1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Peugeot 205 T16 – pravi kralj relija
Zanimljivost dana: Peugeot 205 T16 – pravi kralj relija

Zanimljivost dana: Peugeot 205 T16 – pravi kralj relija

1.13K
6
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pitate javnost koji je najbolji automobil ikada viđen u svetu relija, šanse su velike da će većina reći Audi Quattro. I to sa opravdanim razlozima, pošto je uneo revoluciju u ovo takmičenje kada se pojavio na stazama 1980. godine. Naravno, to je uradio zahvaljujući svom legendarnom pogonu na sva četiri točka što nikada ranije viđeno u reliju.

Sve do 1986. godine, kada je čuvena Grupa B ugašena, Quattro i njegova konfiguracija sa kraćim međuosovinskim rastojanjem Quattro E2 su pobedili na 23 trke, osvojili dve titule konstruktora (u 1982. i 1984. sezonama) i dodali još dve titule među vozačima (u 1983. i 1984. sezonama).

Ali ukoliko pitate autora ove priče, pravi kralj WRC-a nije Quattro, pa ni Lancia Delta, Mitsubishi Lancer Evolution, Subaru Impreza STI, kao ni razni Citroeni sa kojima je Sebastijen Leb dominirao. Smatram da ta čast pripada Peugeotu 205 koji je tokom jednog perioda u potpunosti posramio konkurenciju, uključujući i onu iz Audija i Lancije tokom zlatnog perioda WRC-a.

Sve je započelo 1983. godine kada je francuski proizvođač vozila predstavio novi gradski model pod imenom 205, kao zamenu za zastarelog mališu s numeričkim indeksom 104. Iako je izgledao jako privlačno za svoju klasu, 205 se nije izdvajao u moru rivala iz segmenta jednostavnih gradskih prevoznih sredstava.

Međutim, od prvog dana je stekao veliku popularnost u Francuskoj i brzo postao bestseler, čime se otvorio prostor za dodatno izdanje visokih performansi. Godinu dana posle debija, svetlost dana je ugledalo specijalno izdanje nazvano GTI sa 104 konjske snage, ali to će biti tek početak onoga što je Peugeot spremao.

I pre nego što je 205 počeo da pristiže u izložbeno-prodajne salone, inženjeri francuske kompanije su započeli sa radom na sportisti koji bi skinuo Quattro sa vrha WRC-a. Tadašnja pravila su zahtevala minimalno 200 drumskih primeraka radi homologacije, a izbor imena je pao na Turbo 6 u Francuskoj, odnosno T16 u ostatku sveta.

Iako je možda na prvi pogled ličio na svaki drugi primerak 205-ice na ulicama, T16 gotovo da i nije delio mnogo toga sa starijim bratom. Centralno postavljeni 1,8-litarski benzinac je razvijao 197 „konja“ zahvaljujući turbo punjaču, a snaga se prenosila na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača preuzetog iz modela Citroen SM. Prema fabričkim podacima, ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo manje od šest sekundi dok je maksimalna brzina bila 208 km/h.

Posebnu školjku zapravo nije razvio Peugeot već firma Heuliez koristeći lagane materijale. Krila su proširena dok se celokupni zadnji deo otvarao u jednom delu za laki pristup motoru. T16 je inače bio težak svega 980 kilograma, ali je pravo iznenađenje uslodelo onog momenta kada se pojavio u WRC-u. Takvi primerci su razvijali preko 500 „grla“, a debi je zakazan za reli Monte Karlo na otvaranju sezone vožene 1984. godine.

Međutim, testiranje se produžilo pa se T16 po prvi put pojavio na stazi na reliju Francuske, što je bila peta trka u sezoni. Iako nije slavio, bila su potrebna svega tri relija pre nego što je T16 okusio slast pobede, a sezonu će završiti sa tri trijumfa od poslednja četiri takmičenja.

Sezona koja je počela 1985. godine je startovala kao iz bajke, a kada bude završena, francuski tim će imati dvostruko slavlje. Ne samo što je pobedio na sedam od voženih dvanaest relija, već je osvojio vozačku titulu (Timo Salonen) kao i konstruktorsku.

T16 je bio toliko dominantan da je Audi bio primoran da predstavi novo izdanje Quattra sa kraćim međuosovinskim rastojanjem da bi ostao konkurentan. Ali, čak ni to nije pomoglo nemačkoj ekipi, pošto je Peugeot slavio šest puta u sezoni voženoj 1986. godine i ponovo osvojio dvostruku titulu (vozač Juha Kankunen).

Kao što nam je poznato, Grupa B je eliminisana tokom spomenute sezone kada je jedan od Fordova RS200 „upao u publiku“ i usmrtio tri osobe. Peugeot se takmičio u dve i po sezone, i u tom periodu zabeležio 16 pobeda. Dok navedena brojka nije jednako velika kao ona kod Audija Quattroa (23), potrebno je reći da je nemački tim imao daleko duže učešće, pa samim tim stastistički gledano, francuski gigant je bio uspešniji. Uz sve to je potrebno dodati ono što smo već spomenuli, a to je podatak da je T16 naterao Audi da u potpunosti izmeni formulu svog velikana.

T16 će se kasnije takmičiti u nekim drugim serijama širom sveta, a serijska proizvodnja će trajati sve do 1998. godine. Zamenio ga je veoma popularni model 206, koji će takođe imati dosta uspeha u reliju (24 pobede tokom četiri sezone uz tri konstruktorske titule i još dve vozačke titule – oba puta sa Markusom Gronholmom).

Nakon toga je debitovao problematični model 307, a Peugeot će se povući iz WRC-a nakon njegovog neuspeha. Možda su neki drugi modeli zabeležili više pobeda ili osvojili više titula, ali na kraju dana, Peugeot 205 T16 je taj koji je napisao istoriju kao automobil koji je postigao najviše za veoma kratak vremenski period.

Zoran Tomasović

(1132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Strašan auto u svakom smislu i kao trkač i kao običan auto na ulici.
Pravi Peugeotov dragulj.Ta Peugeotova „serija 5“ je bila pravo čudo.205,405,605 i 309 je spadao u tu generaciju,za mene savršeni i vrhunski automobili,prosto perfekcija u svakom pogledu.

mile m

ta reli grupa b je bila zastrasujuca, audi quatro s2 , pezo 205 t16 i lanca delta s4. mogli bi neki tekst o lancii, jer sudeci po stranoj stampi lancia je bila taj najmonstruozniji model grupe b po ubrzanju snazi i centralnom motoru, ubrzo posle par njenih pobeda ukinuta je grupa b …….

M M

Nije ovaj 205 t16 Grup B imao 500ks. Mislim da je max snaga bila oko 380ks. Audi Quatrro je imao i preko 500ks, sa dosta većim motorom petakom. Ali pežo je bio savršenstvo balansa snage i težine, gripa i veličine vozila. Na reliju snaga retko pobeđuje, što je ovaj pug dokazivao više od 2 godine.

Renault Terminator

Ph2 je imala preko 500 konja.

Rikošet

205 u GTi izdanju je bezvremenska definicija gradskog automobila…

Apsolutno svaka vanjska linija na tom automobilu je bila i dan, danas je na svom mjestu…

Manje estetski, ali vozački isto tako dobar posao napravio je Renault Clio Sport modelom iz 2006. godine…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
Bojan

Gti je sve a najmanje gradski auto.