1. Home
  2. Vesti
  3. I Fiat se uskoro odriče samostalnih SUS motora u Francuskoj
I Fiat se uskoro odriče samostalnih SUS motora u Francuskoj
5

I Fiat se uskoro odriče samostalnih SUS motora u Francuskoj

1.57K
5
Podelite sa prijateljima:

Još jedna teška novost za sve one koji cene termičke agregate. 

Nakon što je Jeep obelodanio da će uskoro završiti prodaju vozila sa samostalnim SUS motorima u Francuskoj, iste vesti stižu i iz Torina. Fiat je potvrdio da će krenuti istim putem i da će svi njegovi modeli koji će se nuditi kupcima u zemlji Franaka biti elektrifikovani. Suštinski, to znači da će ovbe navedene marke u narednom periodu učiniti isto i u drugim delovima Evrope.

Fiatova gama u Francuskoj je već kompletno elektrifikovana, svi SUS modeli imaju bar neku varijantu sa hibridnim sistemom, što znači da neće biti ogromnih promena po pitanju portfolija za tamošnje kupce. Uostalom, Fiat poseduje i potpuno električni automobil – 500 Electric odnosno Elletrica.

Sve je to u skladu sa ranijim najavama koje smo čuli iz Torina. Fiat se već obavezao da će od 2025. godine predstavljati isključivo EV modele, te da će u Evropi od 2027. godine prodavati samo električna vozila.

To znači da termički modeli Fiata imaju pred sobom još samo pet godina života, što je vrlo kratak period. Italijani su polako počeli sa revidiranjem game, pa je tako „naš“ 500 L već nestao sa nekoliko velikih tržišta u Evropi, između ostalog i u Francuskoj.

U narednom periodu očekuje se premijera nove generacije Pande koja bi trebalo da se svrsta među električne automobile. No, ta Panda nastaviće da deli pozornicu sa tradicionalnom varijantom koja neće u penziju još nekoliko godina.

AutoRepublika 

(1565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

“ … svi SUS modeli imaju bar neku varijantu sa hibridnim sistemom, što znači da neće biti ogromnih promena po pitanju portfolija za tamošnje kupce…“ Neće biti ogromnih promena ? To što se ukida 1,6 Mj je „nebitno“ za kupce ? Ukidanje 1,3T i njegova zamena sa 1,5 MHEV je „sitnica“ ? Pa, „do juče“ ( MY 2021) je Renegade sa 1,3 T od 150ks sa DCT bio jeftiniji od 1,6 MJ sa 130 ks ( za oko 1-1.500 evra „na akciji“ ), a „danas“ je MY 2022 sa 1,5 MHEV za toliko „na akciji“ skuplji od 1,6 MJ. I… Pročitaj više »

Rikošet

Mene samo zanima kolike su marže trgovcima po današnjim cijenama.

Imam osjećaj da se nedostatak vozila danas nadoknađuje kroz ove silno naduvane cijene koje su opravdane raznoraznim razlozima (nema čipova, nema kablova, nema pšenice, nema Ukrajine, nema Rusije…)

Nažalost koga god od pozanika iz ove branše pitam za ovaj podatak koluta se očima kao da ih pitam za vojnu tajnu.

Tim više sam uvjeren da je nakadašnja marža od stotinu do par stotina eura za recimo Fabiu, danas porasla barem na hiljadu, dvije… inače bi svi već stavili katance na kapije…

moron

Mislim da se danas ostvaruju daleko veće marže nego ranije, jer su u trenutnim uslovima ( slabe ponude lagerskih vozila i veoma dugih rokova isporuke onih poručenih ) popusti značajno manji. Ali je i rizik poslovanja na strani uvoznika i dilera veći, pa je i logično da su marže veće, jer ti imaš situaciju da danas poručuješ vozilo koje će da stigne „za godinu dana“ i za koje niko maltene ne zna koja će mu tada biti cena. I ti kao prodavac u uslovima te nesigurnosti treba „da navučeš“ nekog da kupi? I čeka. Nije to lako. Inače, kada sam… Pročitaj više »

Rikošet

Sve jasno. Ima tu rizika, ali rizikuje i kupac koji će sad da uplati vozilo, pa da čeka duže nego što mu je predočeno kod prodaje, a to opet povlači dodatni pad vrijednosti vozila koje dolazi „starije“ nego što je to u startu planirano… Nije više aktuelno kako što je bilo… Međutim kada uprostimo stvari sve se svodi da su im marže sada značajno veće i da oni koji imaju dosta lagerskih modela koje mogu brzo da povuku do salona ili su im već u salonima sada kupe kajmak lopatom… Kao neki zaključak mi se nameće da je sada najpametnija… Pročitaj više »

M M

Kako se stvari odvijaju, u Francuskoj će brzo početi da kupuju zaprežna kola, volove i konje.
Ma došla maca i na njihova vratanca (samo to još ne znaju)

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M