1. Home
  2. Vesti
  3. Mahindra najavila novi SUV i saradnju s Volkswagenom
Mahindra najavila novi SUV i saradnju s Volkswagenom
0

Mahindra najavila novi SUV i saradnju s Volkswagenom

323
0
Podelite sa prijateljima:

Indijska kompanija Mahindra je u javnost izašla s jednovremenom objavom dve vesti koji ni na koji način nisu povezane jedna s drugom. Prva se tiče trenutne budućnosti, pa će tako 27. juna kompanija predstaviti novi krosover pod imenom Mahindra Scorpio-N, na koji način će svet postati upoznat s drugom generacijom ovog vozila čija je proizvodnja počela pre čak dvadeset godina.

Zanimljivo je da je 2005. godine postojala ideja o proizvodnji indijskog SUV-a u okviru pogona GAZ-a, odakle bi izlazili primerci vozila pod imenom Mahindra Marshal. Usledila su poređenja lokalnih medija s UAZ-ovim Patriotom, gde je po pravilu adut Mahindre prolazio mnogo bolje u ocenama. Ipak, do realizacije planova nije došlo nikada, ako izuzmeom stotinak primeraka sklopljenih u testnoj proizvodnji.

Od kada je lansirana, Mahindra Scorpio je modifikovana četiri puta, što je i razumljivo imajući u vidu dužinu tržišnog života „škorpije“. Poslednja restilizacija se dogodila 2017. godine. Povrh toga, mnogima će zazvučati kao naučna fantastika, ali Scorpio prve generacije nastavlja dalji život, što će reći da će se proizvoditi pod imenom Mahindra Scorpio Classic.

Do ovog trenutka je objavljeno svega par fotografija na kojima se vidi novi terenac Scorpio-N. Zadržaće koncept „karoserije na ramu“, ali će postati veći, više čvrst i ponudiće bogatiju opremu od prethodnika. U asortimanu će se naći benzinski dvolitarski turbo motor, a isto tako i turbodizel radne zapremine 2,2 litra.

Konstruktor obećava da će ponuda sadržati opciju izbora manuelnog menjača, a isto tako i automatskog, na šta primerak iz prve generacije nikada nije dobio pravo. U kabini su prisutni virtuelna instrumentacija, baš kao i veliki ekran postavljen uspravno. Na njemu će se očitavati postavke informativno-zabavnog sistema. Kako bilo, više ćemo na ovu temu znati za jedan mesec.

Druga važna stvar koju su nam imali preneti čelnici firme iz Indije se tiče dalje budućnosti. Naime, Mahindra se sporazumela s Volkswagenom u pogledu korišćenja komponenti koja podrazumeva nemačka modularna arhitektura MEB, pa će se ona naći kao deo planova razvoja električnih vozila indijskog entiteta. Dakle, pišemo o električnim motorima, baterijskim ćelijama i ostalim elementima koji će postati deo agende indijskog konstruktora, a koja je nazvana Born Electric Platform. Serijska električna vozila s amblemom Mahindre a koja će počivati na toj platformi će stići na tržište tek 2025. godine, ali će kompanija predstaviti tri konceptna vozila već tokom jula ove godine.

Nije ovo loše ni za samu grupaciju Volkswagen koja će potpisom ovog sporazuma uvećati sopstvenu proizvodnju električnih komponenti, snižavajući tako nivo fiksnih troškova koji opterećuju jedinicu proizvednog artikla. Takva strategija je bila u planu još od početka razvoja projekta elektrifikacije, a Mahindra čak nije ni prvi klijent. Podsetćimo da su na „vernost Volkswagenu“ obavezali američki Ford i mala nemačka kompanija e.GO Mobile AG, koje će takođ koristiti arhitekturu MEB. Kako bilo, Nemci nastavljaju potragu za novim kupcima.

AutoRepublika

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments