1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za Ford Fiestu sa troje vrata u Evropi
Kraj za Ford Fiestu sa troje vrata u Evropi
8

Kraj za Ford Fiestu sa troje vrata u Evropi

308
8
Podelite sa prijateljima:

Američka marka namerava da zaustavi proizvodnju ove varijante subkompaktnog hečbeka tokom leta. 

Godinama unazad proizvođači eliminišu verzije sa troje vrata iz ponude na Starom kontinentu. Čak ih se i A segment, sa izuzetkom nekoliko vozila poput Fiata 500, u potpunosti odrekao! Fiesta je ostala jedan od retkih modela iz B klase koji je i dalje nudio ovakvu varijantu sa troje vrata, ali i tome je došao kraj.

„Usklađujemo našu gamu sa potražnjom i preferencijama kupaca. One verzije koje nemaju dovoljno veliku popularnost će biti ukinute“, stoji u kratkom saopštenju Forda. Neki su ovo protumačili kao potencijalni kraj hot heča – Fieste ST, no ne treba brinuti za sudbinu ovog vozila, jer su Amerikanci već potvrdili da će opstati u izdanju sa petoro vrata.

Ipak, sama Fiesta je u ozbiljnom problemu. Ne tako davno bila je jedan od lidera B segmenta, ali je sa smenom generacija pala u zapećak. Jednostavno su je „oduvali“ rivali iz Francuske – Peugeot 208 i Renault Clio, a i Dacijin Sandero joj je otkinuo veći broj kupaca kod onih najjeftinijih trimova.

Tako je Fiesta u prva dva meseca ove godine u Evropi imala manje od 8.000 registracija, što je daleko od onoga čime raspolažu lideri na tabeli. Zapravo, situacija je još dramatičnija ako se sagleda činjenica da je Fiesta prošle godine u januaru i februaru upisala 19.844 isporuke. Jasno je kao dan – Fordov hečbek je u ogromnoj krizi!

AutoRepublika

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Eliminacijom modela sa dvoje vrata Ford se uklapa u opsti trend. Modeli sa dvoje vrata izgledaju elegantnije i „sportskije“ jer lice na kupe. Medjutim, u praksi su takvi modeli neprakticni: ~ Vrata su dugacka sto stvara probleme za ulaz/izlaz kod paralelno parkiranih vozila. ~ Pristup zadnjim sedistima je otezan. Kao primer ovog trenda navodim VW: Golf, Polo i Up nemaju vise modele sa dvoje vrata. Sto se tice plasmana Fieste, ovo je tipican problem godina. Fiesta je veoma uspeo model u svim generacijama a njegov dizajn je povremeno tek malo modifikovan, tako da je kod publike doslo do zasicenja. Kod… Pročitaj više »

S mile

Prvi porodični auto nam je bio Reno 4, fantastičan. Drugi, Yugo 55, kupljen nov. Zaista nas dobro služio celih 30 god.

Ali, ja sam se zakleo da nikad neću kupiti auto sa 3 vrata. Takođe obožavam karavane, velik ravan gepek. Sve su to „träume“ od Yuga, nikakav gepek, sa visokom gredom za ubacivanje.

Vozio sam Fabiju karavan. Odličan mali auto, sa dobrim gepekom.

I zao mi je sto je sve manji izbor u B segmentu karavan.
„Sreća“ naša je što kupujemo polovnjake, pa još postoji izbor karavana 😂

J4ZZ3R

Fiesta je totalno podbacila sa dizajnom akutelne generacije. Fiesta prerhodne generacije bila dizajnerski masterpiece, automobil koji je izgledao agresivno i jedinstveno, maltene opako, a isto se tako vozio… I onda dođe neko pametan i ubčaži taj dizajn do neprepznatljivosti i posle ih više ni u UK nema u top 10.

Matija

Pod utiskom tvog komentara pokusao sam da definisem razlike dizajna izmedju predhodne i nove generacije Fieste. Rezultat – nesto malo je izmenjena kontura prednje maske, prva je bila bolja, izmenjeni su farovi, novi su malo kraci, pozadi su izmenjena zadnja svetla, nova su kompaktnija i lepsa. Procenjujem da je oko 90% karoserije ostalo neizmenjeno. Novi dizajn ima samo jednu gresku – nije dovoljno nov pa je doslo do zasicenja publike.

moron

Uh, majko moja, kad se setim „zlatnog doba“ kada su se kod golfa opciono doplaćivala zadnja vrata … 😊
Iskreno, nikada nisam shvatao gde je navodna (praktična) prednost vozila dvovratnih vozila, pa čak ni u B segmentu. Mada se jasno sećam da su me neki pokušavali ubediti u suprotno.

M M

Ima velika prednost za kruupne i visoke ljude, jer auto sa 2 vata ima značajno duža ta ista vrata.. Meni se u običnom autu, B stub nalazi pred glave, otežano ulazim i izlazim, imam smanjenu vidljivost, čak i jednoj oktaviji. A šta misliš kako je u B segmentu. Zato u malom Fiatu 500 tog problema nema, mada mi je volan baš daleko 🙂 ali toje drugi problem.

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
BB

Imali do skora C2, otvoriš vrata, k’o čovjek, sjedneš, imaš osjećaj da si u velikom autu… Došao prijatelj s Oktavijom, au nekoliko puta se udarih u leđa od štok…

J4ZZ3R

Slažem se sa tobom, zamisli koliko tek vredi mlađim osobama i to ne samo zbog atraktivnijeg izgleda, kao da je čak i to sitna stavla. Good looks sell!
Da li biste kao treći ili čak drugi automobil, ako imate prosečnih 1.5 dece uzeli prelepi model sa dvoje vrata ili model sa pet?