1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Svet je ostao bez marke Troller
Zanimljivost dana: Svet je ostao bez marke Troller

Zanimljivost dana: Svet je ostao bez marke Troller

716
1
Podelite sa prijateljima:

Jedan od retkih automobilskih brendova Brazila je prestao da živi. Poslednji primeraka krosovera marke Troller je sišao s pogona pod kontrolom kompanije Troller Veiculos Especiais, a ispostavilo se da je to belo-plavi Troller TX4 s automatskim menjačem. Zanimljivo je da je konkretan model premijerno prikazan početkom 2020. godine, pa se može smatrati i relativno taze proizvodom na četiri točka.

Zgodno je mesto da kažemo da kompanija Troller postoji od osnivanja koje je upriličeno 1995. godine od strane preduzetnika i inženjera po imenu Rožerio Farijas, dok je godinu dana kasnije predstavljen i prvi prototip SUV-a nazvanog Troller T4. Krasio ga je originalan dizajn, ali je bio pogonjen agregatom koji je bio plod razvoja druge kompanije.

Do 1999. godine, Rožerio i novi partneri su uspeli da se organizuju i podignu sopstvenu malu fabriku u mestu Horizonte, gde su počeli s masovnom proizvodnjom pomenutog SUV-a. U nekom kasnijem trenutku je tržištu ponuđen i pikap kamionet Troller Pantanal, ali su nažalost, svih 77 primeraka bili pozvani nazad u ovlašćeni servis jer se pokazalo da im šasija nije stabilna, odnosno da se urušavala tokom uobičajene eksploatacije.

Troller T4 druge generacije (2014. do 2021.)

I sama ta informacija svedoči o lošem razvoju događaja za Troller, a kao posledica tržišnih i proizvodnih patnji, Ford je otkupio kompaniju u celosti već 2007. godine. Amerikanci su bili zainteresovani za malog brazilskog igrača na tržištu iz želje da ojačaju svoje prisustvo na tržištu Latinske Amerike.

To je bila velika stvar za Troller jer je kompanija, uz obilatu pomoć Forda, uspela da podigne kvalitet proizvedenih vozila u značajnoj meri, pa i da poveća proizvodne kontigente. Tako je uspostavljen tiraž od oko 1.100 sklopljenih primeraka na mesečnom osnovu, a 2014. godine je debitovao i Troller T4 druge generacije. Bio je postavoljen na šasiju Forda Rangera, dok su i pogonski sklopovi bili preuzeti s dokazanog američkog pikap kamioneta.

Nažalost, od tada su se prioriteti i poslovna politika Forda osetno izmenili, pa je američka firma u ranijem delu godine najavila zatvaranje svih fabrika u Brazilu, a nedavno se isto dogodilo i na teritoriji indijskog potkontinenta, odakle se Ford takođe povukao.

Kontrakcija proizvodno-trgovačke mreže Forda je tako direktno pogodila i marku Troller, pa je proizvodni proces u fabrici izgrađenoj u Horizonteu već obustavljen, što se ne odnosi na proizvodnju rezervnih delova za već postojeći kontigent vozila tog brenda na tržištu. Na tome će ljudstvo i mašinerija raditi sve do kraja sledećeg meseca, nakon čega 470 duša ostaje bez stalnog radnog mesta.

Međutim, kraj ne mora nužno i da znači… Kraj. Naime, najmanje dve brazilske kompanije koje sada nisu deo priče koju priča automobilska industrija, zainteresovane su da preuzmu marku Troller i da nastave sa montažom vozila. Opet, još u avgustu je Ford objavio da brend Troller nije na prodaju i da ne želi nikome da proda prava na odnosnu intelektualnu svojinu. Kako fabrika u Horizonteu potpada pod materijalnu (a ne nematerijalnu) imovinu, to se ne odnosi na nju, pa će biti oglašena za prodaju.

Šanse da će se kupac pronaći su zaista male, jer naposletku kome treba fabrika tako malog proizvodnog kapaciteta, pa još bez intelektualne svojine nad imenom.

AutoRepublika

(716)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Imamo mi ovdje neke trolere, aktiviraju se čim krene tema o dildama.