1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se omiljeni pristupačni klasični roudster
Prodaje se omiljeni pristupačni klasični roudster

Prodaje se omiljeni pristupačni klasični roudster

376
0
Podelite sa prijateljima:

Kada se spomenu roudsteri, većina nas verovatno pomisli na neki od legendarnih britanskih automobila proizvedenih od strane kompanija kao što su na primer MG, Triumph ili Austin-Healey, ili pak na Mazdu MX-5, odnosno Miatu kako je znaju Amerikanci, ali je činjenica da su svoje velikane imali i Italijani.

Svi se sećamo legendarnog Fiata 124 i Alfe Romeo Spider, a tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ukoliko ste želeli pristupačnog sportistu, izbor bi padao na Fiat X1/9.

Na zidu popularnog sajta o klasičnim automobilima Hemmings se nedavno pojavio model iz 1982. godine koji je do sada prešao svega 9.094 milja (14.550 kilometara) i verovatno je najbolje očuvani takav primerak na svetu.

X1/9 se proizvodio od 1972. pa sve do 1989. godine. U prvih deset godina je proizvodnju obavljao Fiat, i tada je isporučeno 140.500 primeraka. Nakon toga, stvar u svoje ruke je preuzela čuvena italijanska dizajnerska kuća Bertone i prodala je još 19.500 vozila.

Većinski deo njih, to jest dve trećine, je završilo u Sjedinjenim Američkim Državama. Šta je tačno učinilo X1/9 toliko popularnim?

Pa mnogo toga, a sve je započelo s odličnim balansom, pa je „hedonistički sportista“ pružao centralno postavljeni motor zapremine 1,3 litre sa 74 konjske snage (kasnije je zamenjen sa modernijim 1,5-litarskim benzincem sa 84 „grla“). X1/9 se mogao pohvaliti i sa masom od svega 880 kilograma, zatim nezavisnim ogibljenjem, disk kočnicama, četvorostepenim manuelnim menjačem i cenom od svega 4.167 dolara (oko 22.388 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti).

Iako nije bio preterano moćan, X1/9 je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 185 km/h i pritom još da pruži kombinovanu potrošnju od tek nešto više od sedam litara na svakih prevaljenih stotinu kilometara. Takođe je bio i izuzetno praktičan, zahvaljujući „prtljažniku“ napred i pozadi i veoma prostranom enterijeru, a kada se doda i prelepi Bertoneov dizajn, nismo iznenađeni što je imao tako dugačku karijeru.


Ovaj konkretni primerak je iz 1982. godine i deo je specijalne ponude od 300 jedinica pod oznakom Versione. Značka verovatno zvuči mnogo više fensi nego što automobil to u stvari jeste, pošto je dodala dvobojnu karoseriju, aluminijske felne, sedišta u crvenoj boji i novi volan. Nema sumnje da je tadašnja „disko generacija“ igrala veliku ulogu, ali bilo kako bilo, X1/9 je i dalje izuzetno poželjan.

U oglasu se navodi da je ovaj roudster originalno prodat u gradu Ouk Park u američkoj saveznoj državi Ilinois po ceni od 11.496 dolara (današnjih 31.554 „zelembaća“).

Međutim, vlasnik je bio profesionalni košarkaš (ne spominje se koji) s visinom od preko dva metra, pa je maleni Fiat bio vožen samo s vremena na vreme. To objašnjava zašto je u protekle četiri decenije prešao samo 14.550 kilometara, ali ga je sportista svakako zadržao sve do današnjeg dana.

Kaže da je sada već u godinama i da zbog zdrastvenih razloga ne može da uđe i izađe iz toliko niskog vozila i da mu je potreban terenac. Napominje da je X1/9 nedavno prošao kroz veće osveženje gde su zamenjene sve tečnosti, svećice, pneumatici, kočnice i kaiševi.

Potrebno je takođe reći da su američke verzije bile nešto drugačije od evropskih po pitanju motora. Primera radi, na Starom kontinentu, X1/9 je tokom osamdesetih godina koristio 1,5-litarski benzinac sa karburatorom i 84 konjske snage dok su „Jenkiji“ dobili motor iste zapremine, ali sa direktnim ubrizgavanjem goriva i 76 „grla“.

A cena? Pa vlasnik traži 38 hiljada dolara, što je barem desetak puta veća brojka nego što su cene ovog roudstera generalno u oglasima, ali na kraju dana – kada ste još videli ovakav Fiat, pride star četrdeset godina, i još u originalnom stanju?

AutoRepublika

(376)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments