1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors ponovo putuje na Mesec?
General Motors ponovo putuje na Mesec?
0

General Motors ponovo putuje na Mesec?

131
0
Podelite sa prijateljima:

Za jednu automobilsku kompaniju koja ima imidž da nikako ne može da stane na zelenu granu, i ne može da proizvede prouzdan automobil, General Motors je svakako bio inovantna firma kroz svoju istoriju. Vrhunac moći te kompanije je bio oličen u izgradnju, doduše u saradnji sa Boeingom, tri automobila takozvana LRV (Lunar Rovin Vehicle), a koja su završila na površini Meseca u periodu od 1971. do 1972. godine, tokom misija nazvanih Apollo 15, 16 i 17.

Vozila LRV su u svoje vreme bila tehnološko čudo, i General Motors je finalizirao veći deo razvojnog procesa, testiranja i izrade delova koje je Boeing naknadno sastavio, i dodatno testirao u svojim fabrikama. Tri automobila su zajedno provela svega deset sati i 54 minuta u pokretu i pri tom prešli distancu od 90,2 kilometara.


E pa Jenkiji i njegova organizacija NASA (National Aeronautics and Space Administration) planiraju ponovni put na Mesec do 2024. godine i, sigurno pogađate, najveći američki automobilski proizvođač je još jednom izašao kao pobednik u izboru za kuću kojoj će biti povereno da napravi odgovarajućeg četvorotočkaša. Program se zove Artemis i osnovan je još pre četiri godine sa jasnom idejom da čovek ponovo kroči na mesečevo tlo.


Kao i pre više od četiri decenije, General Motors i ovaj put ima partnera. Reč je o firmi Lockheed Martin, koja uživa u velikom ugledu kao proizvođač špijunskih aviona, raketa i još mnogo toga za potrebe američke vojske. Originalni LRV je bio težak 210 kilograma i veliki izazov je bio kako ga transportovati na Mesec, a slična situacija važi i u današnja vremena.

Doduše, sasvim smo sigurni da neće koristiti one baterije zapremine 200,0 kWh iz GMC Hummera. Ovaj put plan je da novi LRV pređe veće distance u istraživanju površine Meseca, pa će samim tim imati veće baterije i autonomiju. Spomenućemo da se LRV nije udaljio više od 7,4 kilometra od svemirske letilice, tokom tri posete mesecu 1971. i 1972. godine.


Bilo kako bilo, više informacija ćemo sigurno saznati narednih godina, ali nećemo biti iznenađeni ako one ostanu i kao tajna, s ciljem da se tehnologija sačuva od konkurencije. Ali, Amerikanci definitivno moraju da požure, pošto isti plan ima i Toyota, o čemu smo pisali ne baš tako davno.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments