1. Home
  2. Vesti
  3. Inženjer General Motorsa otkrio istinu o kamionetu Nikola Badger
Inženjer General Motorsa otkrio istinu o kamionetu Nikola Badger
2

Inženjer General Motorsa otkrio istinu o kamionetu Nikola Badger

233
2
Podelite sa prijateljima:

Revolucija s električnim vozilima je zahvatila i kategoriju gde se nekada činila nezamislivom. Pričamo naravno o pikap kamionetima i to pretežno o onim u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su uvek dominirali glomazni benzinci, a dugo godina se čak i turbo punjač činio previše modernim u ovoj kategoriji. Ali, sada imamo Ford F-150 Lightning, za kim vlada velika potražnja i lista čekanja je dugačka nekoliko godina, tu su i Rivian R1T i GMC Hummer, a na putu su i Tesla CyberTruck, Chevrolet Silverado EV, Ram 1500 Revolution i mnogi drugi.

Kompanija Nikola Corporation iz američke savezne države Jute se činila kao neko ko bi mogao da pokvari račune Tesle, posebno u kategoriji velikih kamiona sa osamnaest točkova, a potpisan je i ugovor sa velikim General Motorsom oko zajedničke saradnje na razvoju pikapa pod imenom Nikola Badger.

Naravno, sve se to odigralo pre nego što se prvi čovek firme Trevor Milton našao na optuženičkoj klupi, a protiv njega je pokrenuta tužba da je prevario investitore sa lažnim obećanjima s ciljem da ukrade novac. Milton se tereti da je javno lagao o razvoju modela i tvrdio da je primao milionske narudžbe od firmi koje postoje samo na papiru i koje je on lično u većini slučajeva krerirao. O svemu tome, kao i o optužbama za seksualno napastvovanje koleginice smo opsežno izveštavali u doba kada se radnja odigravala.

Nikako mu se ne smeši dobro, a tokom parnice se pokrenula i priča o spomenutoj investiciji General Motorsa u vrednosti od dve milijarde dolara za 11% vlasništva. Za navedenu sumu je najveći amerićki proizvođač vozila pristao da isporuči i mehaniku i baterije za pikap kamionet Badger. Spomenuti Milton nije krio da će mehanika biti General Motorsova, ali da će Nikola lično izraditi svaki drugi deo na kamionetu.

Suđenje se nastavilo ovih dana, a jedan od svedoka je bio inženjer pod imenom Skot Daman. On je visoko pozicionirana osoba u General Motorsu koji je poslat kod novog partnera da pripomogne u razvoju Badgera. Tvrdi da je Nikola nacrtao priložene fotografije i imao velike planove šta da ponudi u budućnosti, ali da u razvoju prototipa nije korišćen nijedan deo koji bi bio plod sopstvenog razvoja, već su svi bili od General Motorsa.

Premijera Badgera je trebalo da usledi krajem 2020. godine, ali kada su detalji o prevari procurili u javnost, tako su i planovi ugašeni. Nikolin inženjer Brendan Babijark nam je ranije rekao da delovi nisu bili General Motorsovi već sa modela Ford F-150 Raptor, ali to ne menja činjenicu da su bili tuđi.

Nikola i dalje postoji i sprema se da krene sa proizvodnjom velikih kamiona, ali sasvim je jasno da će to uraditi bez Miltona kom ne gine zatvorska ćelija.

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, šta ti je zla kob nekih velikih vizionara 😊

BB

Nekako ne mogu da prihvatim takve opzužbe zdravo za gotovo, neko je radio dizajn, to bi trebalo da bude vlasništvo te propale firme. Onda bi Renault trebao da podigne optužnicu protiv Mercedesa za kopiranje Citana, recimo. O da imaju Ugovor. Pa i Nikola i GM su imali ugovor… Seksualno prestupništvo? Pa u toj Americi se samo brinu ko je koga je“o il’ treb’o, pa i Asanža traže jer je neke tamo isprangijao a ne zato što je objavio kompromitujuće papire. Ipak biće da je nekome počeo smetati pa mu napakuju svašta s onda malo i seksualnih prestupa da javno mnjenje… Pročitaj više »