1. Home
  2. Vesti
  3. MAN snabdeva nemačku vojsku kamionima marke Rheinmetall
MAN snabdeva nemačku vojsku kamionima marke Rheinmetall
2

MAN snabdeva nemačku vojsku kamionima marke Rheinmetall

2.11K
2
Podelite sa prijateljima:

Bundesver je još 2017. godine potpisao ugovor o nabavci 2.271 nenaoružanih kamiona s kompanijom za proizvodnju vojne opreme Rheinmetall. U pitanju su verzije kamiona s oznakama HX, ali iako su to u osnovi MAN-ove mašine, biće prometovane pod brendom Rheinmetall. Razlog za ovakav administrativni potez se krije u tome što rukovodstvo proizvođača kamiona MAN, želi da eskivira da marka gradi imidž dobavljača vojne industrije. Na sličan korak se odlučio i ruski KAMAZ koji je uveo ”odbrambenu marku” Remdiesel.

Za montažu vojnih kamiona će biti zadužen zajednički poduhvat nazvan RMMV (Rheinmetall MAN Military Vehicles) sa sedištem u Beču. U prvoj fazi ugovora, je isporučeno 558 kamiona, zatim je u prošlom maju otpremljeno još 252 komada dok ih je još 60 dodato u novembru koji je ostao za nama.

Sada će u “jednom cugu” Bundesver postati bogatiji za još hiljadu jednica, od kojih će njih 675 raspolagati sa 6×6 pogonskim konceptom i nosivošću od pet tona. Daljih 325 jedinica će imati sistem pogona 8×8, uz utovarni kapacitet od celih petnaest tona. Poznato je da ukupna vrednost poslednje tranše porudžbine iznosi 382 miliona evra, što će reći da u proseku jedan kamion staje 382 hiljade evra!

Istovremeno, primerci kamiona sa HX oznakama nisu najbrutalniji primerci iz vojne game kompanije RMMV, pošto su utemeljeni na šasiji civilnog modela TGX, a pored toga su i opremljeni sistemom ogibljenja zasnovanom na tradicionalnim oprugama.

Međutim, kod SX verzija, šasija je već originalna, sa kutijama u preseku i opružnim oslanjanjem. Do ovog trenutka je proizvedeno i isporučeno raznim vojskama širom sveta, ukupno oko 14 hiljada primeraka kamiona sa HX oznakama.

Najveći broj njih je isporučen ministarstvu odbrane Australije (2.536 primeraka). U egzotične kupce možemo ubrojati i susednu Mađarsku, gde je čak i sklopljeno oko pet stotina primeraka ovih mašina pod lokalnim brendom Raba. Ipak, ovaj projekat je davno obustavljen.

Posebnu pikanteriju predstavlja činjenica da su se na vojnim vežbama ruske vojske pojavila dva primerka kamiona MAN HX još tokom 2012. godine. Verovatno je tu bilo i razmišljanja o eventualnoj nabavci istih, ali do toga nije došlo.

Mi možemo samo da konstatujemo da se vremena menjaju, a kolo sreće okreće…

AutoRepublika

(2109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Svim mojim kolegama i majstorima koji održavaju naše mašine,znanim i ne znanima sretan 15.Januar dan vozača i automehaničara!
comment image

Laki

Hvala kolega.