibride i konfiguraciju na struju.

Dodge ima neke druge planove i Challenger kakav znamo i volimo će nestati sa tržišta posle 2024. godine nakon šestnaestogodišnje karijere, a zameniće ga novi kupe sa električnim pogonom. Što se tiče Camaroa, on će takođe u penziju 2024. godine bez planirane direktne zamene. Pričalo se kako će Chevrolet lansirati novu električnu limuzinu visokih performansi da popuni njegovu poziciju, ali General Motors nikada nije potvrdio (a ni demantovao) ovu vest.


Šta možemo da kažemo osim da je bilo lepo dok je trajalo. Mi koji smo imali prilike da ih vozimo i posedujemo ćemo ih sigurno pamtiti u najlepšem svetlu.

AutoRepublika

(328)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Uzroci za opadanje prodaje mogli bi da budu sledeci: 1. Opsta euforija elektrifikacije ocigledno dovodi sve menadzere u dilemu – nastaviti dalje sa gorivnim motorima ili ih sahraniti? Ova dilema neizostavno vodi u stagnaciju razvoja sto je pogubno! Pravo resenje bi bilo – nastaviti dalje ali sa vodonikom. 2. Ista dilema – kupiti auto sa gorivnim motorom ili ne – prenosi se na kupce. U podsvesti se radja strah od pomisli „sta ako moj auto ostane bez goriva ili bude zabranjen?“ 3. Karakteristike americkih „atleticara“: – Challenger je po dimenzijama znatno prevazisao svog pretka, skoro pola metra. Uz to ide… Pročitaj više »

Yankee

Ne bi se slozio sa tackama 3 i 4. Mustang ima najvecu prodaju od „big 3“, ali Challenger ima najvise privatnih kupaca (Ford prodaje dosta Mustanga rent-a-car kompanijama). I Challenger je najpopularniji bas zbog toga sto ima dovoljno prostora na zadnjim sedistima i u gepeku. Dok je Camaro po voznim karakteristikama ubedljivo najbolji, ali ga retko ko kupuje jer nije praktican – preglednost je katastrofa (kao da si u bunkeru), zadnja sedista i gepek uopste nemaju svrhu. Camaro ZL1 je na Nurburgringu ostvario 7:16 vreme, sto je fantastican rezultat (brze vreme nego novi BMW M4 CSL ili Lexus LFA Nurburgring… Pročitaj više »

Matija

Saglasan sam, to je tvoja oblast. Za mene je USA takoreci periferija interesovanja. Posmatrao sam ove automobila sa svog stanovista, za koji bih se odlucio i zasto. Moj favorit bi bio Mustang V8.

Yankee

Imao sam prilike da vozim sva 3 i iako pripadaju istoj klasi, mnogo se razlikuju. Mustanga i Challengera sam vozio sa V8, Camara sa V6. Camaro je ubedljivo najbolji po performansama. Snaga, stabilnost, krivine, kocnice, itd Camaru nema pramca i to je ovaj jos bio samo V6. Ali istovremeno nije za svakodnevnu voznju, vise je namenjen mladjim kupcima bez familije jer nije praktican uopste (preglednost, zadnja sedista, gepek, itd). Challenger je suprotan. Dosta je velik i zbog toga je udoban i prostran, ima solidne performanse, ali za stazu ne moze da parira Camaru. Vise namenjen malo starijim ljudima sa decom… Pročitaj više »

Matija

Hvala ti za ovako emotivan izvestaj. Moracu malo vise da se pozabavim ovom temom s obzirom da veoma volim musclecars, od njihove pojave pa do danas. Oni su esencija americkih automobila.