1. Home
  2. Life
  3. LG osmislio način da obuzda požare na bateriji elektromobila
LG osmislio način da obuzda požare na bateriji elektromobila

LG osmislio način da obuzda požare na bateriji elektromobila

247
3
Podelite sa prijateljima:

Kompanija LG Chem je konstruisala posebnu plastiku koja će biti u stanju da podnese temperature od hiljadu stepeni Celzijusa tokom trajanja od deset minuta. Zahvaljujući ovom izumu, doći će do usporavanja razvoja požara koji nisu retki a koji nastaju na litijum-jonskim baterijskim pakovanjima.

Kako smo i prenosli nebrojeno puta, slučajevi u kojima plane neki automobil s integrisanom baterijom, skoro su svakodnevna pojava, ali zato prema nalazima nedavno objavljenog istraživanja, proizilazi da ništa ređe ne buknu ni automobili pogonjeni motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, čak i ako su metodi upotrebljeni u ovom istraživanju kredibilni, nepobitna je činjenica da se u ognju ustreptali električni automobil, neuporedivo teže spasava od konvencionalnog.

Razlog za ovakvu situaciju se krije u fenomenu nazvanom „toplotna lančana reakcija“, a fenomenalan serijal o ovoj pojavi, i uopšte o baterijama je napisao Dejan Stanković. Kod nas ćete ga najlakše pronaći ako u polje pretraga ukucate „Anoda, katoda i nešto između“.

Divizija ogromnog koncerna LG koja je angažovana u oblasti hemijske industrije, kao jedan od vodećih svetskih proizvođača baterijskih ćelija namenjenih ugradnji u električne automobile, a koja se zove LG Chem, sada najavljuje komercijalizaciju pomenute plastike posebnih osobina. Zahvaljujući svom sastavu, ona će biti u stanju da prevenira najekstremniji tok događaja.

Iz firme nisu objavili previše pojedinosti ali se ipak zna da su u razvoju iste implementirani različiti kompozitni materijali, uključujući i polifenilen-oksid i poliamid. Svojevrsna barijera uspeva da „predupredi širenje plamena… Na period koji je duži od deset minuta, i to sve pri temperaturama od 1.000 ° C“, navodi se u saopštenju za javnost kompanije.

Naravno, to ne znači da će električni automobili prestati da gore. Lagano opisana prepreka ima za cilj da uspori vatru, dajući tako „posadi“ više vremena da pobegne. Osim toga, uskoro bi trebalo da uđe u proizvodnju, naime već sledeće godine. Kompanija je već prijavila patente u Južnoj Koreji, Sjedinjenim Državama Amerike i nekim evropskim zemljama.

AutoRepublika

(247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa oni nisu normalni…
Umjesto da traže hemiju koja ne gori tako često i tako agresivno a da ima zadovoljavajuće karakteristike (kapacitet i mogućnost davanja struje u jedinici vremena) oni idu na to da naprave „sarmu“, da zamotaju vatru unutra…
A već postoji takva hemija i provjerena LiPOFe4, ali je problem što je 20 tak % manji kapacitet baterija a svi bi htjeli maksimalni domet. Je*’o te domet do groblja ili otpada…
Treba gradska auta na struju ostalo još uvijek dizel i mačka…

Iznogud Časni

Pa sta ja govorim svi vrijeme. Ali koji grad? Samo one velike a i tamo će struja biti muka, a kad krenu požari i katastrofe, jebat će jeza.oni su i brod potopili, gajnc nove dilde, kako će polovne i loše održavane ? Ali evo, kija ulaze ozbiljan novac, milijarde su u pitanju, svi su oni iz istog izvora , tamo dje su banke a banke drže znamo ko, pa taj i glavni krivac za sve.

Bungi

Postoje barem tri načina sprečavanja požara na baterijama.Prvi, dobar sistem hlađenja koji onemogućava pojavu kritično visoke temperature.Drugi, elektronski kontrolni sistem koji onemogućava prebrzo punjenje na visokim amperažama i treći, odabir hemijskih elemenata pri gradnji baterije koji u međusobnoj interakciji prilikom punjenja/pražnjenja ne stvaraju kritično visoke temperature.Ovaj koji je izabrao LG je po meni najgori.