1. Home
  2. Vesti
  3. Kinezi pokreću prodaju i planiraju dve verzije replike Bube uprkos šizenju Volkswagena
Kinezi pokreću prodaju i planiraju dve verzije replike Bube uprkos šizenju Volkswagena
22

Kinezi pokreću prodaju i planiraju dve verzije replike Bube uprkos šizenju Volkswagena

5.50K
22
Podelite sa prijateljima:

Obe nove varijante koje će se izrađivati pod kapom Great Walla će biti s električnim pogonom i prodavaće se mod markom Ora. Jedan četvorotočkaš iz ovog dueta će se naći na tržištu matične države već od marta koji je mnogo bliži nego što nam se to u ovom momentu čini.

Brend Ora je utemeljen od strane pomenutog koncerna Great Wall još 2018. godine. Ideja uprave je bila da se pod tim amblemom nude električni automobili. Prvorođenče je nastupilo kao liftbek i ponelo je ime iQ. Liftbek je ostao upamćen po kontroverznom stilu, ali je onda došlo do korekcije u dizajnu pa su lansirani prilično lepuškasti kompakti na domaćem terenu. U pitanju su modeli nazvani: Good Cat (ili HaoMao), Black Cat (R1) i White Cat (R2).

A potom je predstavljen koncept koji je uzburkao javnost. Videli smo model Ora Punk Cat. Izložbeni automobil je debitovao proletos na Salonu automobila u Šangaju i jasno je da je utemeljen na klasičnoj Bubi iz Volkswagena. Kao što smo ranije i izveštavali, advokati nemačke hobotnice su se odmah zainteresovali za slučaj pripremajući eventualno tužbeni zahtev protiv Kineza. Međutim, slučaj nije dospeo do suda, pa se može pretpostaviti da su azijski drugari primili k znanju pasivne pretnje iz zapadne Evrope i rešili da ih izignorišu.

Ne samo to, već su u avgustu 2021. godine na manifestaciji u Čengduu predstavili još jedan konceptni četvorotočkaš. Nazvali su ga Ballet Cat, i on se smatrao varijacijom na temu Punka. Stil je promenjen, ali zaista ne značajno. Ispostavilo se na kraju da će oba automobila ući u masovnu proizvodnju.

Tako su u novembru, Ballet Cat i Punk Cat u formi približnoj onoj koja je podesna za serijsku proizvodnju dovedeni na sledeće poprište održavanja izložbe, to jest u Gvangžuu. Zatim je model Ballet poslat na turneju kroz Kinu, dok je na sajtu lokalnog Ministarstva privrede prikazano kakve će karakteristike imati ovaj model.

Naposletku, sama kompanija Great Wall je u svojim publikacijama i priči o rezultatima poslovanja za prošlu godinu i planovima vezanim za ovu, potvrdila da će oba retro četvorotočkaša ići na proizvodne trake. Specijalizovani mediji u Narodnoj Republici Kini su priču konkretizovali navođenjem da će Ballet Cat prvi dočekati komercijalizaciju, uz početak prijema porudžbina od marta. Uzgred, ovaj model cilja na ženska srca, dok bi Punk trebalo da šarmira bistriji, pardon manje lep pol.

Začudo, dva modela se uglavnom razlikuju po farovima, pa dok „baletan“ nudi izdužena stop svetla i farove nalik potkovici, Punk se oslanja na svetlosne komponente ovalnog oblika. Sudeći po onom što piše u sertifikacionoj dokumentaciji, dužina modela Ora Ballet Cat iznosi 4.401 mm, širina je 1.867 mm, uz visinu od 1.633 mm. Među osovinama se nalazi 2.750 milimetara. Dimenzije aduta Great Walla s oznakom Punk Cat još uvek nisu javno dostupne, ali je izvesno da će se gađati „skoro u dlaku“ s prvonavedenim modelom.

Cela kabina miriše na retro stil, ako gledate samo obruč upravljača i presvlake. U ostalim segmentima, vidi se da je vozilo proizvod savremenog doba. Kod modela Ballet Cat su obe strane centralnog ekrana zaobljene, dok je enterijer prerađen kod modela Ora Punk Cat, pa ako je prvi prototip posedovao plutajući ekran multimedijalnog sistema i maleni kružni ekran za instrumentaciju, predserijska verzija poseduje samo jedan ovalan displej ispred vozača, dok je monitor info-zabavnog sistema već u čeonom panelu. Dodatno i suvozač ima sopstveni ekran osetljiv na dodir, raspoloživ samo za sebe.

Ora Ballet Cat je opremljena električnim motorom od 171 konjske snage i on je pričvršćen na prednju osovinu. Nema nikakvih podataka o tipu i zapremini baterije, ali kineski mediji navode nekih 400 do 500 kilometara autonomije s jednom dopunom. Istini za volju, oni operišu uzansama definisanim u ciklusu NEDC, koji je preoptimističan, blago je reći. Razumno je pretpostaviti da će i Punk Cat nuditi isti pogonski sklop.

U međuvremenu, marka Ora je iskoračila i van teritorije matične zemlje, pa je predstavljena i na Tajlandu. Dodatno, „zelena“ marka se sprema i put Evrope, a da li će se Great Wall usuditi da prodaje električni heč i u drugim državama, ostaje da se vidi.

AutoRepublika

(5495)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je teska svinjarija Kineza! Neverovatna drskost! VW vec godinama „razmislja“ na temu Buba sa cetvoro vrata i na e-pogon ali do sada jos nije bilo njihovog konacnog stava. Licno smatram jako zaobljenu formu Bube sasvim neprakticnom, pogotovu za jedan veci auto. Videcemo da li ce se VW usuditi da u Kini pokrene proces protiv ove firme.

Bungi

To je mala cijena za 99 godina okupacije Hongkonga i Makaoa, opijumskih ratova i raznoraznih „neprijatnosti“ koje Kinezima priredi „demokratski zapad“.

BB

Tako je, ali kako stvari stoje naplatiće kinezi sve sa kamatom ali sve strpljivo i polako.

Yrraf

Nema VW šta da se ljuti. Dizajn bube su oni ukrali od češke Tatre još dok im je rahmetli firer bio živ tako da dizajn svakako nije njihov. Kako kažu u filmu „kad ukradeš od lopova to je dobro delo“ :D.

Yankee
Yankee
Yankee

Ne mogu da verujem da branim svabe, ali je i Ferdinand Porsche samostalno razvio dosta toga za Zundapp i NSU pre nego sto je Tatra ista uradila …

https://autorepublika.com/2020/09/20/zanimljivost-dana-koje-narodne-automobile-je-ferdinand-porse-razvio-pre-volkswagen-bube/

BB

Gledam ovu Bubu sa četvoro vrata, baš joj dobro stoji. Imam jednu u garaži, sve nešto mjerkam fleksu i aparat za varenje, da se zaletim i dodam još dvoja vrata…🤔

Laki

Jel 1302 ??

BB

Ma i ne razumijem se, ’75 godište, mislim da je 1200 oznaka, TAS-ov i tastova (jedini vlasnik)

Laki

Nije volan sa 4 kraka?Onda je iz Vogošće ali je vazda „cool“ aparat!

Matija

Istorija Bube: Dizajn je delo inzinjera Josefa Ganza. Rodjen je 1898 godine u Budimpesti, studirao je tehniku u Becu a radio je u Nemackoj u vise firmi, medju ostalima u Mercedeseu i BMWu. Pred drugi svetski rat morao je da pobegne prvo u Svajcarsku a zatim u Australiju jer je bio Jevrej! On je prvi patentirao aerodinamicnu formu koju je kasnije preuzela Buba. To je bilo u periodu 1931-33 godina. Cak je patentirao i jedan auto pod zvanicnim imenom „Maikäfer“, sto znaci „Moja Buba“, koje je kasnije preuzeo VW. Posle rata godinama se sudio sa VW-om oko patentnih prava za… Pročitaj više »

Yankee

Pa sad, prva Tatra V570 uopste nije imala aerodinamicna, zapravo bila je jako kockasta. Prcamo o prvom prototipu iz 1931. godine. Tek onaj drugi prototip iz 1933. godine je bio aerodinamican …

Ovo je prvi prototip iz 1931.

comment image

Yankee

… a onda ako bi gledali taj drugi aerodinamicni koncept Tatre iz 1933. godine – on nije bio jedini te godine sa takvim stilom. Holandski dizajner John Tjaarda, koji je ziveo i radio u Americi, je iste 1933. godine predstavio ovaj Briggs Dream Car. Na njemu je radio jos od kasnih 1920-ih godina. Takodje je imao motor pozadi. Briggs je bila samostalna dizajnerska kuca koja se bavila uglavnom izgradnjom prototipova za sve velike firme. Briggs je napravio prototip da bi privukao svoju najvecu musteriju Forda da ga pusti u serijsku proizvodnju. Ocigledno je upalilo jer je na ovoj bazi debitovao… Pročitaj više »

Matija

Ne lici. Izgleda da imamo razlicite izvore informacija. Ja se pozivam na ovaj:

https://de.wikipedia.org/wiki/Tatra_V_570

Yankee

Postojale su dve Tatre V570. Onaj gore kockasti koji sam spomenuo je iz 1931. Ovaj sto si sad postavio je iz 1933. – samo sto je te iste ’33. godine postojalo jos nekoliko veoma slicnih modela kao sto su Porscheov NSU Type 32 i spomenuti Briggs Dream Car (svi su debitovali 1933. godine).

Matija

U pravu si – 1931 godine napravljena su dva prototipa kabrioleta a 1933 prototip limuzine.

Iznogud Časni

koji prc svabama. Bolji od originala 😀

Matija

Postovanje svima! Zahvaljujuci vama pronasao sam u internetu mnostvo vrlo interesantnih informacija na temu „aerodinamika i auto“! Ukratko, mogu da konstatujem sledece: Ne postoji ni jedan izvor informacija koji obuhvata sve pokusaje aerodinamickog oblikovanja automobila. To je objasnjenje zasto svako od nas ima svoje vidjenje ove teme. 1930 godina je kljucna za pocetak razvoja aerodinamike vozila – te godine je vise inzinjera u Evropi i Americi izvrsilo prve pokusaje u tom pravcu. Bila bi potrebna vrlo precizna istorijska analiza da bi se utvrdio redosled ko je bio prvi, drugi, treci, itd. Sasvim je moguce da je svak svakome „gledao u… Pročitaj više »

Yankee

Na ovaj sajt, i onda kada upload sliku kopiras „direct link“ ovde i slika se pojavi.

https://postimages.org/

Matija

Razumeo sam, veliko hvala!
Zasto tako komplikovano?

Iznogud Časni

Nemoj molim te, ja sam magistrirao na aerodinamici pa nikad nikome ovdje nisam držao predavanja, a prilično sam alergičan na one koji se bave nečim što im nije struka a još pri tome i zarade koju kintu, tako imaš slučajeva dje liječnik savjetuje ljude oko automobila, novinari su posebna priča, u sve se miješaju i misle da su neki kurac a zapravo njihova struka je pisanje i ništa drugo. Ne ideš na novinarstvo da bi iskonstruirao automobil, tako da mišljenje nounara dosta često se završava na naslovu, ostalo nabijes na ćunu. Danas imaš poplavu nekih kojima čak ni pisanje nije… Pročitaj više »