1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljeni Citroen C4 X i e-C4 X
Predstavljeni Citroen C4 X i e-C4 X
16

Predstavljeni Citroen C4 X i e-C4 X

1.06K
16
Podelite sa prijateljima:

Citroen je predstavio svoje nove modele C4 X i e-C4 X, pri čemu je ovaj drugi potpuno električna verzija prvog. Model je u formi fastbeka s četvoro vrata i sa nekoliko SUV atributa u skladu sa svojim imenom, izrađen na istoj platformi CMP kao i model C5 X. Vozilo će se takođe nuditi u varijanti sa dizel motorom, kao i sa benzinskim agregatom, ali dostupnost istih zavisi od tržišta do tržišta, to jest od procene konstruktora.

Francuski model cilja na segment koji spaja prostor limuzine sa velikim prtljažnikom, tihim radom i modernim stajlingom inspirisanim SUV modelima. Dugačak je 4,6 metara, širok 1,8 metara, visok 1,52 metara, a međuosovinsko rastojanje je 2,67 metara. Za razliku od C4, koji ima kapacitet prtljažnika od 380 litara, C4 X dobija zapreminu istog od 510 litara.

e-C4 X je dostupan samo u verziji sa mnogo puta spomenutim i testiranim elektromotorom sa 136 konjskih snaga, sa pogonom na prednje točkove, i fokusira se na udobnost, a ne na sportski karakter. Kada se meri po WLTP standardu, njegov maksimalni domet može da pređe cifru od oko 360 kilometara sa potpuno napunjenom baterijom od 50 kWh.

Što se dopune baterije tiče, ona se može puniti na zidnom kućnom punjaču snage 7,4 kW, što u prevodu znači da za potpunu napunjenost treba sedam i po sati iz jednofaznog napajanja, odnosno pet sati iz trofaznog napajanja. sa opcionim punjačem od 11 kW.

Ako se koristi DC punjač, e-C4 X može dobiti do 100 kW energije, što je dovoljno za punjenje od 0 do 80 procenata za samo 30 minuta, tvrdi Citroen.

Za ovaj model su dostupna tri režima vožnje: Eco, Normal i Sport. Vozač prebacuje između njih pomoću selektora na centralnoj konzoli. Koristeći ugrađeni sistem regenerativnog kočenja, vozač može delimično napuniti bateriju kako bi sačuvao što je moguće veći domet, a istovremeno smanjuje potrebu za pritiskom na pedalu kočnice. e-C4 X se ne može voziti sa samo jednom papučicom kao kod običnog C4 sa električnim pogonom.

C4 X sa pogonom na benzin dolazi sa 1,2-litarskim motorom koji se može imati u verzijama od 100 ili 130 konjskih snaga i dostupan je sa šestostepenim manuelnim za osnovni model ili osmostepenim automatskim menjačem za snažniju varijantu. Dizel se može imati samo sa osmostepenim automatikom, a radi se o 1,5-litarskom agregatu koji razvija 130 konjskih snaga.

Stellantis će proizvoditi sve svoje modele e-C4 X i C4 X u Evropi, u svom pogonu u Viljaverdeu, blizu Madrida, Španija. Prodaja će progresivno početi od jeseni ove godine, a novi e-C4 X i C4 X biće dostupni samo u Evropi.

Možete očekivati da će naš Parižanin Peki biti među prvima koji će testirati ovaj novitet.

AutoRepublika

(1064)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ovo se već približava nekom upotrebljivom „povišenom liftbeku“. Dizajn, tja.. vele da se o tome ne raspravlja. Još samo da cijena ne pokvari veselje…

DUDE

Sta li je sledece? Razvuceni 2008 X?

moron

Pošto je lepota u oku posmatrača, biću slobodan da kažem da je meni ovo jako ružno.

TheStig

Onaj Arkan je ruzan a ovo je još gore. Bljak

Matija

Dizajn nije los, u pogledu sa strane fastback mu daje sportsku notu. Pogled spreda, na zalost, lici na politicki demokratski kompromis: svaki delegat (dizajner) predlozio je nesto i to je uslo u zavrsnicu! 🙂 Steta, bio bi to ako ne lep onda bar lepuskast auto!

Slika prtljaznika mi je nerazumljiva – da li je moguce da pozadi ima samo mali poklopac pa zato prtljaznik lici na tunel? Odmah sam proverio u internetu – stvarno je mali poklopac! Nerazumljivo!

comment image

BB

Аууу,
Дизајн бих му опростио али овакав гепек, никада… Џаба му 510 литара ако је то 510 полуупотревљивих литара…

TheStig

Vas sto bi ovaj dizajn oprostili sve bih ja vas u gulag 😁Sve neki auto ljubitelji a dobro im ovo svetogrđe

BB

Nisam rekao pod kojim uslovima 😉
Šfra: Mokka

😂🤣

moron

Kad će da se čita Mokka test, prvi utisci ?

BB

Prvo registracija… Vjerovatno sljedeće sedmice će biti registrovan

moron

Baš debilan način otvaranja prtljažnika. Taman da ubije sve benefite deklarisane zapremine gepeka. Jeftinije za proizvodjača, veoma glupo za kupca.
„Draga naša škoda“ sa petim vratima …

BB

Tu su tradiciju GS-a mogli da preskoče… Stotine modela auta je bilo sa petim vratima i svi su bili upotrebljivi, ali ovo je katastrofa

moron

Kako li se samo seti GS-a ….

BB

Pa ovo mu je nasljednik, zar ne? Doduše nakon decenija i decenija…
Ono, čisto da se obezbijedi kontinuitet… 😜🤣

Peki

Koliko vudim dizan enterijera je slican kao kod C5 X, idem po jedan sledece sedmice…. Spolja je isti kao C4 na koji je nakalemljen zadni deo od C5 X, na sta ce to sve da lici videcemo… Za mene je ovaj model potpuno iznenadenje, iako veoma dobro znam sta se krcka u Citroenov kuhinji. Verujem da je dosao kao odgovor na Renault Arkana, bojim se dakle da sklepan tek tako na brzaka…
Mnogo vise ovde se govorilo o restilizaciji C5 Aircross, cekam da dobijem jedan primerak ubrzo.

BB

Očigledno da su držali u tajnosti, sve nas je iznenadio…