1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Volvo 1800ES
AR pijaca klasika: Volvo 1800ES

AR pijaca klasika: Volvo 1800ES

298
3
Podelite sa prijateljima:

Volvo je najpoznatiji u automobilskom svetu po veoma tromim, udobnim i bezbednim limuzinama, ali s vremena na vreme, švedski proizvođač vozila bi iznenadio javnost i ponudom nekog sportskog modela. Najpoznatiji od njih je sigurno model P1800 koji je imao karijeru dugačku dvanaest godina (od 1961. do 1973.) i u tom je periodu pronašao 47.484 kupaca.

Danas pamtimo ovog sportistu po dva veoma bitna detalja. Prvi je onaj da ga je proslavio slavni britanski glumac Rodžer Mur u seriji „The Saint“ („Svetac“), a mi ljubitelji klasike ga znamo po tome što je jedan primerak iz 1966. godine rekorder po broju pređenih kilometara s jednim motorom. Kada je njegov vlasnik Irv Gordon preminuo pre tri godine, P1800 je na satu imao 5,23 miliona kilometara, o čemu smo ranije i pisali.


Ideja o sportskom Volvou se rodila krajem pedesetih godina prošlog veka, nakon što model P1900 nije ispunio očekivanja. Za bazu noviteta je preuzet taj model, koji je zatim upućen u Italiju da od majstora stila dobije potreban dizajn.

Iako se posao pripisuje domaćinu Peleu Pitersonu, većinu posla je zapravo uradila italijanska firma Carrozzeria Ghia i njen stilista Pjetro Frua. Na taj način P1800 nikako nije izgledao kao tipični švedski četvorotočkaš, a doživljaj je dopunio i podatak da se za njegovu proizvodnju zapravo zapravo pobrinula kompanija Jensen u Velikoj Britaniji.  Ipak, posle svega dve godine Volvo je bio jako nezadovoljan završnom izradom i pouzdanošću Jensena da je prebacio proizvodnju u Švedsku.

Proizvodnja će se odvijati u dve serije i to u konfiguraciji kupea (od 1961. do 1971. godine) i takozvanom stilu „shooting brake“, odnosno karavana (od 1972. do 1973. godine). Kupe je privukao 39.407 kupaca, a karavan još 8.077 njih.

Nažalost, P1800 je izgledao dosta brže nego što je zaista to zaista mogao da ponudi. Primera radi, prva serija je pružala 1,8-litarski benzinac sa 100 konjskih snaga, dok će ga kasnije zameniti 2,0-litarski s 130 „grla“. Čak i u ovoj najmoćnijoj konfiguraciji, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo 9,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 190 km/h.

Spomenućemo da se snaga prenosila na zadnje točkove preko izabranog četvorostepenog manuelnog ili pak trostepenog automatskog menjača, a na američkom tržištu (gde je ujedno većina primeraka i završila) je bilo potrebno izdvojiti 3.695 dolara (oko 32.177 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Primerak iz današnje priče je proizveden 1973. godine, i trenutno se nalazi u gradu Portland unutar američke savezne države Oregon. Originalno je prodat u izložbeno-prodajnom salonu Hempstead Motors u Njujorku, a jedno vreme je proveo i u Kaliforniji. U rukama sadašnjeg vlasnik se nalazi još od 1978. godine.

U oglasu se napominje da je 2005. godine urađeno detaljno osvežavanje po pitanju motora, a inovirane su i disk kočnice, farba. Automobil je dobio i nove 15-inčne felne i klima uređaj. Ovaj P1800 nije baš prešao koliko Gordonov, ali na satu i dalje stoji visoka brojka od 337.600 kilometara. Navodi se takođe da je pre deset godina osvojio prvo mesto na godišnjem skupu Volvoovih vlasnika u Americi.

Četiri dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 57 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Prelep je ovaj Volvo „Saint“ …

Prosto mami na jedan ozbiljan, a opet kulturan, restomod.

TheStig

https://youtu.be/uxHVVEEGx7Y
Wet dream of every petrolhead 😁

Balkanboj

E tako nešto, ali malo diskretnije.
Ovde se na pravu loptu vide ozbiljne modifikacije. Nešto ovako:

https://youtu.be/ChxXwfvB24k