1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je nastao burmanski Mercedes G Klase
Zanimljivost dana: Kako je nastao burmanski Mercedes G Klase

Zanimljivost dana: Kako je nastao burmanski Mercedes G Klase

4.03K
0
Podelite sa prijateljima:

Mjanmar, ili kako je takođe poznat pod imenom Burma, je ovih dana često u svetskim medijima. Sukobi povodom državnog udara zapravo traju već mesecima u ovoj azijskoj državi nakon što je vojska preuzela kontrolu i proglasila vandredno stanje. Kod nas je kontinuirano slično stanje državnog udara, doduše bez sukoba, gde je predsednik države protivustavno preuzeo kontrolu od svih ostalih državnih aparata. Ipak, nama je ovde najbitniji automobilski svet pa ćemo ovaj put preneti priču o načinu na koji su političari Burme uspeli da naprave skoro idealnu kopiju Mercedesa G Klase.

Sve je započelo nakon što se na internetu pojavila fotografija na kojoj general Min Aung Hline pozira ispred vozila koji neverovatno mnogo liči na slavnog nemačkog terenca.

Ova vest i nije toliko iznenađujuća pošto je G Klasa izuzetno poznata kao vojno vozilo širom sveta, i teško da postoji neka sila koja u svom vlasništvu nema barem nekoliko jedinica. Ali, svako od nas, ko je barem jednom video vojni primerak G Klase uživo, može već na prvi pogled da zaključi da se nešto jednostavno ne slaže sa onim modelom koji je napustio Mercedesovu fabriku.

Primera radi, mislimo na podatak da je šoferšajbna podeljena na dva dela ili to što su farovi (i generalno školjka) širi, pa čak i nezavisno ogibljenje u poređenju sa onim „čistokrvnim“ terencem koji smo navikli da vidimo od strane Mercedesa.


To je bio dovoljan razlog zaljubljenicima u četvorotočkaše da prouče o čemu je zapravo reč. Posle kraće pretrage i analizirajući fotografije smo došli i do zvaničnih informacija koje govore o tome da oficijelno ime vozila glasi Innlay.

Na zvaničnom sajtu vojne industrije Mjanmara se nalazi i kratka istorija proizvodnje vojnih modela, a sve je zapravo započelo još tokom sedamdesetih godina kada je Mazdi pripao ugovor da razvije model XV-1 konkretno za Mjanmar. Kako to obično biva, za inspiraciju je preuzet američki Jeep, a XV-1 se pokazao izuzetno sposobnim terencem, i to do te mere da i danas služi kao osnova za spomenuti Innlay.


I kako je sve to povezano sa Mercedesovom kopijom? Za tako nešto su zaslužni Kinezi, i to konkretno njihova firma BAIC, koja već pet godina proizvodi model terenca koji je legalno „precrtana“ verzija G Klase. Upravo su oni „pozajmili“ stil Innlayu, dok se za mehaniku postarala još jedna firma iz najmnogoljudnije države na svetu, pod imenom Dongfeng.

Zapravo, ovde bi mogli da stavimo reč „kineski“ u navodnike pošto je Dongfengov motor, u stvari Nissanov 3,0-litarski benzinac iz devedesetih godina koji se proizvodi pod licencom. Bio je dostupan u nekoliko verzija i sa maksimalnih 220 konjskih snaga.


Na kraju, ne znamo da li svi delovi stižu direktno iz Kine i na kraju se samo sastave u Mjanmaru, ili pak ova država nešto i proizvodi, ali opet je zanimljivo videti način na koji je relativno nepoznata zemlja uspela da prekopira jedan od najslavnijih terenaca na svetu.

Mercedesu se takav potez sigurno neće dopasti, ali bi se ovakvo postupanje moglo doživeti i kao izraz vrhunskog poštovanja i uzdizanja reputacije, pošto je Innlay odlučio precrtati baš njegov model, a ne neki drugi.

AutoRepublika

(4033)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments