1. Home
  2. Vesti
  3. Drugi važan opoziv za novi Sandero
Drugi važan opoziv za novi Sandero
20

Drugi važan opoziv za novi Sandero

6.57K
20
Podelite sa prijateljima:

Dacia Sandero treće generacije je lansirana početkom 2021. godine, a već je predmet druge po redu, velike kampanje povlačenja vozila usled neke greške. Nešto nalik na kovanicu: „Tako mlada, a već Mađarica“, što su devojkama spevali momci, želeći pritom, verujemo bez ikakve zlokobne nacionalne niti, i da naglase zavodničku ćud dragih nam komšinica. Šalu na stranu, majstori odeveni u Dacijine kombinozene će se ovaj put baviti proverom sistema za dovod goriva za koji se osnovano sumnja da dozvoljava curenje energenta, nakon što su tokom prve kampanje popravljali sistem za zatvaranje poklopca motora. Problematičnom se ovaj put pokazala verzija s oznakom 1.0 SCe.

Od početka je jasno da novi Sandero spakaovan u varijanti 1.0 SCe baš i nije najbolji izbor u gami rumunskog heča. Uprkos tome što je divno to što je srazmerno lagan model, njegov atmosferski trocilindraš nije dovoljno potentan kako bi ponudio bolje od vrlo skromnih performansi: 65 konjskih snaga uz samo 95 njutn metara najvišeg obrtnog momenta.

Shodno gore iznetoj konstataciji, prodajne brojke u državi porekla matične grupacije koja kontroliše Daciju (dakle u  Francuskoj), ovaj motor je daleko od toga da bi predstavljao većinski deo prodajnih rezultata, posebno zbog toga što se uopšte ni ne nudi u modifikacijama koje su spakovane tako da, s pravm ponesu nalepnicu Stepway. S druge strane, kod nas se Sandero bez tog sufiksa ni ne nudi.

Kako bilo, oko desetak hiljada kupaca (koji nisu imali para ili volje za bolje), će morati da izdangube nekoliko sati zbog nemara radnika grupacije Renault, kako bi se greška ispravila. Problematičan mehanizam je poznat pod kodnim imenom B4D * 419, i zaista može biti žrtva neispravnosti sistema za dovod goriva pod visokim pritiskom, što drastično uvećava rizik od izbijanja požara, u najtragičnijim slučajevima.

Kampanjom su obuhvaćeni, kako primerci proizvedeni u rumunskom Piteštiju, tako i oni u marokanskim fabrikama izgrađenim u Tomaki i Tanžijeru. Zavisno od toga gde je sklapan Sandero se određuje vreme proizvodnje „mutiranog“ Sandera, ali je to svakako u intervalu između 13. februara 2020. godine i 25. septembra 2021. Treba dodati i da će neke jedinice biti modifikovane direktno u fabrikama, a neke još uvek neprodate, u ovlašćenim servisima upriličenim uz izložbeno-prodajne salone.

Planirana intervencija će doneti sat posla majstorima, i nekoliko protraćenih sati života vlasnika vozila. Intervencija predviđa pregled sistema za dovod goriva i zamenu cevi za dovod, ukoliko se pokaže nužnim. Na taj način se veruje da će ova intervencija biti tri puta manje zahtevna s aspekta vremena nužnog za sanaciju problema, od one prve. Kako bilo, vlasnici će dobiti obaveštenja o kampanji, gde će biti naglašeno i da neće biti dužni ništa da plate za rad u servisu, kao da vlasnike utrošeno vreme u dovoženju i odvoženju automobila u servis, ne košta baš ništa…

AutoRepublika

(6572)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Suki

Jutro. Evo sam neki dan otišao do salona i provozao verziju sa turbom i sa najslabijom opremom. Nakon pola sata vožnje nisam osjetio nikakvu želju da ga posjedujem. Najviše me zivcirala nemogućnosti normalnog kretanja sa mjesta. Kao da spojka otpusta tek na vrhu. Ne znam. Meni neprirodno. I nije mi sjeo ručni mjenjač koji kod svakog dodavanja ili otpuštanja pedale gasa šeta 2-3 milimetara. Možda je to bio samo taj određeni primjerak. Ili sam ja razmažen Merivom i Jazzom. Radije bih za svoje novce uzeo 2 godine star Clio koji je tamo bio izložen. Za istu cijenu. I njega sam… Pročitaj više »

BB

Ovo u suštini i ne je greška nego dodatna oprema, kad se vlasnik iznervira da se auto samozapali te da ga raduje riješi problema… 😜

Iznogud

Vječno puzdana Dacia

Nemanja

Kad vozila povuče Mercedes ili WV, onda je to super, a kad ga povuče Dacia onda ona, eto, nije pouzdana. Za 15 godina vožnje Logana (260.000) nijedan kvar ni na čemu osim redovnih servisa. Samo smo mi pametni, a u svetu on najprodavaniji automobil. Zato smo mi tu gde jesmo, a oni daleko od nas… pozdrav svima!

moron

Naravno da postoje i takva iskustva. I sa Dačijom, i sa bilo kojim drugim brendom.
Kao što neki vlasnici Dačije posle Dačije kupe neki drugi brend. I obrnuto. Sve je to normalno.

TheStig

To što si ti prešao 260 000 ne znači ništa. To i nije neka wow kilometraza. To bi trebao da pređe svaki automobil.Šta ako ima neko ko je posjedovao isti automobil kao ti i isto ga održavao i imao havariju?Dacia je sirotinjski automobil (ne vređam nikoga) vec uspoređujem u kontekstu izgleda, luksuza i renomea sa ostalima. Obzirom da je znatno prostija što se tiče mehanike, i manje elektronike od konkurencije trebala bi da bude pouzdanija. Rejting na EURO NCAP testovima također nije ohrabrujuci. To što je najprodavaniji automobil pokazuje samo koliki jaz postoji između bogatih i siromašnih. Jel Dacia najprodavanija… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Bungi

Imao sam priliku da vidim taksi Logan 1.4 na plin koji je zgazio 500 000 km.Za pola miliona nije izgledao uopšte loše.

Janko

To je 1.4 ili 1.6 raga od motora,a ove gluposti od 3 cilindra svi prijavljuju neke gluposti već posle 100 hiljada. Ja sam nekad mislio da je novo novo ali jednostavno to nije tačno. Ugodjaj u vožnji i sve ostalo uvek je lepše u 5-6 godina polovnom autu Polo,Grande Punto,Klio sa 200 hiljada km nego novoj Dačiji. Nepljujem ništa svako nek uzme šta mu odgovara ali imao sam novu Dačiju Logan super služila 1.4 kad je izašla iz garancije stavio plin baš se navozao samo redovni servisi. Samo ništa bolji za vožnju od naše Floride,razlika jedino u servu.

Rumun

Dacia kao automobil je bila uvek jeftina alternativa da se dobije reno motor i menjac. Ovakav potez je zapravo pozitivan i na nivou svih svetskih proizvodjaca. Znaci… „nasli smo gresku, obavestavamo sve i ispravljamo je besplatno“. Neprimereno je i neprofesionalno pisanje autora na ovakav nacin. Navodim samo deo jedne recenice iz teksta da ilustrujem: „… oko desetak hiljada kupaca (koji nisu imali para ili volje za bolje)…“ – OVO JE SRAMOTNI NACIN KRITIKE umetnut u tekst koji ne bi trebao da se koristi za ovako nesto. Kad vec idemo na licni utisak i misljenje a ne profesionalni tj objektivni, moje… Pročitaj više »

moron

Novi Sandero je dobro vozilo (bez dileme ), ali, mislim da u nekim stvarima (koje piišete) malo (nenamerno) grešite. Napisali ste: „ako pogledamo bezobraznu ponudu novih auta na nasem trzistu, ostali proizvodjaci koji su dobili 5 zvezdica ove ili ranijih godina jos uvek ne isporucuju automobile sa istim sistemima u svim a neki ni u najvisim paketima opreme. To znaci da je najjeftinija Dacija sada bezbednija od skoro duplo skupljih modela nekih proizvodjaca“ Ako pogledate direske oglase, novi Sandero TCE 90 (onaj bez TNG-a) se nudi i za 14.310. https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/17923424/dacia-stepway?attp=p1_pv0_pc1_pl1_plv0 A, pogledajte šta je jedan vlasnik Dačije nedavno kupio kao… Pročitaj više »

Rumun

Slazem se. Yaris nije u crossover verziji i sa prostorom i klasom je u drugom segmentu. Toyota je jedan od proizvodjaca koji daje dobre aktivne bezbednosne sisteme. Dacija ima najnoviji renoov car2car AEB ali NEMA odrzanje trake i detekciju pesaka, hauba je celicna pa je i tu slabiji od clia vezano za pasivnu bezbednost. E sad ako vec gledamo da li je to sve upotrebljivo to vec zavisi od implementacije (toyota ima jednu od boljih). Detekcija pesaka, biciklista jeste dobra i dobro je imati ih ali sistemi moraju jos da napreduju da bi mogli da detektuju pesake preko kamere i… Pročitaj više »

moron

„Sto se tice navedenog, to je pretpostavljam odlazeci model Yaris-a sa starim cenama.“

Loša ti je pretpostavka 🙂 To je aktuelni yaris, 1,5 od 125 ks, Stella. On i bazno ima i radarski tempomat ( koji je pomenuo gore citirani vlasnik Dačije ), a nema ga prethodna generacija. Kao i ostale brojne sisteme asistencije koja novi Sandero nema ( Yarisov sistem „držanja vozila centriranog u sredini trake“ nema veze sa onim banalnim (koji te „baca“ cik-cak).

Slažem se sa tobom da je novi Sandero Stepway veće i komfornije vozilo.

moron

A bez imalo zle namere, posto si pomenuo i TNG sistem dačije, evo ti izgled creva TNG istalacije dačije posle 5 godina. Fotografije su sveže i sa foruma dačije. Postavio vlasnik koji se žalio da mu curi gas i da oseća smrad u kolima.
comment image
comment image

Rumun

NIje za pohvalu. Kvalitet samog creva nije dobar. Mozda je trebao neki opoziv da se uradi. Ali ako vec pricamo o plinu velika je razlika da li je ugradjen fabricki sa prilagodjenim motorom i ventilima ili ‘navodno fabricki’ gde je ovlasceni servis zapravo ugradio plin kod nekog ‘ovlascenog’ servisa da se ne izgubi garancija. Vidi se takodje i korozija na par mesta ali sto se toga tice tu nijedan auto pa ni toyota nije bas imuna (tu su vec evropski automobili dosta bolji i od korejanaca i od japanaca istorijski – ne znam za nove modele)

moron

U pitanju je Dacia Lodgy 1.6 MPI 85 LPG.
Tako da bih rekao da je „fabrički plin“.

s mile

Kalitet creva je loš, ali taj problem se lako vizuelno uoči, a zamena košta npr 1000din. I meni se dešavalo da posle 3god od ugradnje vidim da su creva popucala. Odmah pravac majstor, jer je svako curenje opasno.

Balkanboj

Znači, pojam „rumunski kvalitet“ nije promenio konotaciju.

Rumun

Konkretna kritika na neke stvari je ok, ali oprezno sa predrasudama. Svaka firma izbaci poneki model koji odskace i sa idejom, kvalitetom, a to se prepozna kod velikog broja kupaca. Bez obzira na kvalitet izrade i razlike izmedju budget i premijum marki generalno u auto industriji postoji veliki nedostatak kreativnosti, pa ne bi bilo ok da se neko kaznjava za pokusaje da se nesto malo promeni. Jos uvek se koriste manuelni menjaci, prozori se smanjuju, pa ubacuju kamere, gradski automobili su sve nizi pa ne mozes da se popnes na ivicnjak, test ‘severnog jelena’ je ucinio vecinu automobila toliko neudobnim… Pročitaj više »

moron

Nova Dacia Sandero Stepway je prva, ali i jedina dačija koju bih uzeo u uži izbor pri kupovini novog (gradsko-prigradskog) automobila, jer pruža odličan komfor za B segment (debelo iznad proseka ), uz korektnu opremu i motorizaciju.
Bilo je negde gore (u komentaru ) ponudjeno poredjenje sa 2008 ( svrstavanje u tu klasu ), što mislim da ne može ni pod tačkom razno ( 20 cm razlike na tu dužinu kola zna da bude „nebo i zemlja“, a u konkretnom slučaju i jeste ).

Dustera (u njegovoj klasi) ne bih sigurno.

Boki

Ma da . Nema boljeg automobila od polovnjaka sa 200-300 hiljada km koji je vozila tetka, sa operisanim kukovima , petkom do pijace.