1. Home
  2. Vesti
  3. Grčko ostrvo Astipalea u potpunosti prelazi na električnu mobilnost
Grčko ostrvo Astipalea u potpunosti prelazi na električnu mobilnost
5

Grčko ostrvo Astipalea u potpunosti prelazi na električnu mobilnost

207
5
Podelite sa prijateljima:

Helenska ostrvca idealna su za probne poligone elektrifikacije. 

Prošle godine tamošnje vlasni najavile su da će sva grčka ostrva vrlo uskoro postati neutralna po pitanju emisije ugljen-dioksida. Grčka inače pokušava da umanji za 55% svoju emisiju štetnih gasova u periodu do 2030. godine.

Tako planiraju da u narednim godinama „požnjaju“ oko 2 gigavata električne energije uz pomoć vetrenjača koje će biti locirane uz samu obalu. Kako Grčka ima ogromnu obalu, otud postoji i veliki potencijal za dobijanje struje od vetra.

U junu prethodne godine Volkswagen je otpočeo veliki projekat električne mobilnosti na helenskom ostrvu Astipalea. Nemci su tamo poslali osam baterijskih automobila – za državne službe, no sada je stigla nova faza plana.

Želja je da Astipalea u potpunosti postane EV lokacija. Tako je VW grupa počela sa isporukama električnih automobila tamošnjim stanovnicima. Prvi je svoj novi, baterijski četvorotočkaš primio Tanos Papajanis. On je svoj ostareli Golf 3 zamenio za novi ID.3.

Osim toga, pristigla je određena količina modela e-up, zatim ID.4, ali i nekolicina električnih skutera koji dolaze iz Seata (MO 125). Uz to, nemačka grupacija će uskoro isporučiti čitavu flotu električnih automobila koji će biti deo posebnog car-sharing sistema koji će biti uspostavljen na Astipalei.

AutoRepublika 

(207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Odlicna ideja! Ostrva su mali zatvoreni sistemi sa kratkim relacijama a zbog turizma potreban im je mir i cist vazduh. E-mobilitet je ko stvoren za ova podrucja. Da li bi nesto slicno moglo da se uradi na kontinentu? Nemamo ostrva ali imamo brojna turisticka mesta gde bi za lokalni saobracaj mogla da se koriste e-vozila svih vrsta i kategorija. Turisti mogu da doputuju svojim gorivnim vozilima, da ih parkiraju za vreme svog boravka a da za to vreme koriste lokalni cisti prevoz. U nasim velikim gradovima e-mobilitet bio bi itekako pozeljan ali lokalne vlasti moraju predhodno da se pobrinu za… Pročitaj više »

BB

A tek brodići… Natovariš im solarne panele ma krov i, zbog karakteristike hidrodinamičkog otpora, na malim brzinama mogu stalno voziti na struju iz panela… Naravno ako hoćeš da se bahatiš sa par desetina čvorova, od toga nema ništa, i upravo nam to bahaćenje pravi problem i kod SUS i kod strujnih modela…

Matija

A sta kazes na jedra sa solarnim celijama? Razvijes 100-200 kvadrata jedara pa mozes da glisiras! Pitaj Gretu Thunberg, ona zna! 🙂

comment image

BB

To trebaš da uhvatiš solarni vjetar? 😉

Matija

Istovremeno zemaljski i solarni. Nista nije za bacanje! 🙂