1. Home
  2. Sajmovi
  3. Minhen 2021
  4. Predstavljena studija BMW i Vision Circular
Predstavljena studija BMW i Vision Circular

Predstavljena studija BMW i Vision Circular

150
1
Podelite sa prijateljima:

Prva premijera od plejade noviteta s amblemom BMW-a, je upriličena od strane Bavaraca koji su, skoro pa domaćini na Salonu automobila u Minhenu. U pitanju je električni automobil u formi koncepta s kojim firma iz Minhena ima velike ambicije.

Rekosmo da će BMW upriličiti više modela koje ćemo po prvi put videti na manifestaciji IAA Mobility, kako glasi zvanični naziv skupa, ali neke od eksponata smo već imali prilike da vidimo. Tu mislimo na električni SUV BMW iX, kao i na sedan BMW i4, ali i veliki krosover BMW iX5 Hydrogen. Ali, paralelno sa serijskim modelima elektromobila i vodoničnim prototipom, u centru pažnje će se naći i koncept BMW i Vision Circular.

Studijski BMW i Vision Circular je kompaktni električni četvorosed zamišljen kao vozilo koje pripada svakodnevici budućnosti, onoj daljoj, to jest iz 2040. godine. Fokus kontruktora pri izradi je bio na održivosti i luksuzu uz kreaciju koja podrazumeva upotrebu stopostotno obnovljivog materijala, što se odnosi čak i na baterijsko pakovanje.

BMW navodi da su baterije dobijene uz korišćenje materijala koji je pribavljen iz ciklusa reciklaže, uz obezbeđenu energetsku gustinu koja prevazilazi uobičajene okvire, ali bez dodatnog iscrpljivanja retkih resursa u prirodi.

Za predstavljeni koncept se glatko može ustvrditi da preuzima jedinstven stilski pristup aktuelnom korporativnom dizajnerskom jeziku marke BMW. Zanimljivo je naglasiti da je „i Vision Circular“ nastavio da „fura“ rešetku hladnjaka u obliku takozvanih bubrega, ali su predenje svetlosne grupacije ugrađene u masku na svakom uglu. Na drugim delovima rešetke se nalazi akcentirana rasveta u LED tehnologiji.

Prednje vetrobransko stako i krovni otvor formiraju jedinstvenu staklenu površinu koja se proteže celom dužinom vozila do zadnjice. U stilskom smislu su objedinjene felne, rešetka hladnjaka kao i farovi, uz mnoštvo sitnijih paoka (krakova). Na stražnjici je prisutan sličan pristup s dvorednom LED trakom po celoj širini koncepta, što je detalj koji zasigurno neće opstati u trendu u narednih dvadesetak godina, pa je kao takav narušavajući u odnosu na želju Bavaraca da ovo vozilo predstave pomodnim u uslovima daleke 2040. godine.

Putnička kabina obiluje upotrebom raznovrsnih i jedinstvenih materijala i promoviše koncept koji BMW naziva „tehnikama novog objedinjenja“. Na centralnom panelu je upotrebljena tehnologija trodimenzionalne štampe, a koja omogućava redukovanu upotrebu lepka i daje izgled instrumentaciji koji ostavlja utisak da je sve izrađeno, tačnije izliveno iz jednog komada, uključujući i upotrebu materijala od kristala.

Umesto tradicionalnog ekrana osetljivog na dodir, koji bi zauzeo središnje mesto na centralnom grebenu, informacije se očitavaju na instrumentacionom panelu smeštenom pri dnu prednjeg vetrobranskog stakla. Kreativno, zar ne?

Montirana su četiri zasebna sedišta koja deluju kao da su zamišljena za moderne kraljeve. BMW je zamislio da ona budu nijansirana u boju lavande, a izrađena su od reciklirane plastike, dok leže na konstrukciji proizvedenoj od aluminijuma, ali ofarbanoj u zlatni kolorit. Čak je i obruč upravljača izveden uz oslanjanje na tehnologiju 3D štampe, korićenjem specijalnog praha od drvne mase.

Jasno je da BMW i Vision Circular neće stići do proizvodnih traka, barem ne u neko dogledno vreme. Možda negde 2040. ili nešto slično, da se našalimo malo. Ipak, ne treba sumnjati da će BMW koristiti neke segmente koje premijerno vidimo ovog jutra na simpatičnom konceptu, na nekim drugim modelima iz sopstvene proizvodnje.

Možda čak gledamo i preteču nekog skorijeg takmaca s oznakama Minija.

AutoRepublika

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Konačno, orginalan dizajn jednog BMW-a.Spoljnji izgled bi trebalo preslikati ne samo na el. vozila već i na benzinska.