1. Home
  2. Vesti
  3. Novi električni Opel Astra-e biće lansiran sledeće godine
Novi električni Opel Astra-e biće lansiran sledeće godine
0

Novi električni Opel Astra-e biće lansiran sledeće godine

247
0
Podelite sa prijateljima:

Posle verzije dopunjivog hibrida, nova Opel Astra L će dobiti i potpuno električnu varijantu nazvanu Astra-e u toku naredne godine.

Opel/Vauxhall planira da do 2024. godine ima elektrifikovanu verziju svakog modela, s tim da će ceo portfolio biti potpuno električni od 2028. godine. Opel već ima električne automobile Corsa-e i Mokka-e i njima će se pridružiti Astra-e u hečbek i karavanskoj formi (Sports Tourer).

Stellantis je razvio novu platformu STLA Medium specifičnu za automobile na električni pogon, pogodnu za vozila C i D-segmenta.

Platforma je verzija platforme eVMP, samo pod brendom Stellantisa, koju je PSA razvijao još kada je bila samostalna kompanija. To je, u stvari, dalji razvoj platforme EMP2 koja se nalazi ispod lima nove Astre u benzinskom, dizel i formatu dopunjivog hibrida.

Sve to znači da će uprkos tome što se nalazi na platformi sa drugačijim imenom, postojati neke mehaničke sličnosti između verzije Astre sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i potpuno električne verzije, i ako sistem STLA Medium/eVMP radi na isti način kao e-CMP platforma za manje automobile, ići će na istoj proizvodnoj liniji kao i vozila na EMP2.

Baterija kapaciteta između 60kWh i 100kWh u početku su se reklamirala za sistem eVMP kada je to bio čist projekat PSA. Pošto je uključena u Stellantis kao STLA Medium, grupa je obećala da će platforma isporučiti električna vozila koja mogu da pređu do 700 kilometara sa jednim punjenjem, manje-više u skladu sa maksimalnim kapacitetom od 100 kWh koji je ranije potvrdio PSA.

Očekujemo da će baterija Astre-e biti ista kao i kod nadolazećeg Peugeota e-308, s obzirom da 308 i Astra već dele iste pogonske sklopove. To znači bateriju od 54 kWh i električni motor od 156 konjskih snaga. Peugeot tvrdi da će e-308 ponuditi domet od preko 400 kilometara – slično treba očekivati i od Astre-e.

Ako model Astra-e prati dizajn koji su postavili Corsa-e i Mokka-e, biće minimalna razlika u načinu na koji Astra-e izgleda u poređenju sa verzijama sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Nekoliko ključnih identifikatora, kao što su poklopac za punjenje, različite aluminijumske felne i opcije boje, mogu biti jedini pravi izvor diferencijacije.

AutoRepublika

(247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments