1. Home
  2. Vesti
  3. Moskvič će biti preimenovani JAC
Moskvič će biti preimenovani JAC
6

Moskvič će biti preimenovani JAC

1.02K
6
Podelite sa prijateljima:

Kamaz postaje tehnološki partner Moskviča, dok će u prvoj fazi projekta zvanog oživljavanje pomenute moskovske marke, kompanija biti angažovana na sklapanju rebrendiranih vozila iz palete kineskog JAC-a. Asortiman će uključiti pet modela uključujući i električni krosover.

Francuski Renault je u maju objavio da se otarasio imovine u Rusiji, pa je tako Avtovaz koji je poslovao unutar galske grupacije, prešao pod kontrolu NAMI-ja, dok je fabrika dopala ruku moskovskih vlasti. Isotvremeno je postalo poznato da će taj kompleks biti angažovan u montaži vozila nekadašnje slavne marke Moskvič, uz asistenciju Kamaza. Juče je gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin potpisao ugovor s generalnim direktorom Kamaza, Sergejem Kogoninom kojim se definiše saradnja u oblasti razvoja putničkog automobila. Sastanak je održan u preduzeću, saznaje se na zvaničnom sajtu gradonačelnika ruske prestonice.

Sporazum predviđa izradu strategije razvoja fabrike (sada pod nazivom Moskvič) za period od osam godina, uključujući „definisanje uslova za pokretanje i razvoj proizvodnje“. Ugovorne strane su se takođe dogovorile da zadrže radnu snagu preduzeća (2.305 ljudi, prema navodima sa sajta gradonačelnika), da razviju mrežu distributera i oforme postprodajne usluge. Takođe su obećali sopstvenu platformu, koja će biti razvijena uz pomoć Kamaza.

„Istovremeno, već danas, lokalna samouprava Moskve i Kamaz, uz podršku Vlade Rusije, počinju da razvijaju novu rusku univerzalnu platformu za moderne i bezbedne putničke automobile i da organizuju proizvodnju ključnih automobilskih komponenti: električnih motora, baterija, kontrolnih sistema, bezbednosnih delova i još mnogo toga“, kaže se u saopštenju. objavljenom na sajtu gradonačelnika glavnog grada Ruske Federacije.

Očito je da će razvoj platforme potrajati, pa će se prvo pod brendom Moskvič uspostaviti proizvodnja u vidu „šrafciger industrije“ proizvoda iz nama i Rusima prijateljske zemlje. Ovaj partner nije imenovan, međutim, na plakatima izloženim u fabrici sa predloženom linijom modela lako se pogađaju automobili kineske kompanije JAC. Inače, Kamaz pored toga što mora da obezbedi nabavku komponenti za montažu, već ima iskustvo saradnje sa ovom kompanijom.

Što se tiče samih modela, očekuje se da će prvi Moskoviči biti krosoveri s oznakama JAC JS4 , S7 i Sehol X6 (Sehol je podbrend JAC-a, koji se koristi za plasman na lokalnom tržištu), električna verzija modela JS4, kao i liftbek Sehol A5 Plus (izveden na bazi modela s petoro vrata, a koji je u Ruskoj Federaciji poznat kao JAC J7).

Moskvič planira da do 31. decembra ove godine proizvede najmanje 600 vozila (po principu SKD), uključujući oko 200 električnih automobila. Za 2023. godinu je planirano da se proizvede najmanje 50 hiljada jedinica (uključujući oko 10 hiljada električnih automobila), a tokom 2024. godine najmanje 100 hiljada primeraka (uključujući oko 20 hiljada baterijskih).

Ideja je da do kraja 2024. godine, Moskvič pređe na montažu malog obima (maloserijsku proizvodnju), dok je „u drugoj fazi planirano značajno proširenje upotrebe ruskih komponenti u sklopljenom putničkom automobilu (delovi karoserije, komande za napajanje, kočioni sistemi i slično).“ Potom, treća etapa razvoja projekta Moskviča podrazumeva proizvodnju ruskih električnih automobila „od ključnih ruskih komponenti“ (elektromotor, baterije, bezbednosni i kontrolni sistemi). Inače, proizvodnja električnih vozila je za fabriku prioritet. Taksi, kao i usluge deljenja automobila bi trebalo da postanu glavna klijentela za novi Moskvič.

Nije poznato kako će s poslovanjem na ruskom tržištu nastaviti JAC, a treba imati u vidu da se na ovu temu Kinezi uopšte nisu oglašavali do ovog trenutka.

AutoRepublika

(1018)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

kad bi mogao samo da vidim par godina u budućnost, šta će biti od evrope/ rusije i kine….

koje će to tumbanje industrije da bude… ludilo

BB

Pa i nije to neka daleka budućnost…

Iznogud Časni

Opa, Postao sam i vidovit! Ako se ko sjeća, prije xy mjeseci kad je ovdje bilo riječi o Moskvicu, napisao sam da im je bolje da rebrendiraju kineze, i evo sad i
Nemamo viski, što bi Reko Šojić u tesnoj koži.

Renault Terminator

Kaže onomad Car Putin…Ovo je već pišanje po Zapadnoj civilizaciji,znači gura i ne zna da ga izvadi napolje😁🇷🇺❤️💪Z
https://youtu.be/tshSUwBnl5A

BB

Zato se tako i preziva… Put in 😉

I zaro je Vladimir a ne Vadimir 😜

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Renault Terminator

🤣