1. Home
  2. Vesti
  3. Naredni Ford Ranger Raptor će razvijati preko 400 konjskih snaga
Naredni Ford Ranger Raptor će razvijati preko 400 konjskih snaga
0

Naredni Ford Ranger Raptor će razvijati preko 400 konjskih snaga

235
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je čak deset godina od kada je sadašnja generacija Forda Rangera debitovala širom sveta, i iako je nekoliko puta osvežavan od tada, definitivno više ne uspeva da sakrije svoje godine. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da sam nedavno postavio jedan sajam novih automobila u Americi i da je Ranger u svakom pogledu delovao zastarelo, parkiran pored većeg brata F-150.

Naslednik bi konačno trebalo da debituje do kraja godine, uz pojavljivanje u izložbeno-prodajnim salonima do početka 2022, a najviše pažnje svakako privlači terenska verzija nazvana Raptor. Sadašnju generaciju pokreće 2,0-litarski „EcoBlue“ turbodizel sa 210 konjskih snaga, ali takva strategija će se sigurno promeniti kada vidimo naslednika.


Kako prenosi sajt Ford Authority, koji se bavi pikantnim vestima iz ovog američkog giganta, Ranger Raptor će dobiti novi 3,0-litarski EcoBoost turbobenzinac sa šest cilindara, a američka javnost je već imala prilike da ga vidi u vozilima kao što su Ford Explorer i Lincoln MKZ, Continental i Aviator. Trenutno razvija 400 „konja“ i maksimalnih 563 Nm obrtnog momenta.

Radi poređenja, čak i po pitanju obrtnog momenta, turbodizel zaostaje u ovoj kategoriji pošto se može pohvaliti sa „samo“ 500 Nm. Kao i u prošlosti, snaga će se prenositi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Raptor će se razlikovati od standardnog Rangera i po pitanju ogibljenja, kočnica i još mnogo detalja zahvaljujući kojim će biti u stanju da savlada najteže terene. Ovakva izmena će poboljšati performanse i na asfaltu. Primera radi, sadašnji Ranger Raptor ubrzava od nule do 100 km/h za više od deset sekundi dok terenac Explorer ST sližne mase sa spomenutim turbobenzincem je dvostruko brži u toj kategoriji.

Naravno, postavljaju se neka druga pitanja, kao što je recimo dilema kako će motor s preko 400 „grla“ zadovoljiti sve strožije ekološke testove, i da li on uopšte ima smisla u vreme kada svi polako prelaze na električnu tehnologiju. Ford Authority nije siguran ni da li će ga Amerikanci uopšte moći kupiti, pošto je ovaj proizvođač u prošlosti odbijao da ga prodaje, iz razloga što bi krao određeni broj kupaca od većeg, popularnijeg i naravno profitabilnijeg modela F-150 Raptor.

Bilo kako bilo, više informacija ćemo sigurno znati narednih meseci, a ako je ova vest istinita, onda će Ranger svakako dobiti pažnju kakvu odavno zaslužuje.

AutoRepublika

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments