1. Home
  2. Sport
  3. Le Mans
  4. Chevrolet Corvette se vraća na trku 24 sata LeMansa
Chevrolet Corvette se vraća na trku 24 sata LeMansa
0

Chevrolet Corvette se vraća na trku 24 sata LeMansa

134
0
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je sigurno poznato da je Ford GT40 verovatno najslavniji američki automobil koji se ikada takmičio na legendarnoj trci 24 sata LeMansa, i to s opravdanim razlogom. Čuveni sportista je trijumfovao čak četiri godine zaredom (1966, 1967, 1968. i 1969) i pritom je stvorio rivalitet sa Ferrarijem o kom se priča do današnjeg dana.

Ali GT40 svakako nije jedina američka legenda i potrebno je reći da je model Chevrolet Corvette trijumfovao u svojoj klasi čak osam puta, od kada je zvanični General Motorsov trkački program osnovan 2000. godine. Chevrolet je propustio takmičenje protekle sezone zbog već poznate epidemije novog virusa korone, ali namerava da se vrati u velikom stilu ove godine i to sa debijem potpuno nove osme generacije modela Corvette. Trka je zakazana za 21. avgust na poznatoj lokaciji i ostaje nam da vidimo da li će korona još jednom pomeriti datume.


Pored američkog velikana, u klasi LMGTE Pro će se takođe takmičiti i Porsche 911 RSR i prošlogodišnji pobednik Ferrari 488 GTE. Napad Corvette u automobilu s brojem 63 će predvoditi Amerikanac Džordan Tejlor, zatim Španac Antonio Garsija i na kraju Niki Katsburg s Novog Zelenda. Drugim primerkom s brojem 64 će upravljati Amerikanac Tomi Milner i Britanci Nikolas Tendi i Aleksander Sims.

Iako će događaj na LeMansu biti debi za američkog sportistu na ovoj stazi, osma generacija se takmiči širom sveta već godinu dana. U trinaest trka je slavila sedam puta, uključujući i trijumfe na nekim trkama izdržljivosti kao što su 12 sati Sebringa i 24 sata Daytona, a osvojena je i titula prošle godine u američkom šampionatu ISMA.

Kao i prethodnika, i osmu generaciju pokreće atmosferski 5,5-litarski motor sa osam cilindara koji razvija 500 konjskih snaga, ali sa jednom bitnom izmenom. Naime, dok je u prošlosti motor bio postavljen napred, sada se nalazi u sredini, pa nema sumnje da će i performanse biti impresivnije.


Za LeMans se ove godine inače prijavilo 62 takmičara, a naravno najveću pažnju privlači ona najbrža kategorija koja se sada zove „hybrid“. Toyotin model GR010 je trijumfovao zadnje tri godine i ponovo je veliki favorit, a društvo će mu praviti Alpine A480 i Gilckenhaus 007.

AutoRepublika

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments