1. Home
  2. Vesti
  3. Renault je veliki gubitnik rata u Ukrajini
Renault je veliki gubitnik rata u Ukrajini
4

Renault je veliki gubitnik rata u Ukrajini

362
4
Podelite sa prijateljima:

Prodajni rezultati koje je ostvarila grupacija okupljena oko Renaultovog imena su bili za 30% lošiji u provom polugodištu ove, spram prošle godine. Proizvođač iz Francuske je ovo objavio u ranijem delu današnjeg dana, obrazlažući ovakve vesti pokretanjem rata u Ukrajini i posledičnim zatvaranjem poslovnih aktivnosti u Ruskoj Federaciji.

Upravo je Renault kompanija koja je najviše i bila izložena riziku od nemilih zbivanja na istoku Evrope, barem što se tiče zapadnih aktera automobilske industrije, pa je tako obim isporuka pao na tek nešto preko milion automobila u prvom polugođu, odnosno za 29,7% na svetskom nivou.

Ako bismo iz ove matematike isključili efekte poslovanja divizija zvanih Avtovaz i Renault Russia, brojevi prodatih primeraka u ovom, spram prvog polugodišta lanjske godine, bili bi manje derpesivni i minus bi bio na nivou od 12%, odnosno čak i skromniji od onog koji su indeksirali nemački BMW i Mercedes. Kao posledica objavljivanja ovih vesti, došlo je i do pada vrednosti akcija Renaluta, pa se njima prometovalo za 2,3% niže cene no lani.

Rusija je za Renault bila drugo po važnosti svetsko tržište pre izbijanja nesrećnog rata, a poslovanju na tom tržištu se pripisuje 15% zarade kompanije, procenjuje kuća JPMorgan.

Grupacija koja izrađuje bestselere poput Dacije Duster i Renaulta Clija, je obustavila svoje aktivnosti u Rusiji u ranijem delu godine, a tada je najavila i prodaju 67,7% kapitala koje drži u Avtovazu, kao najvećem ruskom proizvođaču automobila i vlasniku marke Lada. Avtovaz je kasnije i prodat ruskom naučnom institutu za samo jednu rublju uz opciju ponovnog otkupa kroz šest godina, saznadosmo u maju.

Kao i svi drugi proizvođači vozila, tako se i francuska grupacija pravda nestašicom na tržištu poluprovodnika, iako nadležni u firmi kažu da deluje da će proizvodnja elektronskih komponenti u drugom polugođu biti bolja od očekivane, što je opazio i rivalski Volkswagen.

Drugokomandujući markom Renault, Fabris Kamboliv je rekao da je uprava zapazila nekakve pomake na bolje u smislu mogućnosti nabavke čipova uz persepktivu daljeg razvedravanja u toj oblasti. Najave bi mogle doneti i veće proizvodne obime kod automobilskih konstruktora. Kamboliv je takođe naglasio da je primećeno da obim proizvodnje teži ka nekadašnjim nivoima, naročito tokom poslednjih par nedelja juna, uz čak i bolje od nekadašnjih rezultata za pojedine modele.

On je takođe naveo da Renault očekuje trend ubrzavanja proizvodnih aktivnosti tokom narednih meseci i predviđa značajno veće izlazne cifre iz proizvodnih hala, posebno u poređenju s prvim delom godine, iako nema izvesnosti da će to biti dovoljno da se dostigne nabujala tražnja.

„Dakle, ubrzava se proizvodnja, situacija se poboljšava, ali globalno posmatrano, cela godina ostaje nekako mlaka, okovana limitima raznih vrsta,“ dodao je on.

Pisali smo o tome da proizvođači elektronskih komponenti ne mogu da podmire tražnju proizvođača automobila koji su u osvit krize s koronom otkazali porudžbine, potom iskorišćene od strane proizvođača hardvera, kako bi se s rastom tražnje nakon obuzdavanja, bolje reći privikavanja na gadnu zarazu zvanu korona, našli zatečeni.

Međutim, nedostatak čipova se može pretvoriti u prezasićenost. Znatno slabije poslovne perspektive kompanije Micron Technology Inc od očekivanih krajem juna, izazvale su zabrinutost da se industrija okreće ka ciklusu pada, s obzirom na to da su potrošači postali oprezniji, imajući u vidu sve očigledniji udar inflacije.

Renault je takođe naveo i da je ubeležio rast tražnje za električnim vozilima, kao i porast učešća kanala prodaje vozila ka fizičkim licima. Ovi podaci se odnose na tržište Starog kontinenta. Prodaja električnih i hibridnih vozila je dostigla udeo od 36% putničkih vozila Renaulta u Evropi. Podatak se odnosi na prvo evropsko ovogodišnje polugođe, dok je 2021. taj parametar bio na nivou od 26%.

Nakon povlačenja s ruskog tržišta, prodaja grupacije van Evrope je ukupno pala na 35%, dok je prošle bila oko 48%. Nakon matičnog tržišta, italijansko je najznačajnije evropsko za ovu galsku grupaciju.

AutoRepublika

(362)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ma ko vas šiša kad ste se izvukli iz majčice Rusije kao prdež iz gaća.Nije mi vas žao ni malo.

moron

Mislim da je za tržište Srbije i ljubitelje Renoa ( ali i Dačije ) interesantnija vest da dosadašnji uvoznik Mercedesa za Srbiju ( Emil Frey ) od jeseni postaje uvoznik i Renoa i Dačije.

Tako da verujem da će pri kupovini vozila svog omiljenog brenda kupci Renoa i Dačije biti u prilici da osete deo jedinstvenog premium ugodjaja, pa i da se očešu o veoma masne (fejk ) popuste …

Renault Terminator

A šta je sa AK Kompresorom na Dorćolu?Jel ostaju uvoznik Renault vozila ili gube taj status.

moron

Uvoznik za Srbiju je Renault Nissan Srbija ( od 2005. ), kao deo Adriatic grupe, za koji je Reno još pre par meseci rekao da će da je „gasi“.
AK „Kompresor“ je samo jedan od dilera za Reno, Dačiju, Nissan, Fiat, Alfa Romeo, Jeep i Huyndai …