1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Češka: Eksplozija ponude „pokvašenih“ polovnjaka u nemačkim poplavama
Češka: Eksplozija ponude „pokvašenih“ polovnjaka u nemačkim poplavama

Češka: Eksplozija ponude „pokvašenih“ polovnjaka u nemačkim poplavama

11.73K
5
Podelite sa prijateljima:

Nemačku su prošlog leta pogodile nepogode u vidu strašnih poplava, i bili smo svedoci brojnih prizora stradanja. Nisu bili pošteđeni ni automobili. Sada stižu vesti iz komšijske države Nemačkoj, koje govore o tome da je zapažen trend ekstremnog širenja ponude polovnjaka koji su „preživeli“ stradanje usled vodene stihije. Zarade koje ostvaruju češki trgovci na ovim vozilima su enormne jer su kupljeni za „sitne novce“. Ovakvu priču je u etar pustila kompanija Cebia, koja je uključena u priču o utvrđivanju istorije i porekla polovnog vozila.

„Registrovali smo tokom prethodnih nedelja putem našeg sistema Autotracer da se naglo uvećao broj popravljenih vozila u Češkoj, a čija je istorija obeležena prošlogodišnjim aktiviranim polisama osiguranja gde su osiguravajuća društva proglasila totalnu štetu na vozilima usled potapanja u letošnjim poplavama u Nemačkoj,“ kazao je direktor te firme Martin Pajer.

Prema rečima Pajera, drastično se uvećao rizik od kupovine automobila koji je pretrpeo totalnu štetu, za šta se čak ne mora nužno kriviti ni prodavac vozila, pre svega jer on ne mora ni biti upoznat s činjenicom da je vozilo bilo poplavljeno.

Iz ove kuće navode da je problem s poplavljenim vozilima uglavnom u elektronici, sistemu ožičenja i onom za prečišćavanje izduvnih gasova, i da su to često teško rešivi problemi, čak i nakon višemesečnog sušenja i čišćenja vozila. Pregled vozila pre odluke o kupovini bi se trebalo fokusirati upravo na pomenuta područja.

„Ako zamućena voda uđe u katalitički katalizator ili filter za prečišćavanje čađi, koji se nalaze u izduvnoj cevi ispod vozila ili u rezervoaru za gorivo, AdBlue i druge tečnosti, nije lako, a ponekad je i skroz nemoguće očistiti ove prostore kako bi sistemi vozila nastavili da funkcionišu pouzdano,“ rekao je mehaničar Jan Karnolt iz kuće Beecamsolutions.

Na ovu temu je i CarVertical objavio da je više od 63% polovnjaka koji se uvoze u Češku Republiku poreklom iz Nemačke, a zatim sledi Belgija sa svega 6%, pa iznenađujuće – SAD sa 5,5%. Uvoz polovnjaka u Češku se u januaru uvećao za čak 30% u odnosu na prethodnu godinu. To znači da su Česi „bogatiji“ za 13.403 polovnjaka usled januarskog uvoza.

AutoRepublika

(11727)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Zar nije i sad tamo oluja? A još kad se dodaju čađavo mokri Poršei i ID 4 sa onog broda, biće izbora polovnjaka ..

moron

Imao sam u praksi jedan predmet u vezi vozila koja su u Srbiji bila žrtva poplave u proleće 2015. godine. Oko 50-ak vozila u vlasništvu jedne firme ( kojima je istekla registracija i koja nisu imala kasko osiguranje) je bilo poplavljeno. Sve to na parkingu druge firme, a po nekom ugovoru o poslovnoj saradnji, po kojima je ovaj drugi trebalo i da svakodobno ima zaključen ugovor o osiguranju za sva vozila na tom placu, što on nije uradio. Pa nije ni došlo do obeštećenja od strane osiguranja. Neka su bila potopljena „pola metra“, a neka i „preko krova“. Bilo je… Pročitaj više »

BB

Znači oni su spremni da tuže po osnovu odgovornosti za štetu (iako je upitno koliko bi osiguravajuće društvo priznalo štetu da je bilo osigurano) a onda su se ponadali da neki krajnji kupac neće podići tužbu protiv njih…

moron

Da, tako je bilo. Čak i mnogo bolje nego sam očekivao.

Laki

Nikome ne bih preporučio ove budjave aparate!