1. Home
  2. Vesti
  3. GMC Sierra AT4X je spreman za najteže terene
GMC Sierra AT4X je spreman za najteže terene
2

GMC Sierra AT4X je spreman za najteže terene

115
2
Podelite sa prijateljima:

Većini onih koji ne žive u Sjedinjenim Američkim Državama ime GMC sigurno ništa ne znači, ali je reč o jednoj od najbitnijih divizija velikog General Motorsa. Kompanija posluje već više od jednog veka i tokom svoje istorije je uglavnom prodavala prepakovane Chevrolete sa više opreme i po višim cenama. GMC prati takvu strategiju i danas i pravi samo krosovere, terence i pikap kamionete, i to je zapravo radio i pre nego što je celokupna automobilska industrija otišla u tom pravcu.

Doduše, GMC danas ima sopstveni identitet zahvaljujući unikantnom dizajnu i malo ko može da ga poveže sa Chevroletom. Posebno je popularan pikap kamionet pod imenom Sierra. Tokom prvih šest meseci ove godine je isporučeno 118.938 primeraka, što ga stavlja na sedmo mesto najprodavanijih vozila „preko bare“.


Danas su ekstremni terenci u centru pažnje, a Sierra ulazi u klasu s novom konfiguracijom nazvanom AT4X. Reč je o GMC-ovom izdanju popularnog modela Chevrolet Silverado ZR2, a iako je AT4 postojao i ranije, ovo „X“ u imenu nam govori da je celokupno iskustvo podignuto na još viši nivo.

Već na prvi pogled možemo da ih zapazimo u vidu agresvinijih branika, koji nisu tu samo radi stila, već imaju i elemente dodatne funkcionalnosti. Daleko su kraći od onih na svakoj drugoj Sierri, što omogućava ovom kamionetu da se lakše probija kroz jače uspone i nagibe. Ugrađenu u prednji branik, možemo da vidimo i sajlu.

Ispod vozila se nalazi pet velikih ploča, postavljenih tu s ciljem da se zaštiti svaki mehanički deo bez obzira na kakvoj podlozi se vlasnik nalazi. GMC kaže da su napravljeni od veoma čvrstih materijala i da je potrebno čudo da se dogodi, a da ovi eventualno budu oštećeni.  AT4X donosi i 18-inčne felne sa 33-inčnim pneumaticima Goodyear Wrangler Territory MT.

Sve ove izmene omogućavaju vozaču da savlada nagibe koji su pod uglom od 33 stepena, dok je ranije slučaj bio sa „samo“ 26 stepeni. Enterijer donosi nova sedišta i više opreme, a na vozilu možemo da primetimo i dosta novih znački.

AT4X će biti dostupan samo sa najvećim motorom u Sierrinoj ponudi. Reč je o onom sa osam cilindara radne zapremine 6,2 litre. Može se pohvaliti sa 420 „grla“ i maksimalnih 624 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.


Sierra AT4 košta 76.500 američkih dolara, a nije nam poznato koliko će dodatnih „zelembaća“ kupci morati da izdvoje za verziju sa sufiksom X. Možda neće uspeti da savlada iste terene kao one koje pokoravaju Ram 1500 TRX i Ford F-150 Raptor, ali sudeći prema prodajnim rezultatima, to kupcima nije ni važno.

AT4X stiže u izložbeno-prodajne salone do kraja godine.

AutoRepublika

(115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„GMC Sierra AT4X je spreman za najteže terene“ – od toga ce 99% njih da se setka po gradovima.

Yankee

Slicno kao svaki Range Rover, G-Wagen i slicni. G-Wagen je odavno zamenio Hummer H2 & Cadillac Escalade kao omiljeni izbor crnih muzicara.