1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi e-tron GT kao prelepa i preskupa replika Taycana
Audi e-tron GT kao prelepa i preskupa replika Taycana
7

Audi e-tron GT kao prelepa i preskupa replika Taycana

2.25K
7
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je malo više od dve godine otkako je debitovao konceptni automobil koji nas je zasenio lepotom i koji smo često koristili kao naslovnu ilustraciju za neku priču o projektu Artemis i uopšte za izveštaje o elektrifikaciji marke Audi. Zaista, Audi e-tron GT poseduje divan stil, a evo sada ga konačno vidimo i u serijskom izvođenju. 

Ono što još više oduševaljava jeste činjenica da novitet praktično nije izmenjenog stila u odnosu na onaj koji nas je u trenutku kupio. Poseduje uobičajene ručke za otvaranje vrata i konvencionalne retrovizore, blago su preoblikovani i branici, ali sveukupno posmatrano, to je isti onaj automobil koji je bio jedna od glavnih zvezda Salona automobila u Los Anđelesu u novembru 2018. godine.

Audi premijeru električnog sedana neskromno naziva početkom nove ere marke. Međutim, e-tron GT je u stvari prerušeni Porsche Taycan! Oba modela su osmišljena oko platforme J1, koja je opet unificirana s elementima šasije Panamere, i poseduje veoma slične komponente i sklopove.

Međuosovinski razmak dva pomenuta elektromobila je identičan i iznosi 2.900 milimetara, a i sveukupne dimenzije su veoma slične. Dužina limuzine e-tron GT je na nivou 4.989 milimetara (što je za 26 mm više nego kod Taycana), dok po širini Audi gubi za dva milimetra (1.964 mm). Št ose visine tiče, tu je Audi na plus 35 mm, u odnosu na blizanački Porsche (1.414 mm).

Vozilo poseduje aktivne otvore za vazduh na braniku, što praktično znači da se otvaraju samo povremeno kako bi se ohladile kočnice. Koeficijent otpora vazduha s vrednošću od 0,24 kaska za Porscheovih 0,22. Ipak, biće tu mesta za kasniji dalji prosperitet jer na primer, e-tron GT je lišen opcionih kamera koje se pronalaze na krosoverima s oznakama Audi e-tron.

Upkos silueti s padajućim krovom i kratkim repom, e-tron GT je zaista sedan sa vratima koja poseduju otvore za staklo bez okvira i sićuni poklopac prtljažnika. U grdosiji koju „skromni milimetri“ dele od pet dužinskih metara, prtljažnik nudi svega 405 litara, ili čak i, pa zašto da ne kažemo sramnih 366 litara kada je instaliran napredni muzički sistem čuvene marke Bang & Olufsen. Ako je za utehu, prtljažnik se nalazi i ispod haube, ali je on sa samo  85 zapreminskih litara.

Vlasnik bira točkove, a zavisno od odluke, felne mogu imati 19, 20 ili 21 inč u prečniku.

Prtljažnik

Sedan dolazi na tržište u dve verzije, i obe koristi po dva motora i nude pogon na obe osovine, iako krosover iz iste kuhinje već koristi varijantu s tri motora. Bazični Audi e-tron GT nudi motor smešten napred s 238 konjskih snaga. uz onaj na zadnjoj osovini koji razvija 435 „konja“, i dvostepeni menjač koji je takođe montiran u zadnjem kraju, baš kao kod Taycana.

Međutim, ne bi dobili realnu sliku izlazne snage prelepe limuzine ako bismo pristupili prostom sabiranju moći dva elektromora. Naime, ukupna snaga je elektronski limitirana, pa se doprinos oba motora diskrento menja u toku vožnje. Kako bilo, krajni rezultat je 476 konjskih snaga i 630 Nm obrtnog momenta u standardnom režimu vožnje. Ko aktivira kontrolu trakcije pri polasku (Launch control), onda u periodu od 2,5 sekundi može računati na 530 konsjkih snaga i 640 Nm, koje uostalom nudi i Porsche Taycan 4S.

Stepenik iznad se nalazi Audi RS e-tron GT, i tu je kao prvi električni izdanak podmarke koja se koristi za žigosanje performantnih automobila iz Ingolštata. Prednji elektromotor je neizmenjen, ali onaj nazad razvija 456 konjskih snaga.

Isti je kontrolni princip, pa je zbirna snaga oba agregata na nivou od 598 ks i 830 Nm, dok pomenuta funkcija Launch control nakratko uvećava moć na 646 konjskih snaga, ovaj put bez izmene u obrtnom momentu. Porsche Taycan Turbo sa 680 ks i 850 Nm ostaje ovde nedodirljiv.

Enterijer

Obe verzije Audijevog sedana koriste istu trakcionu bateriju kapacita 93 kWh od kojih se samo 85 kWh efikasno koristi. Deklarisana je autonomija u skladu s WLTP ciklusom od 487 kilometara za bazičnu verziju, odnosno od 472 km za poželjniju varijantu RS.

Sada možemo da kažemo da, kao što je slučaj i s modelom Taycan, Audi takođe koristi električni sistem koji radi na 800 volti, što obećava brzu dopunu. Na punjaču maksimalne snage, što je trenutno 270 kW i pri voltaži od pomenutih 800 V, dopuna za domet od stotinak kilometara traje ne više od pet minuta, dok je za dopunu „do čepa“ potrebno značajno više od 25 minuta.

Kokpit

Uvodni Audi e-tron GT može ubrzati iz mirovanja do 100 km/h za 4,1 sekundu, uz maksimalnu brzinu od 245 km/h. Poseduje aktvno oslanjanje i samozaključavajući zadnji diferencijala. Verzija Audi RS e-tron GT poseduje vazdušno oslanjanje s trokomornim cilindrima pa se klirens limuzine može podešavati u rasponu od 42 milimetra. Tu je i elektronski kontrolisani zadnji diferencijal. Uzgred budi rečeno, opciono, sve ove pobrojane sisteme možete dobiti i uz bazičnu verziju.

Kako bilo, modifikacija RS do „stotke“ ubrza za 3,3 sekunde, ako krene iz mesta, a dostiže svih 250 km/h, pošto je instalirano elektronsko ograničenje.

Ko doplati taj dobije i „karbon keramičke“ kočnice, što će reći da su diskovi presvučeni ugljenikom, a dodatni keš kupuje i sistem upravljanja na sva četiri kraja karoserije. Zdnji točkovi se mogu zakrenuti do skromnog ugla od najviše 2,8 stepeni, pri čemu se do brzina kretanja vozila koje ne prevazilaze 70 km/h okreću u suprotnom smeru od prednjeg para točkova na koji način se ojačava manevarska sposobnost. Nakon što brzinomer pobedi podeok koji ukazuje na brzinu kretanja od 80 km/h, zadnji točkovi se zakreću sinhrono (u istom smeru) s prednjim.

Zanimljivo je da se konstruktor opredelio da smanji doživljaj što se tiče promocije futurističkog pristupa u putničkoj kabini. Ako se može konstatovati da moderni Audi e-tron poseduje centralnu konzolu koja je u potpunosti osetljiva na taktilne senzacije, dotle je sedan e-tron GT opremljen tradicionalnim dugmićima za upravljanje klima uređajem.

Međutim, ni ovde nije moglo bez ekrana. Tu je jedinica koja po dijagonali nudi 12,3 inča, dok je ona predviđena za multimedijalne sadržaje osetljiva na dodir i s dijagonalom od 10,1 inč. Predviđena je ugradnja i projekcionog ekrana.

Lista opcionala uključuje adaptivni tempomat (bez pomena autopilota!), sistem uparkiravanja putem daljinskog upravljača, LED farove u matriks izvođenju, laser-fosforni svetlosni snop (koji se aktivira pri brzinama koje pobeđuju 70 km/h). Tu je i sistem koji simulira vozačev doživljaj vožnje elektromobila na isti način kao da je on za volanom konvencionalnog automobila. Ovo je čak i deo standardne opreme na verziji RS.

Serijska proizvodnja Audija e-tron u limuzinskoj varijanti će početi tek u decembru, pa je ovo februarsko predstavljanje tako pomalo groteskno. Montaža se planira za kompleks u nemačkom Nekarsulmu, gde se sklapa i superautomobil R8, a isto važi i za dopunjive hibride utemeljene na modelima A6, A7 i A8.

Knjiga porudžbina je već otvorena u Nemačkoj. „Sirotinjska“ varijanta staje sto hiljada evra, dok je modifikacija RS  138 hiljada evra daleko od kupca. Ma koliko to tragikomično zvučalo, ovo je pristupačnija cena od nečega. To nešto se zove Porsche Taycan i za njega je u proseku nužno izdvojiti za 6 do 15 hiljada evra više.

AutoRepublika

(2246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Srđan

Nije voltaža već napon

Bungi

Imaš pravo.Kod naših majstora-električara se za napon ustalio naziv „voltaža“a za jačinu struje „amperaža“.Ne znam zašto onda električni otpor ne zovu „omaža“.?:-)

s mile

Tesla za 100K eur, ili Audi za 100K eur….

plus za Teslu

da vidim šta kaže javnost

ja kao racionalan izbor, biram Teslu

Kittitelj

Biraj brate, sam pao sam se ubio…

Laki

U pravu ste. Deluje prelepo i preskupo. Voleo bih da ga probam, ali nema šanse da kupim tako nešto. Možda eventualno, ako ga kupi unirent, pa iznajmim da provozam neki krug.
Baš moćan auto.