1. Home
  2. Vesti
  3. BMW priprema kompaktni MPV s 270 konjskih snaga
BMW priprema kompaktni MPV s 270 konjskih snaga
0

BMW priprema kompaktni MPV s 270 konjskih snaga

429
0
Podelite sa prijateljima:

Pretpostavljamo da vam je već iz naslova jasan nagoveštaj da BMW radi na razvoju sledeće generacije Active Tourera iz Serije 2. Posebnu zanimljivost predstavlja najava da će novitet moći da računa na osetno snažniji pogonski sklop. Prirast u brojnom stanju ergele nastaje, između ostalog, zahvaljujući implementaciji hibridne tehnologije.

Spekulacije nisu bez osnova, s obzirom na činjenicu da se na društvenim mrežama pojavio niz fotografija kamufliranog prototipa ovog modela BMW-a. Čak i kada je vozilo pod maskirnom folijom, moguće je primetiti značajno elegantniji i harmoničniji stil karoserije u odnosu na onaj koji krasi model iz aktuelne generacije.

Pored toga što će kompaktni kobi dobiti na veličini, modifikacije će pretpreti i svetlosna signalizacija. Tako će farovi postati uži, u duhu već viđenog na ostalim taze modelima luksuzne marke iz Bavarske. Pride, ručice za otvaranje vrata će se uvlačiti u karoseriju do nivoa da budu u ravni s okružujućim panelima iste. Pride, ništa manje zanimljivosti neće biti skriveno ni pod haubom.

Sudeći po onome što je pre par dana objavio, poslovično dobro obavešteni BMW Blog, pozivajući se na sopstvene izvore, sledeća generacija minivana BMW Serije 2 Active Tourer će se pojaviti i u izvođenju označenom s 230xe. Iza te alfanumeričke skraćenice se krije moćni hibridni pogonski sklop koji u paleti zamenjuje aktuelni varijetet 225xe. Biće uobličen oko dvolitarskog četvorocilindarskog turbobenzinca, koji će biti dopunjen električnim motorom. Duet agregata će isporučivati 270 „konja“, što će biti dovoljno za sticanje titule najpotentnijeg bavarskog kompaktnog kombija.

Prisetićete se da aktuelni 225xe pronalazi pogonski oslonac u trocilindarskom turbobenzincu zapremine 1,5 litara. I taj motor je elektro-potpomognut, zahvaljujući čemu vozač raspolaže s 224 konjskih snaga. Ako znamo da je trenutno „najnagruvanija“ modifikacija minivana iz Bavarske oslonjena na šestostepeni automatski menjač, možemo reći da će dolazeći kombi biti i ovde superiorniji, s dva stepena prenosa više u menjačkoj kutiji.

BMW Serije 2 Gran Coupe na prezentaciji severno od Lisabona

Naravno, ovde nema superiorne ZF jedinice, već se ugrađuje ona malo skromnija u performansama, predviđena za modele BMW-a s bazičnim prednjim pogonom. Ovo tvrdimo na osnovu iskustva stečenog na testu Gran Coupea iz BMW-ove Serije 2, a koja takođe ima prednju osovinu kao vodeću pogonsku, nezavisno od toga da li je pogon ekskluzivno prednji, ili se u priču uključuje i zadnji (samo u retkim, nužnim situacijama).

Pomalo nefer, oba sistema prenosa snage na točkove se oslovljavaju istim komercijalnim nazivom „xDrive“, iako je jedan „zlato“ a drugi „bižuterija“. Isto važi i za menjač, pa se možemo vratiti na onu osnovnu postavku u kojoj je „pravi BMW“ onaj od Serije 3 pa naviše, pojačan kupeom iz Serije 2 (koji tek treba da uđe u prodaju).

Novi BMW Serije 2 Active Tourer će biti ponuđen s četiri pogonska sklopa koji će moći biti birani od strane kandidata za pazar. Od ta četiri, tri će biti benzinci a jedan samo dizel. Benzinske verzije obuhvataju alternacije 218i (155 konjskih snaga), 220i (178 konjskih snaga) i 223i s tačno 200 konjskih snaga. Poslednja dva će koristiti pogonski sklop znan kao laki hibrid. Dizel izdanje će nositi nalepnicu 218d i nudiće 148 „grla“. Kompaktni MPV, će kao što rekosmo biti postavljen na arhitekturu UKL, a debitovaće pre nego što se obradujemo Novoj godini.

AutoRepublika

(429)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments