1. Home
  2. Zelene strane
  3. Rumunija kupuje vodonične vozove „za dve godine“
Rumunija kupuje vodonične vozove „za dve godine“
3

Rumunija kupuje vodonične vozove „za dve godine“

324
3
Podelite sa prijateljima:

U medijima susedne nam Rumunije čitamo da vlasti te zemlje, doduše uz pomoć finansija Evropske unije, planiraju da pazare dvanaest vodoničnih vozova, a da bi kompozicije pokretane vodonikom mogle početi da krstare lokalnim prugama već za dve godine. Zvuči poznato?

Voz koji je u planu nabavke staje više od deset miliona evra i za njegovo funkcionisanje je neophodno izgraditi i stanice za dopunu. Jedna od njih košta oko 15 miliona evra, ali železničko preduzeće ne želi da ih kupi, već je namerno da obaveže pobednika na tenderu za nabavku vodoničnih kompozicija da ih obezbedi, baš kao i za redovno snabdevanje vodonikom.

Idejni plan podrazumeva da vodonična kompozicija soabraća sa severne stanice Bukurešta gde bi bila locirana i stanica za dopunu ovim energentom, dok bi sledeća stanica mogla biti postavljena u mestima Otopeni ili Pitešti. Prve informacije o najavljenoj nabavci govore da bi autonomija kompozicije s jednom dopunom rezervoara za gorivo iznosila oko hiljadu kilometara.

Vodonični vozovi će izgledati kao oni koje možete videti na kanalu YouTube koji održava proizvođač istih, francuski Alstom. Umesto u Rumuniji poznatih kompozicija sa dva vagona i više od stotinu sedišta, vodonične novajlije će ponuditi tri vagona sa 150 mesta.

Prva kompozicija bi u komšiluk trebalo da bude dopremljena već 2024. godine, što je jedan od važnih tenderskih uslova. Pored toga, biće izričito zahtevano i da se ispune ostali tehnički uslovi, kako bi se podržali i ostali projekti koje finansira EU.

Treba naglasiti da vodonični vozovi već saobraćaju (ili će ubrzo ući u upotrebu) u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Italiji i Austriji. Čak i Ujedinjeno Kraljevstvo razmatra napuštanje klasičnih lokomotiva i uvođenje ovih vodoničnih.

Još reč-dve o proizvođaču, kompaniji Alstom. Eksperti ove kompanije su konstruisali prvi vodonični putnički voz s nultom emisijom. Coradia iLint u atmosferu emituje samo vodenu paru, zahvaljujući tehnologiji vodoničnih gorivnih ćelija. Takav voz Alstoma je prvi test obavio u Salcgiteru u Donjoj Saksoniji (Nemačka), i to pri brzini kretanja od 80 km/h.

AutoRepublika

(324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Glupost na kvadrat… Voz sa nultom emisijiom je izmišljen davno, električna energija je najefikasnija kada se troši istovremeno kad se i proizvodi. A ovo je čisto „vodu vari, vodu ‘ladi“ sa ciljem uzimanja para od naroda …

s mile

zašto ne CNG, umesto vodonika… baš bih voleo da znam

koja li je finansijska / ekološka razlika CNG vs Vodonik

Yrraf

Još da samo pojasne kako „nulto“ proizvode Vodonik pa da zapevamo. 😀
Još jedna nebuloza kvazi-ekološke piramidalne šeme za krađu građana EU.