1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nesnađeni Nemci u PHEV segmentu i jedan pogodak iz Japana
Nesnađeni Nemci u PHEV segmentu i jedan pogodak iz Japana
1

Nesnađeni Nemci u PHEV segmentu i jedan pogodak iz Japana

319
1
Podelite sa prijateljima:

Opšte poznato je da su novi WLTP standardi žestoko uticali na prognoze u pogledu ostvarenih finansijskih rezultata za ovu godinu. Prvi su se javnosti obratili sa pesimističkim vestima u odnosu na prvobitne poslovne zamisli Volkswagen i Daimler, a ovih dana to je učinio i BMW, snižavajući očekivanja u pogledu dobiti za ovu godinu. Po pravilu, pored WLTP-a, kao krivci su navedeni trgovinski rat i rastuće neizvesnosti u ekonomiji i politici, sa akcentom na predstojeći izlazak Britanije iz Evropske unije.

Proizvodnja nekih novih modela je morala da bude odložena, neke verzije su i povučene iz ponude, a veliki broj primeraka koji su sertifikovani prema zastarelim NEDC standardima su tokom leta prodavani uz značajne popuste, kako bi se izbegla situacija da ostanu na zalihama nakon prvog dana septembra, kao datuma početka primene WLTP protokola.

Međutim, ono što je jako zanimljivo, ispostavlja se da nisu samo modeli sa konvencionalnim motorima ostali pogođeni uvođenjem novih standarda merenja izduvnih gasova, već i verzije koje korist plug-in hibridnu tehnologiju, iako na prvi pogled deluje da su oni znatno podobniji u ekološkom smislu.

Činjenica je da su širom Evrope u primeni značajni državni podsticaji koji bi trebalo da podstaknu prodaju vozila sa emisijama ugljen dioksida nižim od 50 grama po kilometru. Za primer možemo da navedemo Nemačku gde finansijski stimulans za “ekološki osvešćene” kupce iznosi 3.000 evra. Mnogi modeli su ipak ostali iznad ove proklamovane granice, upravo stoga što su novi emisioni standardi značajno strožiji.

Kao direktna posledica toga, neke kompanije su morale da obustave prodaju verzija svojih modela koji koriste tehnologiju plug-in hibrida (PHEV). Evo odmah konkretnog primera: Volkswagen Golf GTE i Passat GTE ne ispunjavaju kriterijume za državne podsticaje, Možda ne zvuči strašno, dva modela – manje, više?

Pa, nije tako, ta dva  modela su zauzimala četvrto i drugo mesto na evropskim prodajnim listama PHEV vozila. Sa Passatom bi sitauacija trebalo da bude jasna, s obzirom na to da je proizvođač naveo da će odlučiti o tome šta će biti sudbina ovog modela do jula 2019. godine, kada je na kalendaru predstavljanje restilizovane verzije.

Međutim, sa Golfom GTE je situacija krajnje neizvesna. Možda će GTE verzija biti izopštena iz game, kada bude prezentovana osma generacija kultnog hedžbeka.

Još jedna marka u sastavu džinovske VW grupe, Porsche je objavio da je prestao sa prijemom narudžbina za PHEV verzije aktuelnog krosovera utemeljenog na prethodnoj generaciji Volkswagen Touarega,  Cayennea, kao i za Panameru koja koristi istu tehnologiju. Opet, i ovde je važno znati da u ukupnoj evropskoj prodaji Panamere, PHEV verzija zauzima 69% učešća.

U ovom trenutku, apsolutno je nemoguće kupiti bilo koji Mercedesov PHEV primerak. Iz Daimlera obećavaju ponovno otvaranje knjiga narudžbi za dva meseca.

Sada sledi jedan ozbiljan kuriozitet nad kojim bi čelnici minhenske marke trebalo ozbiljno da se zamisle (ako već nisu). Jedini model BMW-a koji je u stanju da emituje manje CO2 od 50 g/km, bio je (izvanredan) sedan 530e.

Proizvođač prima narudžbe i za model BMW 225xe Active Tourer, iako zvanični podaci o izduvnim gasovima ukazuju na emisije koje iznose 57 g/km, pa se shodno tome, ne mogu ostvariti nikakve subvencije njegovom kupovinom.

Sa druge strane, veliki krosover, čiju smo konvencionalnu verziju u najnovijoj generaciji upoznali pre dva popodneva, BMW X5 xDrive45e iPerformance, se uklapa u ove norme. Ipak, početak prodaje PHEV verzije, na osnovu onoga što smo videli, obećavajućeg SUV-a nije tako blizu. Ovde još da dodamo da novi X5 ostavlja utisak vozila koje je za dve generacije naprednije u odnosu na aktuelnu verziju. Jedini nedostatak koji smo zapazili, a koji se verovatno može pripisati činjenici da smo se upoznali sa pretserijskim primerkom, odnosi se na činjencu da su sedišta na zadnjoj klupi toliko tvrda da će, ukoliko ostanu takva, predstavljati elementarnu nepogodu za osobe koje muke muče sa hemeroidima.

Ovde “hibridnim” problemima nemačkih (pa i ostalih) proizvođača nije kraj. Moraće da se suoče sa primenom savremenijih baterijskih jedinica, čije su cene na tržištu više. Ovo će naravno, po starom dobrom običaju automobilske industrije, biti preneto na kupce, anulirajući tako blagotvorne efekte državnih podsticaja.

Na naše veliko iznenađenje, Mitsubishi Outlander je glavni junak ove priče. Tokom prošle zime, krosover Outlander PHEV je umesto dvolitarskog atmosferskog motora, dobio novu jedinicu koja funkcioniše po Atkinsonovom ciklusu, zapremine 2,4 litre. Pored toga, kapacitet baterije je uvećan sa 12 na 13,8 kWh. Kao rezultat svega toga, štetne emisije ove verzije japanskog SUV-a su se zaustavile na fenomenalno niskom nivou od 46 g/km, na koji način stiče sve predispozicije da bude omiljeni PHEV izbor evropskog kupca.

AutoRepublika

(319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nikada se ne bih „kladio“ na Mitsubishi Outlander u toj strujnoj klasi. Jadni Nemci …