1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Alfa Romeo Nuvola
Zanimljivost dana: Alfa Romeo Nuvola

Zanimljivost dana: Alfa Romeo Nuvola

535
3
Podelite sa prijateljima:

Sredinom devedesetih godina prošlog veka Alfa Romeo je eksperimentisala sa nizom vozila u konceptualnom obliku, koja mahom nisu doživela serijsku proizvodnju.

Upravo je takav slučaj i sa glavnim likom današnje priče koji nosi naziv Nuvalo, ili Nuova, zavisi kako se gde može sresti u literaturi. Nuvola je zamišljena kao manifest tehnologije kojom raspolaže italijanska marka, ali je tu bila još jedna ideja.

Uprava Alfe želela je da obezbedi platformu, šasiju i pogonski sklop, i da automobil prodaje kao takav tjuning kućama koje bi kasnije samostalno stvarale derivative od ovog vozila.

Nuvola na italijanskom znači oblak, te otud i ovakva primena “nebesko plave” boje, danas tako retke kod Alfe. Osim toga to je ujedno i omaž čuvenom italijanskom vozaču Taciju Nuvolariju.

Dakle, ovde je reč o tipičnom kupeu sa dugom haubom i kratkim zadnjim delom. Zamišljena je kao dvosed, a dizajn je sproveo tim mladih stručnjaka iz Alfinog centra za dizajn, kojim je tada rukovodio čuveni Valter de Silva.

Koncept je debitovao 1996. godine na Salonu automobila u Parizu i pokupio je brojne pohvale od strane publike, ali i novinara. Vrlo interesantno je da je automobil koristio LED osvetljenje, davno pre nego što je ova tehnologija ušla u sferu redovne pojave na novim modelima.

Nuvola je bila zamišljena kao dvosed sa vrlo potentnim agregatom. V6 twin-turbo pogonska jedinica imala je radnu zapreminu 2,5 litara i dostavljala je 300 ks i 386 Nm. Performanse su bile odlične – ubrzanje do 100 km/h završavalo se za 5 s, dok je maksimalna brzina iznosila 280 km/h.

Zanimljivo je da se Alfa rešila da podari pogon na sve točkove, umesto samo na zadnje. Snaga se na iste prenosila putem šestostepenog manuelnog menjača.

Inače, Nuvola je bila kompaktnih dimenzija – duga 4.286 mm i široka 1.859 mm. Eksterijer i enterijer bili su spoj retro elemenata sa modernim trendovima u dizajnu sredinom poslednje dekade 20. veka.

Naravno, ovaj koncept nije doživeo serijsku proizvodnju, ali nije ni nestao sa radara. Danas se Nuvola čuva u Alfinom muzeju u Arezeu u Italiji.

AutoRepublika 

(535)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Šteta,a dobar.

Mikele

Jedna je Alfa!

BB

Da, ova je jedna. A i onih serijskih nije mnogo više 😂🤣😂🤣.
Sorry, morao sam