1. Home
  2. Vesti
  3. Legalna kopija modela Mercedes-AMG G63 6×6
Legalna kopija modela Mercedes-AMG G63 6×6
0

Legalna kopija modela Mercedes-AMG G63 6×6

9.16K
0
Podelite sa prijateljima:

Ali, ova legalna kopija nije ni približna originalu i nije u stanju da prevari ni najnaivnije među nama. Ono što sa dobrane distance deluje kao veoma poseban model Mercedes-AMG G63 6×6, u stvari silazi sa proizvodnih traka Daimlerovog partnera iz Kine, kompanije BAIC.

BAIC već nekoliko godina, proizvodi i kupcima nudi klon Daimlerovog kultnog modela sa oznakama Mercedes-Benz G klase, koristeći za njega poseban naziv: BJ80. To je bila jedina karoserijska varijanta G klase koja se proizvodila u Kini. Tako je i bilo sve do ovogodišnjeg Salona automobila u Pekingu, gde je kompanija predstavila nešto nezamislivo: kopiju suludog šestotočkaša G63 6×6, kojeg je Mercedes ponudio kupcima za drumsku i vanterensku vožnju još 2011. godine.

Međutim, suštinski, jedino je kockasti dizajn, uz troosovinsku konfiguraciju, kopiran od strane kineskog proizvođača. Originalni Mercedesov model je težak 3,8 tona, a pokreće ga agregat složen u V8 konfiguraciju, zapremine 5,5 litara. Motor isporučuje 536 konjskih snaga.

Nasuprot njemu, kineska kopija, BJ80 6×6 koristi četvorocilindarski turbo agregat zapremine 2,3 litre koji je sposoban da isporuči svega 250 konjskih snaga. “Dvojnik” ne poseduje kompleksnu geometriju osovina koja krasi originalni primerak za čija inženjering rešenja su se pobrinuli profesionalci iz AMG odeljenja.

Nijedna reč nije objavljena o performansama “kineskog zmaja”. S druge strane, poznato je da Mercedesov model ubrzava do stotke za 7 sekundi, dok je maksimalna brzina 160 km/h. Primerak sa oznakama štutgartskog giganta koštao je više od 400.000 evra, a rasprodat je neposredno nakon zvanične svetske premijere.

Daimler poseduje 12% akcija u kineskoj kompaniji BAIC. Za potrebe lokalnog tržišta, BAIC proizvodi različite modele Mercedesa, ali među njima se više ne nalazi G klasa.

Zvanični predstavnici Daimlerovog partnera iz Kine, kompanije BAIC su izjavili da BJ80 6×6 nije kopija, već pre izraz poštovanja prema nemačkom proizvođaču automobila.

Preporučujemo da pročitate naše viđenje o najuspelijim modelima kineskih proizvođača, koji su izloženi na Salonu automobila u Pekingu, kao i o primercima koji su najviše razočarali.

(9164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments