1. Home
  2. Prezentacije
  3. Koncept Tata Curvv kao prvi kupe krosover marke
Koncept Tata Curvv kao prvi kupe krosover marke
3

Koncept Tata Curvv kao prvi kupe krosover marke

199
3
Podelite sa prijateljima:

Indijska kompanija Tata želi da oplemeni svoju postavku automobila tako što u gamu dodaje pomodarski kupeoliki krosover. Juče je predstavljen i nekakav međurezultat u ovoj oblasti, što je učinjeno na zasebnom događaju. Pred nama se našao konceptni automobil Tata Curvv, koji će, između ostalog promovisati novi korporativni dizajn kuće, domišljeno nazavan Digital.

Posmatrano kroz prizmu dimenzija vozila, koncept Tata Curvv je veoma blizak serijski proizvedenom krosoveru Tata Harrier s dužinom od 4,6 metara. Umesto retrovizora su montirane kamere, a primetan je i nedostatak ručica za otvaranje vrata, kao i implementacija zasebnog spojlera na poklopcu prtljažnika. Sve su ovo uobičajeni atributi izložbenih vozila.

Ali, generalno govoreći, proporcije i sam oblik karoserije kao i prateća plastika na istoj, trebalo bi da budu prenete na serijski automobil, bez velikih izmena.

Sveukupna arhitektura kabine će takođe biti očuvana, a ona podrazumeva ugradnju dva tableta na čeonom panelu, obruč upravljača s dva paoka i zasebnu jedinicu koja putem senzora upravlja radom uređaja za klimatizaciju. U drugom redu su montirana dva zasebna sedišta, što je rešenje koje će u masovno proizvednoj varijanti biti preinačenu u zajedničku klupu (za tri persone).

Da, nažalost moramo reći da će do serijske proizvodnje teško dobaciti i ideja s ravnim podom.

Glavni junak naše priče će doći s električnim pogonom, a biće utemeljen na sopstvenoj električnoj platformi druge generacije. Sudeći po šasiji, nastaviće da bude unificiran s konvencionalnim modelima Tate (benzinskim i dizel), dok će glavnu razliku odnosu na prvu električnu arhitekturu (SUV Tata Nexon EV počiva na njoj) će biti u vidu veće trakcione baterije i mogućnosti da se instalira i drugi električni motor (na zadnjoj osovini) kako bi se dobila varijanta s integralnim pogonom.

Očekivana autonomija noviteta bi se kretala negde u intervalu između 400 i pola hiljade kilometara.

Nakon električne verzije, kupeoliki krosover će dobiti alternative i sa SUS motorom, ali definitivno neće biti hibridne. Tata ne namerava da ulaže novac u razvoj hibrida i mi verujemo da je to čestit pristup prema kupcima. Tata Curvv se penje na proizvodne trake za neke dve godine. Okvirno govoreći.

Uzgred budi rečeno, kompanija je već započela s razvojem platforme treće generacije, i to već bez vidne veze s automobilima s dizel ili benzinskim pogonom. Prvi model ove linije će biti krosover divnog imena Tata Sierra (a propo Fordove legende), a koji je u formi koncepta prezentovan 2020. godine. Ovaj model ćemo morati da sačekamo još oko tri godine, kako bismo ga videli na javi.

AutoRepublika

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ne dopada. Auto izgleda zdepast i previsok, geometrija je hladna, napred nedostaje „lice“. Ni trunke sarma.

BB

Zadnji bok, kao da je krao ideju od Maskovog pick up-a…

BB

Evo vidiš gdje svijet ide… I Tata postao kurvv… Šta im tek mama radi…