1. Home
  2. Istorija
  3. U Češkoj se prodaje Tatrin velikan iz komunističkog perioda
U Češkoj se prodaje Tatrin velikan iz komunističkog perioda
0

U Češkoj se prodaje Tatrin velikan iz komunističkog perioda

478
0
Podelite sa prijateljima:

Možda je teško zaključiti prema današnjoj situaciji, u kojoj ova kompanija uglavnom proizvodi teretna vozila, ali Tatra je nekada važila za jednog od najnaprednijih automobilskih proizvođača u Evropi. To se posebno odnosi na predratni period, s modelima T77, T87 i T97 koji su bili omiljeni među političarima, posebno onima iz nacističke Nemačke, zahvaljujuću futurističkom aerodinamičnom dizajnu i visokim performansama. O takozvanim „Streamlined“ modelima kompanije iz Čehoslovačke smo detaljno pisali u jednom ranijem istorijskom izdanju.

Naravno, svima nam je poznat i slučaj Ferdinanda Poršea koji je „pozajmio“ mnoge detalje Tatre V570 u razvoju Volkswagenove „Bube“.

U posleratnom periodu, Škoda je preuzela ulogu jeftinog prevoznog sredstva za šire narodne mase, dok se Tatra fokusirala na nešto ekskluzivnije proizvode na četiri točka, za političare komunističke partije. U takvim uslovima, 1948. godine je stigao model pod imenom 600, mada će ga javnost bolje poznavati pod nadimkom Tatraplan. Kada proizvodnja bude okončana četiri godine kasnije samo 6.342 primerka će sići sa fabričkih traka, a jedan s(p)retković sada ima priliku da postane vlasnik jednog od njih.

 

Tatraplan je pratio raniju aerodinamičnu dizajnersku školu prethodnika, a otpor vazduha je iznosio samo 0,32. To je bio neverovatan rezultat u svoje vreme i cifra kojoj bi pozavideli i mnogobrojni moderni proizvodi. Pokretao ga je 2,0-litarski benzinac sa vazdušno hlađenim motorom koji je bio postavljen pozadi. Razvijao je 52 konjske snage i omogućavao maksimalnu brzinu od 130 km/h.

Model iz ove priče je proizveden poslednje godine proizvodnje, to jest 1952, i dostavljen je u gradu Ostrava gde je proveo karijeru kao vojno vozilo.

U oglasu se ne navodi kom konkretnom političaru je pripadao predmet prodaje, pa ćemo pretpostaviti da nije imao jednog vlasnika, već ga je u stanici vozao „ko god da je stigao“.

Na toj lokaciji je ostao sve do 1962. godine, kada je prodat privatnom vlasniku, a onda ga je on zadržao sve do početka 21. veka. Na satu trenutno stoji cifra od samo 56.537 prevaljenih kilometara, a sadašnji vlasnik poseduje svu potrebnu dokumentaciju u poslednjih skoro 70 godina. Sudeći prema priloženim fotografijama, stanje je izuzetno dobro i novog vlasnika neće čekati veća ulaganja.


Ali ovakvo zadovoljstvo nije jeftino pa će novi kupac morati isplatiti dva miliona čeških kruna, što iznosi oko 76.700 evra.

AutoReptublika

(478)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments