1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka u strahu od rata (Rusa) razmatra gradnju podzemnih skloništa i za vozila
Nemačka u strahu od rata (Rusa) razmatra gradnju podzemnih skloništa i za vozila
10

Nemačka u strahu od rata (Rusa) razmatra gradnju podzemnih skloništa i za vozila

396
10
Podelite sa prijateljima:

Strah od izbijanja rata se širi Nemačkom. Upravo to je razlog zašto je Kristijan Bernrajter, kao ministar građevine Bavarske, predložio usvajanje koncepta koji je bio na snazi u doba hladnog rata, a koji je predviđao državne subvencije za gradnju podzemnih bunkera za automobile.

Rat u Ukrajini, uporedo s ruskim pretnjama upotrebom nuklearnog oružja, samo su podgrejali strahove u Nemačkoj od izbijanja novog rata. Najednom su Nemci postali svesni važnosti postojanja i redovnog održavanja sistema javnih skloništa. U tom duhu i stiže vest o angažovanju pomenutog ministra regionalne vlade Bavarske, koji bi da oživi politiku subvencija za gradnju skloništa (za automobile).

„Ranije su postojali razrađeni sistemi državnih subvencija za podzemne garaže koje su razvijane kao element bezbednosti u slučaju izbijanja vojnog sukoba. Danas moramo da intenziviramo takva razmatranja,“ rekao je on novinarima „Bilda“.

Bavarska trenutno raspolaže sa 150 skloništa, nakon što ih je više od 300 prošlo kroz proces prenamene od 2007. godine do danas. Većina njih i dalje postoji, ali po mišljenju Bernrajtera, ona se dalje ne mogu smatrati skloništima, a da li je njihovo vraćanje prvobitnoj nameni moguće, trebalo bi biti predmet razmatranja.

Sudeći po onome što zna Savezna kancelarija civilne zaštite i pomoći pri nesrećama (BBK), skloništa od vazdušnih napada su osmišljena da štite u ratnim situacijama, i njih je oko dve hiljade. Takva javna skloništa mogu da prime oko 1,4 miliona ljudi.

Neka od tih skloništa se odnose i na podzemne parkinge za automobile u privatnim i javnim zdanjima, a nisu retka skloništa koja su i deo železničkih stanica, pa tako Hamburg na primer poseduje sličan sistem. Ranije je nemačka vlada (su)finansirala izgradnju skloništa, a koja su bila zamišljena tako da izdrže bombardovanje, upotrebu hemijskog i nuklearnog oružja čak.

Međutim, krajem prošlog veka je napušten koncept izgradnje u kom bi investitora pomogla država u gradnji skloništa, jer su bezbednosne procene išle u tom smeru. To je omogućilo lokalnim vlastima da izvrše prenamenu površina zamišljenih da služe kao skloništa, što se masovno i događalo. Situacija sa skloništima je sada u Nemačkoj očajna, pa tako BBK na sajtu navodi da „Javna skloništa od vazdušnih napada više i ne postoje“.

Međutim, sada ima naznaka da se stvari na ovom planu preispituju. „Mislili smo da živimo u boljem svetu. Niko nije očekivao rat poput ovog na evropskom tlu,” rekao je Bernrajter. „Sada nas realnost ponovo sustiže.“ Sada i Savezno ministarstvo u vladi Nemačke razmatra korake u smeru revitalizacije skloništa, kao prvi korak oprezne strategije.

AutoRepublika

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantno, na ovu temu nisam jos nista video ni cuo. U Nemackoj vlada absolutna sloboda misljenja a internet je idealan medijum da svako moze svoju „mudrost“ da prezentira javnosti. Zahvaljujuci internetu i temi „automobil“ odkrio sam da u Nemackoj postoji neverovatan broj raznoraznih „instituta“, „akademija“, „udruzenja“ i svih mogucih oblika grupisanja raznih nestrucnih besposlicara koji permanentno sole pamet narodu i politicarima o tome kako oni treba da misle i sta oni treba da rade! Pored takvih udruzenja u internetu je aktivan neverovatan broj samostalnih „kreatora civilizacije“. Pitam se, ko izdrzava ovu masu nekorisnih ljudi? Rat u Ukrajini i pretnja Rusa… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Je li? Evi necu ja za svijet ovaj put neg za nas pricati.Paz ovo, ti znas da je nas Musa veliki mudrac. Govori mi Musa neki dan Sjećaš li se kad je brkica ima , sta ono? Olimpijadu, rekoh. Bravo, a kad? 1936 ! A ha, a sta je bilo 3.5 godina poslije? Rat, rekoh. Sta je bilo 2018? Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Tri i po godine poslije, odoše u? Rat, rekoh ja. Eno sad kod ovih istočno od Drine neko svjetsko prvenstvo. A sta će bit za 3.5 godine onda? Odoše i oni u rat, rece Robi K. IIIa.… Pročitaj više »

Matija

Vi u Bosni imate Musu a mi u Srbiji imali smo „proroka iz Kremana“. Pazi, prica je istinita, taj covek je pogadjao tacno imena, vreme i mesto! Sva njegova prorocanstva opisana su srpskim narodnim jezikom iz 19. veka a on je bio nepismen i nikada nije izasao iz svog sela Kremne koje u Srbiji i danas vazi kao pojam nepoznate zabiti. Elem, on je izrekao sledece prorocanstvo: „Zaratice istok i zapad. Preko nasih glava letece vatre ali na nas pasti nece. Pobedice zuti ljudi.“ Mislim da prevod nikome nije potreban.

Iznogud Časni

E moj Matija, ne znas ti ko je Musa, sve si pobrkao. To ti je jedan moj kompanjon, nas forumaš ,član legendarnog dueta sa balkona, stariji i od samog djavla, koji je na odmoru u Albaniji hodao po moru kako je i sam rekao( a vidim da nisi čitao te legendarne komentare), pa sam mu shodno mjestu dje se nalazio i toj časnoj raboti hodanja po moru ja dao nadimak Musa jer Mozes ili Mojsije ne pristaje. Isti je učesnik svih velikih historijskih dogadjaja nesto kao broj 1 iz grupe TNT, znaju ga svi koji u ljudskoj historiji nesto znače… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

E bas takve “volim”, cim ih pitam da mi kažu brojeve lota, ne znaju ni dva da pogode a ko fol vidoviti. To su ti prevaranti svi do jednog. Pitaj druga Hasana da ti pojasni.

BB

Pogode oni ali im ne vjeruju, ili pogode za narednih sto godina ali ko će čekati do tad…

Mustang

kakvi bunkeri, kakav rat. čista glupost

BB

I onda među te automobile stave ID4… 🙄 Ne treba njima Kinžal.

Iznogud Časni

Vid njega, piroman! -)

moron

🙂