1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler se oslanja na vodonične kamione s boljim dometom od hiljadu kilometara
Daimler se oslanja na vodonične kamione s boljim dometom od hiljadu kilometara
19

Daimler se oslanja na vodonične kamione s boljim dometom od hiljadu kilometara

1.68K
19
Podelite sa prijateljima:

Kako je ustanovljeno da dizel nema budućnost, tako kamionska industrija ima potrebu za čistijim pogonskim sklopovima, sve u cilju harmonizacije s klimatskom regulativom Evropske unije. Nemački Daimler Truck se sada zaklinje u gorivne ćelije i upravo je predstavio impresivno testno vozilo iz kategorije teškaša.

Daimler Truck planira da proizvodi vodonične kamione s dometom od oko hiljadu kilometara. Tečni vodonik bi se tankovao u cilindrima (rezervoarima) a kao što znamo, vodonik u tečnom stanju nosi u sebi gustiji energetski naboj od onog koji ga karakteriše kada je gasovitoj formi. Rezultanta se ogleda u jačoj autonomiji. Ovo je objavljeno od strane proizvođača u malenom gradu Vertu na Rajni, s juga Nemačke. Tamo se nalazi velika fabrika kamiona koja posluje pod upravom Daimlera.

Prva testna vozila s gorivnim ćelijama su već na drumu. Testne flote s vodoničnim kamionima bi trebalo da se pojave na tržištu sredinom ove decenije, dok bi u nekom trenutku bližem 2030. godini trebalo da vidimo i početak serijske proizvodnje istih, navodi nemačka kompanija.

Industrija proizvodnje kamiona je pod pritiskom iz Evropske unije kako bi se usaglasila sa strategijom zaštite prirode. Novi modeli bi trebalo da u proseku emituju za 15% manje ugljen-dioksida do 2025. i najmanje 30% manje do 2030. godine. Reperna tačka je na prelazu 2019/2020. Onaj ko se ne bude uskladio s imperativom, platiće kaznu zbog toga.

Partnerstvo s firmama BP, Shell i TotalEnergies

Daimler Truck planira da izgradi fabriku gorivnih ćelija u saradnji s Volvoom u Švabiji, u mestu Vejlhajm an der Tek. Na taj način bi osigurao proizvodnju, a uhlebljenje bi u tom kompleksu našlo 800 ljudi. Za razvoj ovog projekta je nadležan zajednički poduhvat po imenu Cellcentric.

U procesu tranzicije sa motora s unutrašnjim sagorevanjem na nove pogonske ideje, odeljenje za komercijalna vozila Daimler grupe, koje je kotirano na berzi od decembra 2021 , takođe se oslanja na baterije. Očekuje se da će do kraja decenije, komercijalna vozila sa nultom emisijom činiti do 60% od ukupnih prodajnih postignuća firme. Proizvođač je jedna od vodećih svetskih industrijskih kompanija i zapošljava više od 100 hiljada ljudi.

Daimler Truck je ušao u ortačke odnosi i s drugim entitetima, a ovaj put je motiv bio oličen u izgradnji infrastrukture za dopunu vodonikom. Na snazi su ugovori s energetskim gigantima kakvi su BP, Shell i TotalEnergies. Udruženim snagama razvijaće vodonične stanice.

AutoRepublika

(1677)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Autonomija je super.Još kad taj hidrogen bude dobijen od električne energije iz vode, vjetra , sunca i od morske ( ne pijaće) vode , daću im prolaznu ocjenu.

Matija

Sudbina motornih vozila nalazi se jos uvek u dubokoj magli. EU je na putu da zabrani fosilne gorivne motore 2035 godine. Svi politicari mlataraju sa parolama „baterija!“, „baterija!“, „baterija!“. Kao da su drogirani i ne prihvataju realnost – na planeti Zemlji teoretski ima dovoljno litijuma ali ne u koncentraciji koja je isplativa za eksploataciju. Planovi o 100% elektrifikaciji vozila nisu odrzivi, na trzistu je sve manje litijuma i, naravno, sve je skuplji! To se vidi po cenama e-vozila koje rastu iz dana u dan i to ne po nekoliko procenata vec po vise hiljada evra. Pitanje je kada ce se… Pročitaj više »

Iznogud Časni

5+

Matija

Zahvaljujem! Ovo je velika cast! 🙂

Renault Terminator

Zašto se onda ne forsira vodonik?

Matija

Forsira se diskretno ali sada sve otvorenije. Cak su i politicari priznali vodonik kao alternativu! Do prosle godine baterija je bila „ikona“ buduce mobilnosti! Energetski proracuni jasno su pokazivali da je kod baterijskog pogona potrosnja energije, pocevsi od proizvodnje struje, njene distribucije pa do akumuliranja u bateriji i pretvaranja u mehanicku energiju u e-motorima, najmanja moguca nego kod svih drugih oblika nosaca energije! Sve mane baterije izgledale su kao resive a o stanju sirovina u prirodi nije bilo reci osim povrsnih obecanja „ima ih dovoljno!“ Sredinom prosle godine pojavile su se prve ozbiljne analize na temu litijum i ostali ekzoticni… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Oni rade po dekretu svjetske vlade. Liferovanje je riječ koja – ne postoji, a zamišljena je da znači dostava. Još kad čujem ono : jel šmeka? Pa rušio bih, palio bih.😇🤧

BB

Vodonik se najlakše dobija iz zemnog gasa (pogodi gdje ga ima 😂), a elektrolizom se opet dolazi do problema količine i cijene struje, daleko gora nego kod baterija (manja efikasnost). Ako može da se struja pravi od solara u Africi pa kompresuje, hladi, prevozi do EU, da se toči na pumpama, onda može krov garaže da napaja dildu u garaži 😎. Dakle ne bih ja rekao da će vodonik brzo na zelenu granu. Nafta će još dugo biti dominantna …. Vodonik da, ali u nekoj formi gdje se lakše čuva, ima varijanti (istraživanja) gdje se prenosi ili u nekim spojevima… Pročitaj više »

Matija

Samo da te podsetim: zemni gas je fosilno gorivo i sve sto se radi sa njim oslobadja CO2 – koji niko vise ne zeli. Transport i lagerovanje vodonika u smesi ili u jednostavnim spojevima sa drugim materijama, u cilju izbegavanja utroska energije u njegovo komprimovanje i hladjenje, jesu opcije koje se intenzivno istrazuju.

Iznogud Časni

Ekologija i odrzivost? a ha, sta fali konjima i kukuruzu? mislim, stvarno …

BB

A konjski izmet je idealan za proizvodnju biogasa koji može pogoniti sus motor koji pogoni generatorni pravi struju a toplota se koristi za grijanje 😉 ili ga kompresovati i koristiti u autu, kamionu itd.. . Dakle rješenja već postoje, samo ne na 10-tom spratu 😜. I tu je glavna greška, mi bismo htjeli da samo „preklopimo prekidač“ i umjesto nafte imamo vodonik, struju, ili bilo šta. Istina je da će i u budućnosti trebati raznih izvora energije svaki sa svojim prednostima i manama, a koristiš ga tamo gdje ima prednost. A sada se koristi upravo suprotno, dildo se pakuje u… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Kad smo kod moralnih pitanja, Zna li ko jel seki skinut sa aparata?!:-) ovo će ga boljeti. Pocepao sam tonalea! Ja,ja…pala probna vožnja. Al da ne bude da sam sve ispitao, nisam, jer sam zaboravio. Kad sa magarcima ides vozit…🙀😹

BB

Ohooo, pa kakonide poludildo?

Iznogud Časni

Sad moram li pisati ? Da imate uvid iz ugla jednog drkadzije, zatim za 10 dana iz ugla jednog morona (obećao je ga otići vidjeti kad dodje u salon), a iz ugla jednog Šekija….kad na vrbi zasvrbi, jerbo nemre doc na red od Dacia.😇🤧😇😜

BB

Bar toliko sam pismen 😜
Problem je druge prirode, ne tehničke nego moralne. Svi bi htjeli „čistu“ energiju ali da je koriste u enormnim količinama i da to neko drugi obezbedi i to jeftino (evo sad je ideja Afrika)… E neće da može… Upravo ovo skakanje cijena će dovesti do ekoloških efekata, podići će prodaju džempera od čiste vune 😜 i smanjiti potrošnju energije…

Matija

🙂 🙂 🙂

Matija

Jutrosnja informacija u „Auto, Motor und Sportu“, tema: 2030 godine nece biti litijuma. https://www.auto-motor-und-sport.de/tech-zukunft/alternative-antriebe/deutsche-rohstoffagentur-lithium-engpass-2030/?src=cleverpush&utm_campaign=Auto%20Motor%20und%20Sport&utm_medium=Browser&utm_source=Push Dok politicari i eko-fanatici euforicno klikcu zabrani fosilnih motora 2035 godine, mlatarajuci parolama „baterija!“, baterija!“, „baterija!“, oni razumni ponovo upozoravaju da 2030 godine, jos samo 8 godina, vise nece biti raspolozivog litijuma. Informacija potice iz srca Nemacke, od „Deutsche Rohstoffagentur“ u prevodu „Nemacka agencija za sirovine“. Istovremeno se reciklaza baterija ocenjuje kao nedovoljan izvor sirovina. Ukratko o sadrzaju informacije: Procenjuje se da ce 2030 godine za tekucu proizvodnju e-vozila biti potrebno litijuma u kolicini od 316.000 do 558.000 tona. Za poredjenje, danas se proizvodi 82.000 tona… Pročitaj više »

Iznogud Časni

nema?rio tinto…
usput,neka traze od dejana ilica da im otkrije novu bateriju u kojoj nema litija..

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Renault Terminator

Pa već su najavli kada će krenuti u otvoreni rat protiv Srbije.Ciljevi se znaju,svi naši resursi i istrebljenje Srpskog naroda na prostorima Balkana.
Glavne snage (topovsko meso) za to su im Šiptari,Muslimani i Hrvati.Ako oni ne budu u stanju da nas slome i poraze uključiće se NATO kao što su to već činili 1994,1995 i 1999 u Republici Srpskoj Krajini,Republici Srpskoj i Srbiji.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator