1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedesov novi električni koncept obećava domet od hiljadu kilometara
Mercedesov novi električni koncept obećava domet od hiljadu kilometara
0

Mercedesov novi električni koncept obećava domet od hiljadu kilometara

555
0
Podelite sa prijateljima:

Kod ovog konceptualnog modela sve je podređeno što efikasnijem utrošku energije potrebne za pogon vozila. 

Mercedes će početkom januara na sajmu CES u Las Vegasu predstaviti novi prototip pod nazivom EQXX koji bi trebalo da raspolaže sa dometom od najmanje 1.000 km. Nemačka marka je još ranije najavljivala ovaj koncept, ali se tada govorilo da će biti u stanju da prevali čak 1.200 km sa punom baterijom, no otada su procene postale manje ambiciozne.

Proizvođač iz Štutgarta ističe da će najavljeni automobil biti „najefikasniji Mercedes“ do sada. Obećavaju da će mu biti potrebno manje od 10 kWh da pređe 100 km! Ukoliko bi se takve vrednosti prenele na EQS kod kojeg najveća baterija ima 108 kWh, onda bi ova električna perjanica bila sposobna da pređe 1.080 km.

Kako „trokraka zvezda“ planira da dođe do ovakvih, u ovom trenutku, apstraktnih brojki za EV modele? Pa, poenta je u aerodinamičnosti automobila. Njihov cilj je da učine najavljeni koncept što je moguće aerodinamičnijim, i stoga su pogledali u svoju prošlost. Ne tako davno, 2015. godine Mercedes je predstavio koncept Vision IAA.

Ovaj četvorotočkaš imao je neverovatan koeficijent otpora vazduha od svega 0,19. Iako je reč o fenomenalnom rezultatu, jedan model Volkswagena- XL1 posedovao je još manji koeficijent od svega 0,189.

Od predstojećeg EQXX očekuje se da makar izjednači rezultat koji je postavio njegov predak. Mercedes je potvrdio da je na konceptu radilo i njegovo odeljenje iz Formule 1, primenjujući svoje znanje stečeno tokom hibridne ere u ovom šampionatu tokom koje su se osam puta okitili titulom svetskog prvaka.

Za kraj, neke kolege iz inostranstva veruju da će EQXX zapravo biti uvodnik u priču o novom admiralskom brodu za EQ podbrend Mercedesa. S druge strane, ističe se priča da je reč samo o demonstraciji tehnologije, te da bi budući EV modeli mogli da koriste rešenja primenjena kod ovog koncepta. Bilo kako bilo, više o modelu EQXX saznaćemo na premijeri zakazanoj za 3. januar naredne godine.

AutoRepublika 

 

(555)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments